Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Sărbătorile reprezintă unul din momentele în care consumerismul se poate vedea cu ochiul liber. Gătim mult mai mult decât avem nevoie, cumpărăm de toate, chiar și produse care nu ne sunt utile, facem cadouri fără să ne gândim cu adevărat dacă vor fi folosite vreodată. La polul opus de descrierea de mai sus, vă oferim 8 sfaturi pentru un Crăciun zero waste.


1. Cumpără SH

Vizitează magazinele second hand și antichitățile atunci când vrei să cumperi un cadou. Sunt lucruri cu poveste, care merită o a doua șansă. În plus, cel mai probabil vor costa mai puțin decât a-i da pe unele noi.
2. Stabilește reguli pentru familia ta

Un Crăciun zero waste la modul ideal ar fi să nu vă faceți cadouri deloc. Dar dacă sunteți la început de drum și acesta ar fi un pas mult prea mare pentru voi, poate ar fi mai util să stabiliți un set de reguli de care să țineți cont când cumpărați cadouri. De exemplu, toate obiectele să fie second hand sau homemade, cadourile să conste numai în consumabile, lucruri care au legătură cu hobbyurile (cărți, unelte) sau experiențe. Găsești aici o listă generoasă de 100 de idei.
3. Comunicarea este cheia

S-ar putea să fie destul de dificil să-ți faci curaj să le transmiți celor din jur regulile pe care le propui pentru a avea un Crăciun zero waste sau, deși ai transmis foarte clar limitele, tot să existe scăpări. Dacă tu ai ales să trăiești astfel încât să generezi cât mai puține deșeuri, cei din jur s-ar putea să nu înțeleagă în totalitate conceptul. Important e să comunici și să rămâi pe poziții.
4. Dă mai departe

Sigur ai pățit să primești un cadou care fie nu ți se potrivește, fie nu-ți e util. Spre binele tuturor, nu-l mai ține în dulap și lasă-l să facă pe cineva fericit. Oferă-l cuiva căruia i-ar plăcea, donează-l sau vinde-l online.

Integral pe Green ReportComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.