Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Modificările la Legile Justiției au deschis o adevărată Cutie a Pandorei iar Comisia Europeană nu mai stă pe margine ci intervine în dezbaterea pe marginea legilor justiţiei şi a modificării codului penal şi a codului de procedură penală. Comisia Europeană anunţă luni că urmăreşte îndeaproape procesul legislativ din România şi posibilele modificări ale Legilor justiţiei şi ale codurilor penale, subliniind importanţa consultării Comisiei de la Veneţia şi asigurarea transparenţei, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

„Comisia urmăreşte îndeaproape procesul legislativ din România şi posibilele modificări ale legilor justiţiei şi ale codurilor penale. În cel mai recent raport, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Comisia a subliniat că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure un proces legislativ deschis, transparent şi constructiv privind Legile justiţei. De asemenea, Comisia a subliniat în mod clar importanţa consultării Comisiei de la Veneţia, ca o parte esenţială a generării de încredere în aceste reforme", se arată într-un răspuns al Comisiei Europene, citat de GÂNDUL.

În documentul citat, remis agenţiei MEDIAFAX, se arată că în cursul săptămânii trecute, Consiliul a adoptat concluziile privind cel mai recent raport al MCV, care „solicită autorităţilor române să abordeze în totalitate recomandările formulate de Comisie pentru a încheia cu succes procesul MCV".

Modificările la legile Justiţiei şi la Codurile Penale i-au făcut și pe ambasadorii statelor UE să facă front comun împotriva PSD, la o întâlnire cu ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu (PSD). Potrivit unor surse diplomatice, România va rata obţinerea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU dacă legislaţia penală va fi slăbită. Ambasadorii statelor UE au criticat dur modificările la legile Justiţiei şi la Codurile Penale, într-o întâlnire cu Ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, au declarat surse diplomatice pentru ADEVĂRUL. „Oficial, întâlnirea a avut ca temă preluarea preşedinţiei UE de către România în 2019. Dar discuţia s-a transformat într-o pledoarie vehementă a ambasadorilor împotriva modificărilor din Justiţie“, au declarat sursele citate.

Diplomaţii europeni s-au arătat îngrijoaraţi de faptul că amendamentele propuse de parlamentarii PSD şi ALDE la Codrurile Penale vor slăbi lupta anticorupţie din România, au mai declarat sursele citate. Întâlnirea a avut loc vineri, la Clubul Diplomaţilor din Capitală. „Atât de dure au fost discuţiile, încât ministrul Victor Negrescu nici măcar nu a mai dat un comunicat de presă după întâlnire, deşi a fost anunţată pe agendă publică a Ministerului. Şi nu cred să mai fi fost o întâlinire între Negrescu şi alţi oficiali europeni care să se închie fără un comunicat de presă măcar“, au declarat sursele citate pentru ADEVĂRUL.

Și grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis să ceară României ca până în 15 ianuarie 2018 să prezinte informaţii în legătură cu modificările la legile justiţiei, care „ar putea afecta lupta împotriva corupţiei şi independenţa sistemului judiciar". În comunicatul Consiliului Europei, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, se precizează că este pentru prima dată când GRECO utilizează articolul 34 din Regulamentul său de procedură, introdus recent pentru a permite o "procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale". Această regulă poate fi aplicată atunci când o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau o modificare procedurală poate duce la ”încălcarea gravă” de către membru al Consiliului Europei a unui standard anticorupţie care a făcut obiectul unei runde de evaluare GRECO.

În Parlament, de câteva săptămâni au loc dezbateri contradictorii în ce priveşte Statutul magistraţilor, Legea privind organizarea ANI, Legea privind organizarea judiciară şi codurile penale. Opoziţia, asociaţiile profesionale ale magistraţilor, Parchetul General, DIICOT, DNA şi reprezentanţi ai societăţii civile susţin că amendamentele aduse la aceste legi lovesc în statul de drept şi aduc prejudicii luptei anti-corupţie.

Modificările aduse Codurilor penal și de procedură penală aruncă în aer lupta anticorupție și pun în pericol siguranța cetățeanului, reclamă magistrații.
Schimbările legislative operate de  coaliția PSD-ALDE i-au făcut pe magistrații din mai multe orașe să iasă cu robe cu tot în stradă și să protesteze câteva zeci de minute în tăcere, ca semn că sunt muți de uimire în fața modificărilor aduse legilor Justiției, anunță NAȚIONAL.

Totodată, președintele CSM Mariana Ghenea i-a rugat pe parlamentari să nu se mai grăbească cu modificările legislative ci să accepte un dialog care să se desfășoare cu ”buna-credința” ambelor părți. Concomitent, Asociația Procurorilor din România atrage atenția asupra faptului că autorii unor infracțiuni neincluse la capitolul ”corupție” dar care afectează oamenii normali (violurile, traficul de droguri, omorurile, tâlhăriile, expunerile publice indecente etc) au toate șansele să scape neindentificați și pedepsiți odată cu aplicarea noilor prevederi.