Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Mii de oameni au participat la funeraliile Regelui Mihai I, într-un gest de recunoştinţă faţă de ultimul suveran al României. Din Bucureşti până la Curtea de Argeş, românii şi-au arătat respectul şi dragostea de rege. Numai autorităţile mai au încă de lucru – pe acelaşi traseu şi mai departe.

În dimineaţa zilei de 16 decembrie 2017, Piaţa Palatului Regal din Bucureşti a fost ticsită de zeci de mii de oameni, veniţi să-l conducă pe Regele Mihai I pe ultimul său drum. Aici s-a putut vedea limpede faţa României albe, vasăzică monarhiste, aflată acum în mare doliu. Aici s-au putut auzi clar năzuinţele şi mâhnirile celor neconsolaţi de cursul istoriei postdecembriste. Aici s-a putut recunoaşte, pentru câteva ore, acea Românie cumsecade, evocată mult prea rar în minţile ocupate de galopul actualităţilor. În aşteptarea cortegiului funerar, peste Calea Victoriei s-a aşternut o atmosferă densă, o emoţie nesfârşită, capabilă să suprime orice gând şi să înăbuşe într-un suspin orice cuvânt. Chiar şi aşa, oamenii şi-au găsit puterea să strige tare: „Monarhia salvează România!“ şi „Jos comunismul!“, ca o notă de subsol la acţiunile contemporanilor noştri de la conducerea statului.

Sub un soare nefiresc de puternic pentru miez de decembrie, în Piaţa Palatului erau adunaţi mii de copii şi de tineri – elevi, studenţi, bikeri, rockeri, corporatişti, boemi, îmbrăcaţi la patru ace, cu părul vâlvoi, singuri sau împreună cu familia – şi sute de bătrâni, care încă îşi amintesc de anii când Mihai I era Regele României. La ora 11.00 fără două minute, cortegiul funerar a ieşit din Palatul Regal în piaţă. „Regele Mihai!“, se scanda la unison, din mii de piepturi, cum nu se mai auzise de două decenii într-o piaţă publică din România. S-a întâmplat în anii ’90, când Regele venise acasă după 50 de ani de pribegie, şi s-a întâmplat acum, când a revenit pentru totdeauna, la 70 de ani de când a fost exilat într-un mod brutal şi ilegal, şi la 90 de ani de când s-a urcat pentru prima dată pe tronul ţării. Şi acesta este, probabil, un semn al trăiniciei legăturii între un lider de stat şi poporul lui, indiferent de vicisitudinile istoriei. „E ca un preşedinte, doar că mai mare“ Procesiunea care a avut loc în Piaţa Palatului i-a lăsat pe oameni într-o tăcere gravă, însoţită de o tristeţe aproape insuportabilă, cu feţele întoarse spre Palatul Regal şi, uneori, cu privirea în pământ, în încercarea de a-şi stăpâni lacrimile. Ce a însemnat pentru aceşti oameni Regele Mihai I? „Poate că exagerez puţin, dar eu îl văd aproape ca pe un sfânt“, a spus un domn. „Un model de moralitate, de bunătate, de răbdare şi un exemplu pentru noi toţi“, a completat o tânără. „Regele Mihai, pentru România, a însemnat... totul. Bineînţeles că totul“, a insistat, cu voce stinsă, un bătrân. Dar poate că cea mai însemnată şi optimistă opinie e a unui puşti de vreo 7 ani: „Regele Mihai este ca un preşedinte, doar că mai mare, şi este ultimul şi trebuie să-l respectăm“.

Integral pe AdevărulComentarii

@18 decembrie 2017 10:23 Hoitul tau face umbra degeaba pe acest pamant!

18 decembrie 2017 20:05

@18 decembrie 2017 10:23 Banuiesc ca te-ai crezut interesant cu acest comentariu. Tot ce-ai reusit este ca ai demonstrat ca esti mitocan, lipsit de decenta si de bun simt.

18 decembrie 2017 12:12

CADAVRUL DEFUNCTULUI NU S-A VAZUT Va dați seama, stăteau cu HOITUL pe laiță de cel puțin 2 ani.

18 decembrie 2017 10:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.