Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

România trece în aceste zile printr-o perioadă de tristeţe şi de doliu odată cu trecerea în nefiinţă a Regelui Mihai. La un alt nivel, se observă însă un strat de tristeţe şi de doliu pricinuit de posibila moarte a democraţiei.

Într-o scriere celebră, Sfârşitul istoriei şi ultimul om (din 1991, în traducere românească 1994), Francis Fukuyama demonstra că societatea umană a atins punctul cel mai de sus, adică ultimul, de organizare şi evoluţie. Profesorul american susţinea că istoria se sfârşeşte (urmând, desigur, pe Hegel şi alţi gânditori) nu atât în sens de dispariţie a omenirii, cât mai ales în sensul că dincolo de democraţie nu se întrevede nimic. Omenirea ar fi parcurs toate formele de organizare, iar mileniul trei pare să stea sub semnul unei incertitudini (după unii, a certitudnii) legate de ceea ce s-ar afla după aceea. Or, tocmai acest ,,nimic” de după democraţie este ceea ce sperie, şi asta se vede mai clar dacă ne vom gândi prin analogie cu trecerea în nefinţă a unui om. Se va spune, poate, că omenirea trece printr-o perioadă de polarizare tot mai evidentă. Dacă în Uniunea Europeană şi SUA, se pune accent pe statul democratic, pe nevoia de întărire a statului de drept, pe asigurarea şi protecţia drepturilor şi libertăţilor, în alte părţi ale lumii (Rusia, Turcia, Iran, China etc.), statul este tot mai autocrat, puterea este concentrată tot mai mult în mâinile unui grup restrâns de persoane, iar drepturile şi libertăţile sunt fie restrânse, fie eliminate. Ba chiar, foarte aproape de noi, în foste ţări comuniste (Ungaria şi Polonia) există de câţiva ani o apropiere clară de iliberalism. În aceest context, se poate obiecta, de ce nu ar fi şi România situată pe aceeaşi linie? Înclin să cred că în cazul României simpatia pentru autoritarism nu e dată de motive ideologice, doctrinare, teoretice. Deci, nu raţiunea ar sta la baza stărilor de lucruri din ultimii doi ani, ci frica. Frica îi uneşte pe cei corupţi sau coruptibili, frica îi pune împreună pe cei care vor dinamitarea bazelor statului de drept.

Integral pe AdevărulComentarii

Greu de comentat o asa zmangaleala! O mica observatie, totusi. Este o profanare si o ticalosie sa profiti de moartea regelui Mihai pentru a te rafui cu adversarii politici, ca si cand voi de la "Adevarul" ati fi avut vreodata un Dumnezeu, un Rege si o tara de suflet numita Romania!

15 decembrie 2017 14:53

Adrian Cu scelerati ca Iliescu, NAstase, Basescu- dictatori prin excelenta, de unde "accent pe statul democratic, pe nevoia de întărire a statului de drept"?????? Sa fim seriosi.....

15 decembrie 2017 14:12

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.