Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Golul creat în bugetul comunitar de Brexit ar putea fi compensat în cadrul Politicii Agricole Comune printr-o cofinanțare a statelor membre pe componenta de plăți directe (Pilonul I), însă aceasta este doar o propunere în discuție și va fi decisă politic în procesul de codecizie, a declarat, joi, Mihail Dumitru, director general-adjunct în cadrul Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene.

"Plecarea Marii Britanii va lăsa un gol în bugetul comunitar, fiind un contributor net la bugetul UE. Există priorități noi pe care va trebui să le acoperim la ni vel comunitar. Propunerile avansate până în prezent de responsabilii politici la nivelul Bruxelles-ului, și mă refer la comisarul de buget Oettinger, care și-a exprimat speranța că acest deficit va fi acoperit printr-o contribuție suplimentară a statelor membre și printr-o reducere a cheltuielilor diferitelor politici, pare o soluție de compromis, care ar putea merge. În această discuție a apărut totuși și ideea că PAC — fiind singura politica comunitară în care pe Pilonul I există finanțare exclusivă din bugetul UE — ar putea fi considerată pe o logică de cofinanțare în bugetul UE. Pe Pilonul I există o subvenție, o plată din bugetul comunitar și atât. Nu există o contribuție națională, iar dacă va exista un deficit foarte mare, și dorim să sprijinim și să menținem nivelul de intervenție, o posibilitate de cofinanțare de către statele membre a fost propusă în aceste discuții", a spus Dumitru, prezent la o dezbatere pe comunicarea Comisiei Europene "Viitorul alimentației și agriculturii".

Integral pe AgerpresComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.