Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Să „faci pe deşteptul“ nu e în regulă: eşti ori arogant, ori prost. „Să faci pe prostul“ e mai complex: poate fi o strategie de camuflaj, un mod de a ieşi basma curată dintr-o capcană. Te prefaci că nu-nţelegi, că nu te-ai prins, că ai fost păcălit, manipulat etc.

E drept că, uneori, dacă nu eşti atent, dai senzaţia nu că „faci pe prostul“, ci că eşti chiar prost. Fapt e că referinţa la inteligenţă şi prostie e mult mai puţin prezentă pe scena publică decît ar fi cazul. Sînt preferate injurii groase, cu trimitere mai curînd spre vicii de comportament şi de caracter decît spre vicii de gîndire. Orgolios, românul preferă, s-ar zice, să fie taxat drept „corupt“, „hoţ“, „canalie“, „lichea“, „mincinos“, „mitocan“ decît să i se pună la îndoială inteligenţa. Admite că nu i ies toate pasienţele, că are şi el „păcatele“ lui (omeneşti), că poate fi rău de gură, iute la mînie, uşor de ispitit spre mici sau mari derapaje. Dar să nu-i spui că „nu-i merge mintea“! Românul e „dăştept“! Atît de „dăştept“, încît ştie să preschimbe şi prostia, dacă e prea evidentă, în virtute: „sînt prost de bun…“, „prost am fost!“ (cu sensul: „m-am lăsat fraierit de cumsecade ce sînt“), „mare prostie am făcut!“ (cînd n-am obţinut profitul aşteptat, după ce am făcut ceva „bun“).

Integral pe AdevărulComentarii

ion Mare prost ești Pleșule ! Tu nu știi cum se scrie românește? Tu nu știi deultimele hotărâri al Academiei Române??? Când, mânie, sunt ,

11 decembrie 2017 17:54

Mai Bilei, Bilei, Bilei, ... dar tare intelijent te mai vezi! Cel putin cat trei. Daca mai ai si trei frati la fel de inteligenti ca tine, nivelul general a Romaniei scade spre zero! Arghezi spunea despre cuvantul "maestre" cu care se gratuleaza sfertodoctii ca "vorba asta scurta / e ca mangaierea porcului pe burta". In cazul tau este vorba de cuvantul "lntelijenta", asa cum iintelegi sa ti-l atribui tie insuti drept calificativ. Lasa-te, baiatule, de postat pareri sententioase despre orice, ca nu esti calificat pentru asa ceva. Esti un fel de Tarsita fatza in fatza cu rebeliunea. Nici macar Leonida, daca le ai vreun pic cu nenea Iancu.

8 decembrie 2017 9:45

Vladimir Putin Vorbiti de Ceausistul Mircea Nica?

7 decembrie 2017 23:06

profu' de la UB Mai Nica Nircea, tu ce faci pe la Universitatea Bucuresti. Dupa cum gandestinu esti bun decat de spalat wc-uri. Poate mai si manani ceva p'acolo. Niste rahati! Oricum, de altceva nu esti bun.

7 decembrie 2017 17:37

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.