Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Care este ”situația Ierusalimului”? Orașul a fost împărțit odată cu proclamarea Statului Israel, în 1948, când ONU a supus orașul unui regim internațional special. După Razboiul de șase zile din 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, spunând oficial că nu este anexare, ci o integrare administrativă. În 1980, a fost adoptată Legea Ierusalimului, parte a legilor constituționale israeliene, care declară orașul drept capitala unită a statului evreu. Marea majoritate a țărilor membre ONU, inclusiv SUA, nu recunosc acest statut al Ierusalimului.

În acest context, recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului ar fi o lovitură pentru statele musulmane și ar reaprinde disputele cu Israelul, așa cum a avertizat deja Europa, la recea întâlnire dintre secretarul american de Stat și minișrii de Externe aliați ce a avut loc marți. Un lucru poate schimba dramatic această evoluție, după cum a sugerat regele Salman – un acord de pace israeliano-palestinian. Yaacov Nagel, până de curând consilier pentru securitate al premierului israelian, a declarat pentru The Telegraph că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman este atât de nerăbdător să lovească Iranul împreună cu Israelul, încât este gata să-și pună semnătura pe orice acord de pace israeliao-palestinian. ”Saudiții trebuie doar să spună că există un acord, nu le pasa ce fel de acord. Trebuie doar să spună că există unul, pentru a face pașii următori”, spune Nagev. În viziunea lui Nagev, în schimbul mutării ambasadei SUA, Netanyahu va face unele concesii, iar Arabia Saudită va face presiuni asupra președintelui Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, pentru a accepta un acord cu Israelul, chiar și unul nefavorabil. Presa din Orientul Mijlociu citează surse care arată că au inceput deja convorbiri discrete între Israel și Arabia Saudită și că președintele Egiptului a propus crearea unui stat palestinian nu în Palestina, ci în Peninsula Sinai.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.