Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Principesa Margareta devine, odată cu moartea Regelui Mihai, „Regina Margareta“, după cum este stabilit în Statul Casei Regale, modificat la mijlocul anilor 2000. De asemenea, aceasta va rămâne și șef al Casei Regale, după cum este prevăzută în normele fundamentale ale Familiei Regale a României.

„Șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Șefului Casei Regale a României, fără vreo proclamație ulterioară, Moștenitorul Evident sau Moștenitorul Prezumptiv, în funcție de cine va fi în viață și primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul și apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziția Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare și indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ“, arată Statutul complet al Casei Regale, citat de ADEVĂRUL.

Pe de altă parte, istoricii explică de ce din punct de vedere succesoral nu urmează niciun alt rege, din punct de vedere constituțional. „Probabil va fi înmormântat ca un șef de stat, dar vom afla în urma discuțiilor. S-a modificat statutul Casei Regale, dar nu era pusă în discuție neapărat linia succesorală. Principesa Margareta devine custode al coroanei, dar ca să devină regină trebuie validată printr-o Constituție.

Ultima Constituție monarhică presupunea ca monarhul să nu aibă o soție din România, pentru că s-a încercat să nu se creeze o dinastie românească. Mihai I a fost rege al României, dar Principesa Margareta nu văd cum ar putea fi regină. Titlul de principesă se moștenește și se păstrează, dar regina trebuie unsă, ori nu este cazul”, a explicat, pentru JURNALUL NAȚIONAL, istoricul Mihai Ursu, directorul Muzeului de Istorie de la Suceava.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei și noul șef al Familiei Regale a României, a precizat, marți seara, într-o declarație de presă înregistrată după moartea regelui Mihai, că începe “un nou timp” pentru Casa Regală, iar ea va continua să servească interesele fundamentale ale poporului român, la fel ca și tatăl ei. GÂNDUL precizează că mesajul principesei Margareta a fost înregistrat sub titlul “Declarația noului Șef al Familiei Regale a României” și transmis presei.

Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, a murit, ieri, la 96 de ani, la reședința sa din Elveția. Regele Mihai se retrăsese din viața publică, în martie 2016, din cauza bolii. El suferise o operație după ce a fost diagnosticat cu leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant. Trupul neînsuflețit al fostului suveran va fi adus în țară pe 13 decembrie, zi în care, anunță NAȚIONAL, sicriul va fi dus la Castelul Peleș, urmând să fie așezat în Holul de Onoare. Fostul suveran va fi înmormantat pe 16 decembrie, la Curtea de Argeș.

Ultimul monarh al românilor, Majestatea Sa Regele Mihai I, a trecut la cele veșnice. Alungat de comuniști de pe Tronul României odată cu proclamarea formei republicane de guvernământ impuse de ocupanții sovietici, la 30 decembrie 1947, fostul suveran a rămas în exil până în 1992, scrie COTIDIANUL.

În seara de 3 ianuarie 1947, Regele Mihai și mama sa, escortați de ofițeri ai Siguranței, ajung pe peronul Gării Sinaia, păziţi de două rânduri de ofițeri care stau cu spatele, ca să nu-i poată privi. Cei doi monarhi urcă în tren, cu destinația Lausanne. Vor fi urmați, peste o săptămână, de principesele Elisabeta de România și Ileana de Habsburg. „Am plecat cu moartea-n suflet“, avea să declare cel din urmă rege al românilor.

Se închidea astfel un capitol fundamental al istoriei noastre. Urma infernul comunist.


Comentarii

coco Cine raspunde direct de aplicarea COSTITUTIEI ROMANIEI? Va jucati Alba-Neagra cu LEGEA SUPREMA A REPUBLICII ROMANIA?Margareta lu' Duda poate sa faca ce vrea oriunde vrea ea dar nu in ROMANIA.

7 decembrie 2017 13:16

Punctual, Basescu avea dreptate ...”Când te gândești că o PROGENITURĂ din interiorul casei regale este ”DILIMACHI”, trebui să-l suporți până la moarte. Observ că Băsescu a fost INDULGENT. HANDICAPATA asta de Margareta se crede regină, împărăteasă ....... . Propun să se numească ”Marele Han”,după modelul MONGOLEZ.

7 decembrie 2017 12:35

Da, ”regina ROMILOR=ȚIGANILOR” !!! marș în morții mami voastre de POTLOGARI !!!!

7 decembrie 2017 12:31

referendaru` anti Ei isi dau singuri legile ! Oricum,odata cu moartea MS Mihai I, regalitatea romana nu mai are nici un.....Dumnezeu !

7 decembrie 2017 12:25

mircea diaconescu regina trebuie unsă ! Am auzit ca o unge Duda in fiecare seara ptr ca-i amatoare de sex anal! De aia nu a facut copii ci cacati!

7 decembrie 2017 10:21

Cioaba ...sau "Imparateasa", de ce nu?...

7 decembrie 2017 8:33

Cioaba Eu zic s-a declaram "Regina Internationala a Romaniei"

7 decembrie 2017 8:31

solo Mai Caline Gh, esti chiar un tembel. Rege e si Cioaba! pretendenti sunt si altii. Pol, de exemplu, cum ii zici tu. Astia cu duda ( sa-i sufli tu in duda) nu vor regat vor bani. Alti hoti pe langa cei din politica mare! ( PSD, PNL, etc)

6 decembrie 2017 17:37

solo Regina carei Romanii? Nu va e rusine! Asta vrea PSD sa aiba rege daca nu mai poate avea ( de la Iliescu) presedinte?

6 decembrie 2017 17:33

Maria Dobitocilor! ROMANIA NU ARE SI NU VA AVEA NICI O REGINA! Terminati cu sponsorizarile banesti pentru acesti TRANTORI! Sa mearga sa munceasca!

6 decembrie 2017 16:13

De coma !! Mai cretinoizilor, arati-mi o republica din lumea asta care are regina ! Sunteti dementizi ?

6 decembrie 2017 15:38

Johnny Peste ocean moartea lui Johnny Hallyday a creat mai multa rumoare decat moartea lu Mihai... Aici nu-l cunoaste nimeni... Chestia cu regele e iar o gaselnita pt. a prosti lumea.Cei care duc dorul regalitatii inseamna ca recunosc ca Romanii nu se pot conduce singuri. Ori rege strain,ori dictatura...

6 decembrie 2017 15:04

Regele Ioan fara tara. A avut si Anglia asa ceva. Din pacate, noi il avem si pe Cioaba, un fel de rege de tuci in Tara minunilor. Si uite asa coboram in deriziune o institutie usor anacronica, dar care ar meria ceva mai mult respect, macar in amintirea regilor Carol I si Ferdinand Intregitorul. Printesei Margareta sa-I dea Dumnezeu sanatate, dar e mai demn sa ramana, deocamdata cel putin, printesa. Daca va fi vreodata nevoie sa conduca tara, vom vedea ce si cum.

6 decembrie 2017 14:54

Să fim serioși! Margareta, devine oficial regina Casei Regale, deci o regină fără regat, dar numai atât. E cea mai mare recunoaștere simbolică și de facto a statutului ei. O regină a unei republici condusă de un regim politic condus de un șef de stat care e un președinte al țării nu există nicăieri. Revenirea la o monarhie constituțională în România e puțin probabilă și aproape imposibilă, așa că asta e realitatea pe care trebuie să o accepte atât Margareta cât și țara asta. În rest, s-auzim numai de bine!

6 decembrie 2017 13:30

INCREDIBIL !! Suntem penibilii si bataia de joc a tzarilor civilizate : republica plina de regine, regi si imparati de diferite etnii. Cum ne putem scufunda in asemenea mocirla in secolul XXI ?? Traiasca republica multimonarhica Romana !

6 decembrie 2017 13:11

victor La noi este posibil orice ,poate si o conducere bicefala. Cum sa avem si presedinte si regina? Cred ca este totusi ceva de neinteles. CA DE FIECARE DATA LA NOI SE EXAGEREAZA ,TRAIM FARA RESPECTAREA LEGILOR.,FARA REGULI.AVEREA CASEI REGALE ESTE PROPRIETATEA STATULUI SAU PRIVATA?

6 decembrie 2017 12:07

Gheorghe Craioveanu Devine regina Romaniei,,cum,,,ca noi avem presedinte,,,,nu regi..

6 decembrie 2017 11:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.