Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Înainte să bați din picior că vrei cel mai nou telefon apărut în România, imaginează-ți că cel de pe care, cel mai probabil, citești acest text acum, va ajunge în Ghana, unde un copil de 7 ani îl va topi pentru metalele prețioase, expunându-se astfel la substanțe chimice periculoase.Faci parte dintre cei care pe lista de cadouri pe care le dorești de Sărbători se află și ultimul model de iPhone 8 sau X? Răspunde sincer: te-ai întrebat ce se întâmplă cu vechiul tău smartphone atunci când vei scăpa de el? Nu va mai fi în casa ta, dar nici nu va dispărea în neant.

Telefoanele care nu-și găsesc un alt cumpărător sunt fie trimise la topit, unde pot fi extrase câteva metale prețioase din plăcile cu circuite, cum ar fi aurul sau paladiu (însă procesul eliberează în aer cloruri și mercur), fie sunt mărunțite. Însă nu tot aurul este recuperat. Există estimări potrivit cărora 11% din aurul care se exploatează anual și este folosit la construirea telefoanelor este pierdut în timpul acestui proces de topire.

Dacă îți cumperi acel nou telefon, vei face parte din cele 1,5 miliarde de persoane care își achiziționează anual un telefon nou, ceea ce înseamnă generarea a 45 de milioane de kilograme de e-waste, numai de la telefoane.

Integral pe Green ReportComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.