Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Scurt şi devastator: aşa poate fi caracterizat mesajul trimis de Departamentul de Stat al SUA referitor la modificarea legilor Justiţiei care se pune la cale la Bucureşti. Este vorba de patru rânduri, care încapsulează cea mai severă evaluare pe care ne-o face partenerul nostru strategic în ultimele trei decenii, egalată ca gravitate doar cu poziţiile exprimate de SUA pe vremea răposatului Nicolae Ceauşescu.

Departamentul de Stat al SUA a dat publicităţii, luni, o declaraţie prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de slăbirea independenţei justiţiei în România şi cere Parlamentului să respingă propunerile care afectează statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România.
 
Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţe politice. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”. Pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, acest comunicat ocupă fix patru rânduri.

Și ambasadorul SUA Hans Klemm a declarat, luni, că urmărește îndeaproape activitatea Parlamentului și mai ales propunerile ministrului Justiției, despre care spune că anunțau, inițial, că se vor face pași înapoi, anunță COTIDIANUL. Washingtonul „urmărește îndeaproape” ceea ce se întâmplă în Parlament și așteaptă forma finală a legilor. „În ceea ce privește pachetul de legi pregătit inițial de ministrul Justiției și prezentat Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluția și așteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament și care va fi forma finală”, a declarat ambasadorul SUA în România. Hans Klemm a mai spus că Washingtonul este îngrijorat de situația din România, mai ales că aceasta vine după 15 ani în care țara a dus o luptă credibilă împotriva corupției.

Imediat, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, a venit o reacție dură dinspre PSD. Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a postat pe FB o scrisoare deschisă în care califică în termeni extrem de duri intervenția în procesul legislativ. „România nu e nici țară de idioți, nici colonia voastră“! spune deputatul PSD.

Şeful Comisiei speciale privind justiţia Florin Iordache a declarat, referitor la comunicatul Departamentului de Stat american cu privire la modificările discutate, că acesta face referire la pachetul propus de minister, dar care a fost modificat, iar forma actuală nu afectează independenţa Justiţiei, anunță GÂNDUL. "Discutăm de propunerile ministerului Jutiţiei. Propunerile care se află acum în Parlament sunt total diferite de cele ale Ministerului Justitiei.

Atâta timp cât ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independenţa Justiţei, atâta timp cât toate amendamentele vin din partea asociaţiilor profesionale cât şi a CSM, despre ce discutăm?", a declarat Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare care se ocupă ce pachetul de legi din Justiţie. Cât tupeu are Iordache, constată CURENTUL.

Analistul Radu Tudor, citat de JURNALUL NAȚIONAL, a reacționat, după mesajul venit din SUA privind modificarea legilor Justiției. ”Faptul că suntem în continuare martorii acestor răfuieli exportate, pentru țara noastră e o notă proastă. Devine vizibilă incapacitatea cronică a PSD de a dezvolta relații minime externe. Acest comunicat reprezintă incapacitatea PSD de a dezvolta relații peste Ocean. Mă tem că actuala conducere a PSD își sapă singură groapa” consideră Radu Tudor.

Toate soluţiile de comunicare bilaterală şi discretă între Guvernul SUA şi autorităţile de la Bucureşti au eşuat. Limbajul dublu al Bucureştiului a primit, în cele din urmă şi în mod categoric, replica adecvată. Departamentul de Stat a mai intervenit în situaţii critice survenite la Bucureşti, prin trimiterea de mesaje prin intermediul ambasadorilor sau chiar prin trimiterea de emisari - ceea ce menţinea totuşi „litigiile” în teritoriul unei relaţii strict bilaterale, care ne interesa doar pe noi şi pe americani. Parte a dialogului între cele două ţări, până la urmă.

Dar, susține ADEVĂRUL, comunicatul emis direct de la Washington DC nu mai este o formă a dialogului dintre Departamentul de Stat şi autorităţile de la Bucureşti, ci un semnal pe care Guvernul SUA îl dă lumii întregi. Şi nimeni să nu-şi facă iluzii că America se înşală, că alți parteneri ai României văd lucrurile altfel. America e doar prima care dă semnalul.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Este normal ca Departamentul de Stat al SUA să atragă atenția politicienilor români asupra legilor justiției? Este necesar ca SUA să corecteze derapajele guvernanților români sau aceste intervenții reprezintă un amestec în treburile interne?


Comentarii

Ambsadorul Rusiei la Bucuresti Jandarmule, mai ai fluturasul acela multicolor tatuat in dreptul rinichioor? Ma gandesc sa te prezint parintilor.

28 noiembrie 2017 19:26

Socotitorul Asta poate fi primul pas spre criza! Chiar daca nu vor pleca companiile, altele nu se vor inghesui si dezvoltarea de 7% nu se va produce.

28 noiembrie 2017 18:43

Mosche Kluhaft, strategul psd Ghe Craioveanu intelectual? O gluma sinistra. Autorul glumei trebuie sa fie tare ingust. Uitati un intelectual mrxist ar outea fi efeminatul Orlando. Cat despre avortonul Craioveanu, s-avem pardon. Ar face avere daca imbecilitatea sa ar cotata la bursa.

28 noiembrie 2017 15:06

Orlando America sa-si rezolve problemele ei... Rasismul, pogromul impotriva indienilor, japonezilor, orasele de carton pline de neasigurati social sau medical, tiparnita de bani privata care inglodeaza Statul american in datorii imense, razboaiele de pe Mapamond- pe care le finanteaza intr-o forma sau alta , ceea ce se traduce prin GENOCID.....etc

28 noiembrie 2017 12:44

Adrian Una din reglementarile considerate de presedentie si procurori ca ar afecta independenta justitiei este aceea ca presedintele nu ar mai numi procurorii. Pana la urma, eu as propune ca presedintele sa numeasca el procurorii. Cu o sngura conditie: sa raspunda pentru abuzurile comise de cei pe care ii propune. IN SOLIDAR. Ce ziceti?

28 noiembrie 2017 11:57

Gicu ...@Gheorghe Craioveanu@,...esti printre putinii intelectuali pupincurist la PSD... Sunt si alti pupincuristi, postaci, dar ..... cu mai putina scoala si pe ei ii inteleg.,ca atata ii duce capul.

28 noiembrie 2017 11:53

Galateanu Florin S-au speriat ca isi pierd marionetele sau ca li se scurteaza sforile. Fuck them all.

28 noiembrie 2017 11:31

Galateanu Florin S-au speriat ca isi pierd marionetele sau ca li se scurteaza sforile. Fuck them all.

28 noiembrie 2017 11:31

Nemtudom @ CLONȚ de RUBIN Ia o muie si taci ca esti prost cu P mare. Idiot esti tot cu I mare, Idiotule. Du-te si ciuguleste cu clontul tau un cacat de la curul PSD-lui.

28 noiembrie 2017 10:24

Jandarmul mondial s-a autoavansat la nivel galactic! Si ce ton sententios! Ca si cand a lor Lulutza n-ar avea un frate PENAL! Ca si cand nea Lazarica n-ar fi avut proces pe rol cand a fost avansat oberchelner! Ca si cand marele pretin si partener strategic de la Cotroceni ar fi vreun izvoditor de mir in ale cinstei teutone! Ca si cand nu Departamentul de Stat american l-ar fi salvat pe megacoruptul Basescu, alt grandios partener strategic, de la demitere de catre poporul roman trimitand la Bucuresti un comando imbarcat in masini blindate! Asta e anticoruptia pe care o sustine SUA? Cunoaste SUA avalansa de abuzuri ale sistemului actual de justitie securista din Romania? Este admisibila pentru Administratia SUA avalansa de imixtiuni grosolane ale ambasadei americane in treburile interne ale Romaniei? Este constienta ca marea simpatie a poporului roman pentru poporul american se poate transorma in antipatie si dezgust? Doreste oare sa ne intoarcem sperantele spre marele nostru vecin de la rasarit?

28 noiembrie 2017 10:17

CLONȚ de RUBIN Departamentul de Stat - oho, ce se mai interesează de noi! Oare ce interese au americanii? Au junhghiuri în căciulă, pentru justiția de la noi, sau…? Mirarea mea e bădița Klemm nu zice nimic. Ce are? Pregătește vreun discursel legat de imixtiunea în treburile interne ale României? Îl duce mintea!

28 noiembrie 2017 9:51

Mihai sa vezi opariti acum!

28 noiembrie 2017 8:40

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.