Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

O să curgă lapte și miere, dar nu pentru toată lumea. Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu anunță salarii de 3000 de Euro pentru medici, dar din martie. În acest timp, salariu de „necalificat” la stat e de 40.000 de lei pe lună.

Executivul va aproba în ședința din această săptămână Hotărârea de Guvern prin care salariul minim va fi majorat la 1.900 de lei, a susținut, luni, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, citată de JURNALUL NAȚIONAL. Ea a fost întrebată dacă Guvernul va aproba măsura în ședința programată săptămâna aceasta. "Da, obligatoriu. În același timp cu bugetul, vom avea această Hotărâre de Guvern referitoare la salariul minim, care rămâne la 1.900 de lei, așa cum s-a stabilit, pentru că este vorba și de întoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amânării acestei Hotărâri de Guvern nu a fost altul decât că ea trebuie să stea o anumită perioadă de timp pe site pentru dezbateri. S-a cerut transparență și s-au efectuat mai multe etape în acest sens. Deci da, va fi", a susținut Vasilescu.

Hotărârea Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată ar fi trebuit aprobat în ședința de Guvern din 8 noiembrie, însă, potrivit unor surse oficiale, citate de ROMÂNIA LIBERĂ, a fost retras de pe ordinea de zi pentru că trebuia discutat în Consiliul Economic și Social (CES), iar pentru acest lucru trebuia să stea o anumită perioadă în dezbatere publică.

Dar, susține ADEVĂRUL, această creștere este determinată, în cea mai mare parte, de transferul contribuțiilor pentru CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajatului, astfel că salariul net nu înregistrează aceeași creștere puternică. Proiectul legislativ prevede creşterea salariului minim brut la 1.900 de lei, cu un salariu net aferent de 1.550 de lei. Suma netă de 1.550 de lei va fi valabilă doar prin intrarea în vigoare a întregului pachet de modificări fiscale anunţat de Guvern: trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi introducerea taxei de solidaritate pentru angajatori de 2,5% din venitul brut.

Medicii români vor avea din martie 2018 salarii de 3.000 de euro pe lună, motiv pentru care ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, speră ca migraţia acestora să se oprească, potrivit CURENTUL. „Avem în vedere că prin legea salarizării salariile medicilor vor ajunge din martie anul viitor la 3.000 de euro, adică sunt foarte aproape de UE. Prin această măsură sperăm să stopăm migraţia medicilor în ţările UE“, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Luna trecută, amintește GÂNDUL, Vasilescu a anunţat că vrea ca salariul minim să ajungă de la 1.450 de lei, cât este în prezent, la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, dar a decis amânarea creşterii pensiei minime garantate la 640 lei pentru 1 iulie 2018, faţă de 1 ianuarie 2018 cât era prevăzut iniţial. Legea pensiilor este în lucru şi „oate va fi gata“ anul viitor, a anunţat joi seară premierul Mihai Tudose, precizând că aceasta este „cea mai grea lege“ pe care o poate avea România în prezent.

„Punctul de pensie creşte de la anul (...) - o creştere cu 10%. Legea pensiilor este în lucru, poate va fi gata la anul, să vedem apoi cât durează implementarea şi în ce (...) ordine va fi implementată. (...) Va fi foarte greu de procesat milioane de dosare, de recalculat. (...) La nivelul Ministerului Muncii se fac simulări, se fac diverse proceduri, se stabileşte impactul bugetar, cât de repede putem s-o facem, în ce tranşe putem s-o facem şi în ce timp se poate face, ca atunci când o punem pe dezbatere publică să avem răspunsurile la toate întrebările, fiindcă este o lege foarte grea, foarte grea, cred că e cea mai grea lege pe care o poate avea România astăzi', a declarat Tudose, citat de CAPITAL.

În acest timp, salariu de „necalificat” la stat ajunge la 40.000 de lei pe lună, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Prima decizie majoră a lui Gheorghe Şimon, ministrul Economiei, a fost luată la doar trei zile după preluarea mandatului, pe 15 septembrie, când a numit trei noi membri în Directoratul Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA. Andreea Georgiana Florea, Dan Valeriu Ardelean şi Florin Cristian Tătaru nu au nici o experienţă în domeniul energiei, dar conduc una din companiile vitale ale României, contra unui salariu uriaș.Comentarii

ss Pentru cine curge lapte si miere https://www.youtube.com/watch?v=ESVygl1J0kM

28 noiembrie 2017 20:34

Socotitorul Mai grav este ca dupa toate cresterile urmeaza scumpirile. Ori daca se uita lume in spate se poate constata ca Valoarea punctului de pensie era apropae de salariul minim. Dupa 2016 ( Ciolos) cand a ajuns 1250 fata de 1050 la Ponta, salariul minim s-a departa de valoarea punctului de pensie. A ajuns la 1450 in 2017 si va fi 1900 in 2018. Iar valoarea punctului va fi (poate) in 2018 iulie 1100. Ar trebui sa fie probabil 1500 ca sa nu piarda pensionarii.

28 noiembrie 2017 18:36

Socotitorul Calculul este simplu daca se tine cont numai de aceste discriminari si nu dureaza mult.Npp=VppXNaniceruti/25, unde Npp este noul punctaj de pensie, Vpp este vechiul punctaj de pensie, Naniceruti, reprezinta numarul anilor pentru cotizare ceruti, adica numitorul care a tot crescut de la 25 la 30ani pt. femei respectiv de la 30 la 35 ani pentru barbati. Impactul bugetar s-ar putea rezolva din Valoarea punctului de pensie. Numai ca in acest caz pensiile celor iesiti mai demult scadeau. Aceasta corectie va fi cu o problema oricand se va aplica ea! Daca se va aplica! Ar trebui sa creasca foarte mult bugetul asigurarilor sociale in primul an de aplicare.

28 noiembrie 2017 18:07

Socotitorul@observator Aceste concluzii le-am tras si scris de mult timp. Pana acum era o discriminare pozitiva pentru femei - e vorba de numitor care a inceput la 25 pt femei si a crescut spre 30, versus 30 la barbati care a crescut spre 35 pana in 2013 respectiv o discriminare pozitiva pt barbati dupa legea din 2010 cand pt femei creste varsta de pensionare la 63 ani, la barbati ramane 65 de ani, dar numitorul va fi (in 2035) la toti 35. Asta inseamna ca NUMARATORUL, in conditii egale in rest, va fi mai mare la un barbat decat la o femeie. In analiza data de tine, daca se ia la numitor 25 atunci nu scade nicio pensie. E drept ca sunt unele care nu cresc la momentul aplicarii legii . Numai ca daca tinem cont ca acelea (pentru ca despre femei e vorba) care au avut la numitor 25 s-au pensionat in 2001, adica pana se va aplica legea vor avea cel putin 75 de ani, adica vor fi cam putine. Probabil asta este si motivul pentru care se amana. Un an amanat inseamna cel putin 200 000 de pensionari mai putin, in conditiile discutate.Cresterea cu 20% pt femei si 40% pentru barbati e adevarata numai la capatul intervalului de crestere a numitorului si de acolo incolo.

28 noiembrie 2017 17:41

Observator, 2. . Sa luam un exemplu pentru primul caz: un EL si-o EA. Pentru simplificare, presupunem ca ambii au lucrat 35 de ani, la acelasi loc de munca avand venituri egale cu salariul mediu brut pe economie, in fiecare an de activitate. Inseamna un punct anual pentru fiecare an de activitate, adica un punctaj total = 35*1 =35. Acesta este numaratorul. Pentru EL punctajul mediu final este 35/35=1 punct adica in prezent o pensie de 1000 lei. Pentru EA rezulta 35/30=1,166 puncte adica in prezent o pensie de 1166 lei, cu16,6% mai mare. Concluzie:ambele legi, cea din 2000 si cea din 2010, nu respecta principiul contributivitatii atat de des clamat. Pentru corectare este necesar ca numitorul sa fie = 25, indiferent de gen ( daca s-ar alege o constanta 25, atunci, unele pensii ar trebui diminuate). In acest caz, doar pensiile femeilor pensionate inainte de aprilie 2001 nu vor trebui recalculate. Toti cei pensionati dupa aprilie 2001 vor castiga la pensie, unii mai mult, altii mai putin dar cel mai mare castig va fi pentru barbati. Pentru exemplul dat, El si EA vor avea punctajul mediu final = 35/25= 1,4 puncte adica pensia va fi = 1400 lei ( cu 40% mai mare pentru EL si cu 20% pentru EA ), la valoarea actuala a punctului de pensie. Doar asa pensia va fi dupa contributivitatea fiecaruia.

28 noiembrie 2017 13:39

Observator, 1. Intr-adevar, noua lege a pensiilor va fi dificil de aplicat, dar e necesara, pentru rezolvarea inechitatilor, insa impactul bugetar va fi extrem de mare. E o imensa minciuna ca, dupa legea actuala, pensiile sunt calculate respectand contributivitatea. S-au practicat 3 tipuri de discriminari: barbati vs. femei (la contributivitati egale barbatii au pensii mai mici ), barbati vs. barbati si femei vs. femei (la aceeasi contributivitate pensii diferite la ei sau la ele ). Si totul datorita folosirii unor numitori diferiti ( 30 si, acum, 35 la barbati respectiv 25 si, in prezent, 30 la femei) la calculul punctajului mediu final la care se calculeaza pensia.

28 noiembrie 2017 13:37

Vasile mai da-le 100 de lei!

28 noiembrie 2017 7:03

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.