Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

În timp ce parlamentarii români erau ocupați cu o foarte importantă pentru popor moțiune de cenzură, moneda națională s-a prăbușit, din nou, pentru a doua oară în această lună. Această devalorizare masivă a leului va aduce cu sine scumpiri deloc de neglijat.

Cotația oficială afișată marți de Banca Națională a României arată că euro a ajuns la 4,6551 lei, nivel pe care nu l-a mai atins niciodată până în prezent. Leul a mai avut maxime istorice în cursul lunii noiembrie, cea mai slabă cotaţie față de euro fiind de 4,6495, consemnată pe 13 noiembrie, amintește COTIDIANUL. Anterior, doar pe 3 august 2012 a mai fost atins un nivel apropiat, de 4,6481 lei/euro, iar pe 24 iulie 2012 era cotat la 4,6397 lei/euro. Valorile înregistrate anul acesta pe 9 şi 10 noiembrie 2017 reprezintă următoarele cele mai scăzute, de 4,6279 lei/euro, respectiv de 4,6390 lei/euro.

În Parlament a fost citită, luni, o moţiune de cenzură care va fi supusă votului săptămâna viitoare, iar pe acest fond cursul euro a urcat peste pragul istoric de 4,65 lei. GÂNDUL anunță că imediat după afişarea cotaţiei oficiale, respectiv în jurul orei 13.15, euro a mai urcat până la un alt maxim, de 4,66 lei. Deprecierea monedei naţionale până peste pragul de 4,6 lei/euro a venit atât pe fondul incertitudinilor fiscale, cât şi al mesajului de relaxare a abordării faţă de cursul de schimb, transmis de banca centrală, apreciază analiştii financiari. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că, spre deosebire de monedele ţărilor vecine, leul românesc are o tendinţă de depreciere care este de durată mai mare, iar presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balanţei comerciale.

Caracatiţa scumpirilor a început să se extindă la fructe şi legume, după ce preţurile au crescut accelerat în luna noiembrie la carne, lapte şi ouă, iar importurile mari din ultima perioadă, ca urmare a deficitul bugetar, anunță CAPITAL. „Din păcate, preţurile la raft în această lună sunt mult peste cele din noiembrie 2016, perioadă de post. În schimb, producătorii au redus preţul. La carnea de porc, spre exemplu, fermierii producători vând cu 4,9 - 5,1 lei pe kilogram în viu, iar anul trecut în aceeaşi perioadă preţul era 5,4 - 5,6 lei pe kilogram, ajunsese chiar la 6,2 lei. Astfel că nu ne explicăm preţurile atât de mari de la raft şi de-asta am cerut ajutorul autorităţilor", declarat, marţi, Mary Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România.

Ouăle, untul, fructele şi legumele s-au scumpit semnificativ în ultimele luni, dar nici alte alimente nu au fost scutite de creşterea preţurilor. Producătorii susţin că ei nu au majorat preţurile, astfel că ministrul Agriculturii a cerut o anchetă, aruncând şi această vină pe marile supermarketuri. Cauzele scumpirilor sunt însă multiple. ADEVĂRUL susține că explicaţiile creşterii preţurilor sunt însă mai mult de natură economică. A crescut preţul combustibilului, cel al energiei electrice, preţul la gaze.

„Toate astea, în costurile unui produs alimentar, reprezintă undeva între 6 şi 6,5%. O astfel de creştere poate să influenţeze cu 2-3 procente scumpirile alimentelor“, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii susțin că în acest an au fost modificate şi completate 261 de articole din Codul fiscal, prin zece acte normative, față de 50 cât reprezintă media europeană, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. “În România, numai în acest an, am avut 261 de modificări ale Codului Fiscal. De asemenea, timpul mediu de dezbatere cu partenerii sociali şi stakeholderii pentru implementarea masurilor de modificare a legislaţiei cu incidenţă asupra mediului economic, este de trei ani. În România, am atins un record nemaiîntâlnit de zero zile (a se vedea ultima OUG de modificare a dialogului social)”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. El subliniază că încrederea în sistemul fiscal este o condiţie esenţială pentru investitori.


Comentarii

Ion Creangă Până acu câteve zile Tudose spunea că România înregistrează a 2-a cea mai mare creștere economică din lume după China – cum se face că acest fenomen nu este consemnat de Isărescu !!! Ar trebui ca leul să fie la cel mai înalt nivel vreo dată înregistrat – în afară de asta (comparat cu America) avem suficient aur (dacă Rothschield a mai lăsat ceva în visterie)! După cum toată lumea o știe BNR aparține familiei acestui tâlhar... așa că nu mă mir de manipulările cu leul!

23 noiembrie 2017 10:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.