Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Majoritatea citricelor au coaja acoperită de un pesticid care poate produce leziuni ale ficatului sau ale rinichiului, dacă înainte de consum acestea nu sunt bine spălate şi şterse, avertizează specialiştii. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că folosirea pesticidului este permisă prin intermediul unui regulament european.


Scandalul privind citricele periculoase comercializate pe piaţa din România a împărţit specialiştii şi autorităţile în două tabere. În timp ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dispus retragerea de la consum a 108 kilograme de citrice pe motiv că sunt conservate cu o substanţă toxică ce ajunge în ficat şi în rinichi, inspectorii sanitar veterinari din cadrul Ministerului Agriculturii afirmă că, de când fac verificări la intrarea în ţară a acestor produse, limitele nu au fost depăşite de producători.

Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor vorbeşte despre un cerc vicios care s-a creat în scandalul privind citricele periculoase: lipsa de informare a consumatorilor români, lipsa corectă de etichetare a acestor produse şi războiul dintre autorităţi, respectiv Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), responsabilă cu verificarea etichetării şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA), responsabilă cu monitorizarea produselor din momentul în care intră în ţară şi până ajung la îndemâna consumatorului.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.