Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Leul se face tot mai mic în fața monedei europene, care a atins un nou nivel record: 4,6495. Acest curs de referință a fost anunțat de Banca Națională a României și el a depășit recordul înregistrat pe 3 august 2012 – 4,6481 lei un euro, anunță AGERPRES. La fel ca în 2012, deprecierea leului a fost precedată de mari tensiuni politice și sociale. Cu cinci ani în urmă războiul purtat de USL cu Traian Băsescu a scindat societatea și a provocat o adevarată criză internă. Astăzi, românii sunt involburați de măsurile fiscale impuse de Guvernul PSD și de bătălia purtată in interiorul și în jurul Justiției.

Cert este că leul a luat-o la vale cu vreo săptămână în urmă, concomitent cu reluarea protestelor în stradă. Proteste provocate de această dată de modificarea Codului Fiscal într-o formă criticată atât de patronate cât și de sindicate. Și mai rău este că analiștii citați de NAȚIONAL avertizează că deprecierea leului nu se va opri, că euro bate pragul de 4,7 lei și că nu ar fi exclus ca moneda europeană să ajungă chiar la cinci lei in 2018. O situație absolut dezastruoasă pentru cei mai mulți dintre români din moment ce deprecierea leului determină și creșterea inflației (deci a prețurilor) plus tensiuni suplimentare pe piața dobânzilor.

Deja, băncile comerciale au afișat luni, cursul record la vânzarea euro, după ce cursul de referință al BNR a atins cel mai înalt nivel din istorie, anunță CAPITAL. BCR  vinde luni euro, potrivit site-ului propriu, la preţul de 4,7220 lei. BRD practică la casa de schimb un curs de 4,7270 la vânzarea euro. Raiffeisen bank România afişează un curs de 4,7200 lei, iar Banca Transilvania 4,7000 lei pentru un euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, joi, că spre deosebire de monedele ţărilor vecine, leul românesc are o tendinţă de depreciere care este de durată mai mare, iar presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balanţei comerciale. GÂNDUL amintește că membrii Guvernului au adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Și indicele ROBOR la 3 luni se întoarce la maximul anului, amintește CURENTUL. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 1,89%, de la 1,87%, cât a fost cotat vineri, 10 noiembrie, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR). Indicele la trei luni a mai atins 1,89% pe 1 noiembrie; a mai avut aceeasta valoare în septembrie 2014. De asemenea, indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,06%, de la 2,03%, cât a fost cotat pe 10 noiembrie.

În aceste condiții, România riscă să nu mai îndeplinească criteriile de aderare la zona Euro, anunță COTIDIANUL. Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a declarat, luni, că anumite criterii de aderare a României la zona Euro, precum deficitul bugetar, inflația și dobânzile, riscă să nu mai poată fi îndeplinite de anul viitor. „Cel mai mare pericol de depăşire îl reprezintă deficitul bugetului consolidat situat la nivelul limită de 3% din PIB şi care, conform prognozei Comisiei Europene, riscă să depăşească acest nivel mergând spre 3,9% la anul, dacă nu se iau măsuri compensatorii”, a susținut Lazea, la Conferința „România și aderarea la zona Euro”, care se desfășoară la Palatul Parlamentului.

Valentin Lazea a mai spus că alte două criterii riscă să nu mai poată fi îndeplinite începând cu anul viitor. „Acestea sunt criteriile referitoare la inflaţie, acel indice armonizat al preţurilor de consum, şi cel referitor la dobânzile pe termen lung. Criteriul legat de inflaţie este o ţintă mişcătoare care la nivelul lunii septembrie era de 1,5 puncte procentuale peste 0,4% care este media celor mai importante, cu alte cuvinte 1,9%”, a adăugat reprezentantul BNR.

Pe de altă parte, observă ROMÂNIA LIBERĂ, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut luni, fiind întrebat de creșterea monedei euro, că poate fi ”un atac asupra leului”. „Pe cursul de schimb sunt acțiuni speculative, fără îndoială, care sunt determinate fie de teama unora dintre cei care sunt jucători în piață, fie de cei care încearcă în mod deliberat, ca parte a unei campanii de a afecta imaginea și situația economică cu astfel de jocuri de culise”, a declarat Tăriceanu.

Cert este că produsele vor fi mai scumpe din cauza deprecierii leului şi a creşterii salariilor, anunță ADEVĂRUL, care mai afirmă că majorările de preţuri se vor vedea în decembrie şi în ianuarie, după ce va fi epuizat stocul actual.Comentarii

@sx comerciantii vor sa vanda. Dca faci post o luna sa vezi cum scade pretul la carne, dar nu poate scadea pana acolo incat sa nu-si poata plati furnizorii. Economia de piata se bazeaza pe CERERE si OFERTA. Daca oferta e mica fata de cerere ( ca ai bani mai multi, sau macar se promit ca vei avea mai multi) atunci comerciantul cere mai mult ( sa aiba el profit) si pretul creste. Producatorul daca da drumul unei productii mai mari scade pretul. E complicat? Mass media poate face doar un val. Daca economia merge bine, valul trece. Vom vedea!

14 noiembrie 2017 15:51

sx Nu euro , ci mass-media este cea vinovata, in primul rand, ea fiind cea care imbie comerciantii sa salte preturile. Le place mult ziaristilor sa ne terorizeze.

14 noiembrie 2017 14:03

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.