Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Acum şaptezeci de ani, execuţia judiciară pregătită de regimul democrat- popular împotriva Partidului Naţional-Ţărănesc ajungea la capătul ei. Pentru Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, era începutul drumului care se încheia, prin martiriu, în închisorile de la Sighet sau Râmnicu-Sărat. Pentru România, acea zi îndepărtată de toamnă era semnul intrării, definitive, în era republicii populare. Peste o lună şi jumătate, detronarea Regelui Mihai I încununa procesul, agresiv şi premeditat, de lichidare al ordinii “burgheze”. Construcţia socialistă putea debuta, prin sânge şi entuziasm ideologic.

Procesul Maniu- Mihalache este parte din istoria Europei captive, pe cale de a deveni, oficial, imperiu sovietic. Manipularea comunistă a defascizării a însemnat aplicarea unui model a cărui paternitate leninistă poate fi tăgăduită doar de cei care rămân fideli visului marxist. Actul de opoziţie era unul incriminabil penal. Toţi cei care refuză erau pasibili de condamare. “Reacţiunea” trebuia învinsă, cu orice preţ.

Integral pe Contributors.roComentarii

Crvei marilena La aceasta adresa e fotografia unui mormant. In mormant nu e nimic! Sa ai parte si tu de asta! https://ro.wikipedia.org/wiki/Casa_Memorial%C4%83_%E2%80%9EIuliu_Maniu%E2%80%9D_din_B%C4%83d%C4%83cin#/media/File:RO_SJ_Parcul_Casei_Maniu_din_Badacin_(4).jpg

13 noiembrie 2017 17:21

@marilena nitu Esti o comunista indobitocita! Ar fi bine sa te duci sa vezi "agoniseala lui Dragnea" ( cea vazuta la Alexandria) caci cealalta nu o vei sti ( in Brazilia) si apoi sa te duci sa vezi "palatul" de la Badacin a lui Iului Maniu. O casa simpla cedata ( n-a avut urmasi) Bisericii Unite cu Roma. Aceasta din urma a renovat-o si i-a dat dimensiunile necesare unui muzeu. Sa -ti fie rusine, japita!

13 noiembrie 2017 16:57

marilena nitu Sa fim seriosi. Clasa politica de atunci era fix ca asta de acum. Au primit ce au meritat. Ce credeti ca ar pati woodrea si co daca s-ar schimba maine regimul?

13 noiembrie 2017 10:00

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.