Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Lipsa somnului opreşte comunicarea eficientă dintre celulele cerebrale şi afectează modul în care oamenii percep lumea din jurul lor.

Studiul recent, care este extrem de important pentru şoferii care conduc obosiţi, sugerează că părţi ale creierului se dezactivează pentru a se odihni, deşi persoana este încă trează. Telegraph notează că tomografiile cerebrale realizate de către cercetătorii din cadrul Universităţii California din Los Angeles persoanelor care suferă de lipsă acută de somn sugerează faptul că oboseala distruge vitaza cu care celulele cerebrale comunică.

De asemenea, poate provoca blocaje temporare de memorie şi vedere. Dr. Itzhak Fried, din cadrul UCLA, afirmă că efectul ar putea împiedica un şofer să observe un pieton care trece prin faţa maşinii. ''Lipsa odihnei corpului împiedică funcţionarea adecvată a neuronilor. Studiul prezintă modul în care blocajele cognitive ne împiedică să percepem şi să reacţionăm la lumea din jur. Practic, lipsa somnului produce asupra creierului aceleaşi efecte precum cele observate în urma consumului de alcool. Însă, în prezent, nu există standarde medicale sau legale prin care să fie identificaţi şoferii obosiţi,'' a declarat Fried.

Integral pe DescoperaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.