Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Cultivate pe scară largă în Europa de Vest, plantele energetice încep încet-încet să prindă şi în România. Asta deoarece aceste plante sunt eligibile pentru schemele de plăţi directe şi pentru ajutoarele de stat. În încercarea de a reduce emisiile de carbon, Comisia Europeană propune ca până în 2020, o cincime din energia produsă să provină din surse regenerabile. Aflaţi din materialul următor care sunt cele mai eficiente plante energetice.La ora actuală, în România sunt vaste suprafeţe de teren necultivat, iar o mare parte din aceste terenuri ar putea fi folosită fără probleme pentru culturile energetice, fără ca terenurile să aibă nevoie de lucrări speciale pentru a le îmbunătăţi. În urma unei minime prelucrări, energia rezultată din valorificarea biomasei produse – termică, biocombustibili, biogaz – poate fi introdusă treptat în sistemul de distribuţie a energiei existente.

După cum spune inginerul silvic George Ionescu, o plantă energetică foarte eficientă este salcia energetică. ”Salcia energetică este o plantă cu creştere rapidă (3,0-3,5 cm/zi) şi care dispune de o putere calorică ridicată: 18.000 – 19.000 kJ/kg. Înfiinţarea plantaţiei de salcie energetică nu reprezintă o investiţie tocmai ieftină (2 300 – 2 800 euro/ha), dar în trei ani se amortizează”, precizează George Ionescu.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.