Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Primul an de guvernare al PSD a fost o „ţopăială fiscal-bugetară“, dacă ne uităm la toate măsurile care au fost fie luate, fie „discutate şi uitate“, fie modificate din temelii faţă de forma iniţială. Guvernul Tudose caută metode disperate pentru a aduce bani în plus la buget, începând de anul viitor, în condiţiile în care toate calculele Ministerului de Finanţe au ca rezultat un deficit bugetar de 4,7% din PIB în 2018. Dar taxa de solidaritate implică o deturnare de fonduri, fără modificarea legii şi o mascare a păstrării altor taxe, spun analiştii.

Sunt neînțelegeri în coaliția de guvernare PSD-ALDE, iar cei din urmă cer socoteală social-democraților în privința taxei de solidaritate. Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, extrem de apropiat de președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, a confirma că partidul său a blocat majoritatea propunerilor economice controversate lansate de PSD în ultimele luni de zile. Vosganian a declarat că ALDE respinge și taxa de solidaritate de 2% pe fondul de salarii, pe care Guvernul intenționează să o impună angajatorilor de la 1 ianuarie 2018, și a precizat că la începutul săptămânii viitoare subiectul trebuie să fie discutat neapărat cu PSD, informează ROMÂNIA LIBERĂ.

Vosganian, fost ministru de Finanțe, susține că el a înțeles ce a spus ministrul de Finanțe despre această taxă, dar îl deranjează noțiunea folosită. Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, va merge luni în Parlament pentru a da explicații, după ce a stârnit haos, având în vedere că nici colegii din Guvern nu au înțeles multe lucruri despre taxa de solidaritate, anunță ANTENA3.

Taxa de solidaritate aplicată firmelor şi modul haotic în care a fost prezentantă de ministrul Finanţelor Publice, Ionuț Mișa, au dat peste cap nu numai mediul de afaceri sau economiştii, ci chiar şi pe unii dintre miniştri. Dacă premierul Mihai Tudose ironiza vineri ”finanţista” ministrului Mişa, referindu-se la limbajul de lemn al subordonatului său, iată că nici alţi colegi de Guvern nu au reuşit să descifreze până la capăt intenţiile şefului Finanţelor Publice. JURNALUL NAȚIONAL amintește că ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a recunoscut că nu s-a lămurit cum urmează să se aplice această măsură. A reţinut doar că nu e o taxă, ci o contribuţie.

Ministrul Finanţelor a spus că, din această contribuţie a angajatorilor de 2%, cea mai mare parte din banii strânşi, 90% mai precis, vor merge către bugetul de stat, deci Guvernul va decide ce se întâmplă cu ei. Legea de constituire a acestui fond de garantare a salariilor, la care minstrul Finanţelor a făcut în mod direct referire, îl contrazice, însă, constată CAPITAL. „Resursele financiare constituite potrivit alin. (1) sunt destinate în exclusivitate pentru finanţarea categoriilor de creanţe salariale prevăzute de prezenta lege, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de gestionare a Fondului de garantare“, spune Legea nr. 200/2006, la Capitolul II, punctul 3.

„Este evident că statul trebuie să modifice legea pentru a putea folosi parte din aceşti bani după bunul plac. Pentru mine, este evidentă deturnarea de fonduri, pentru că schimbă destinaţia (plata salariilor şi a contribuţiilor sociale ale angajaţilor companiilor în insolvenţă, n. red.) a 90% din sumă pentru îndeplinirea obiectivelor politice“, a declarat, pentru Capital, Mircea Coşea, doctor în Economie.

De altfe, și Comisia Europeană contrazice Guvernul: UE nu obligă la introducerea acestei taxe, așa cum anunțase ministrul Mișa. Angajatorii trebuie să contribuie la finanţarea fondului de asigurare a creanţelor salariale (de solidaritate) doar „în măsura în care aceasta nu este acoperită integral de către autorităţile publice”, au transmis reprezentanţii în România ai Comisiei Europene. Directiva 2008/94/CE obligă statele membre să asigure „prin crearea unor instituţii de garantare” plata acestor creanţe, au transmis oficialii Reprezentanţei Comisiei Europene. Potrivit acestora, „este important de subliniat că Directiva nu impune vreo taxă în acest sens”, anunță GÂNDUL.

CURIERUL NAȚIONAL susține că, în realitate, statul ne cheamă acum să fim solidari cu hoţii, cu privilegiaţii, cu incompetenţii şi cu haosul. Astfel de iniţiative legislative pentru introducerea de taxe noi sunt făcute după principiul "decât să prind hoţul şi prostul, mai bine pedepsesc tot satul". Aceste iniţiative nu au nicio legătură cu armonia şi echilibrul social, ci cu cimentarea relelor practici şi cu adâncirea problemelor populaţiei sărace. Fiscalitatea ţării, jucată la ruleta populismului, este un risc naţional major.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeți la întrebarea: Sunteți de acord cu introducerea „taxei de solidaritate“? Până în present, dintre cele 4314 voturi exprimate, 50% (2147 voturi) au fost pentru răspunsul „Doar cu condiția ca toti banii să mergă în fondul de garantare a salariilor, nu și la bugetul de stat“, 29% (1246 voturi) pentru „Nu, e o nouă taxă introdusă doar pentru a acoperi promisiunile electorale“ și 21% (921 voturi) pentru „Da, firmele au suficienți bani pentru a plăti o nouă taxă de 2%“.


Comentarii

Corina Creața - EU, EU ”am prins PSD și Guvernul Tudose cu cioara vopsită” și i-am și dat în gât la ăia dela la HOMO-”Komissia” POPO-”europeană”, ca să se învețe minte (”absorbi”-mi-ar ”fondurile” să mi le ”absoarbă”, n.m.) și să le dea voie la bulangi să se ”căsătorească” !!! Cu respect, CC a CE a UE

23 octombrie 2017 23:16

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.