Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

China va deveni o țară cu o „prosperitate moderată“ până în 2020, iar până în 2049 va deveni o societate socialistă prosperă. Acesta este al doilea „obiectiv centenar“ anunțat de președintele Xi Jinping, la al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, acolo unde liderul chinez va fi ales pentru un nou mandat în fruntea țării și a partidului. A fost ocazia cu care Xi a avertizat că Beijingul va rezista în fața tuturor încercărilor de a „diviza țara“, un avertisment transmis Taiwanului, Hong Kong-ului, dar și națiunilor care se tem de expansiunea teritorială chineză în Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. La Congresul al 19-lea, Xi a mai remarcat rezultatele bune ale campaniei sale anticorupție începute la preluarea mandatului, în 2012, o campanie cu 1,3 milioane de funcționari pedepsiți, dar despre care presa vestică arată că a prins doar „muștele“ și pe acei „tigri“ corupți care se opuneau liderului.

Congresul, care se va desfășura pe durata unei săptămâni, este ocazia manifestării plenare a puterii personale a lui Xi Jinping, care va reuși să-și impună apropiații în Biroul Politic al partidului și care poate deveni al treilea președinte din totalul de opt, al cărui nume va fi trecut în așa-numita constituție a PCC. Asta, după ce a reușit să obțină controlul total asupra mașinăriei guvernamentale, prin crearea unor noi comisii care să „fure“ din autoritatea instituțiilor ce nu-i erau total subordonate.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.