Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

3 din 4 mostre de miere colectată de pe tot globul conține cel puțin un tip de neonicotinoid, un pesticid folosit în agricultura convențională. Este concluzia exprimată de cercetători, care au vrut să afle câte dintre cele cinci tipuri de neonicotinoide testate se află în cele aproape 200 de mostre de miere colectată de pe tot globul. Studiu a fost publicat în revista Science.

Neonicotinoidele, pesticidele folosite în agricultura intensivă, sunt substanțe care dăunează albinelor. Acestea sunt aplicate de obicei pe semințele de porumb și de soia, înainte de a fi plantate. În studiile anterioare, specialiștii au stabilit deja că pesticidele le afectează atât pe albinele domestice, cât și pe cele sălbatice. De asemenea, s-a stabilit că există o relație cauză-efect între declinul coloniilor de albine și folosirea pesticidelor, fapt combinat și cu scăderea diversității surselor de hrană pentru polinatori.
Ce au descoperit cercetătorii

Pentru a stabili rezultatele studiului, cercetătorii au analizat 198 de mostre de miere de pe toate continentele. Cel puțin unul dintre cele 5 tipuri de neonicotinoide testate (acetamiprid, clotianidin, imidacloprid, tiacloprid și tiametoxam) a fost găsit în 75% din mostrele analizate. În 45% din acestea, au fost descoperite două sau mai multe tipuri de pesticide, în timp ce în 10% din mostre specialiștii au descoperit patru sau cinci tipuri de pesticide.

Integral pe Green ReportComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.