Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Creşterile salariale din ultimul deceniu au fost mici în comparaţie cu cele din ţările vecine, în special pentru că sindicatele au pus preţ mai mult pe securitatea locurilor de muncă.

În Germania, sindicatele par să fie mai interesate de reducerea programului de muncă decât de majorările salariale. Să fie această tendinţă calea spre echilibrarea salariilor între est şi vest? BCE ar înclina spre salarii mai mari în vest pentru că i-ar fi mai uşor să protejeze revenirea din zona euro.

La zece ani de la izbucnirea marii crize financiare, perspectivele economiei globale sunt, cu câteva excepţii, mai bune ca niciodată în această perioadă. Şi totuşi, revenirea este incompletă, pentru că creşterile salariale au rămas slabe, după cum a avertizat FMI. Acest lucru creează senzaţia că de revenire nu profită toată lumea, cu consecinţele politice vizibile, precum declinul partidelor tradiţionale şi ascensiunea populismului.

În Germania, uniunea sindicală IG Metall, cea mai puternică din lumea industrializată, face presiuni pentru creşteri salariale de 6%, dar şi pentru un program de lucru mai flexibil: 28 de ore pe săptămână (în loc de 35 de ore) pe o perioadă de până la doi ani dacă salariatul vrea acest lucru pentru un echilibru mai bun între muncă şi viaţa privată. După doi ani, salariatul se va putea întoarce la programul de lucru complet. IG Metall reprezintă 3,9 milioane de salariaţi din industrii de bază variind de la producţia de maşini la energie.

Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.