Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

PSD ar urma să decidă mâine forma remanierii guvernamentale propusă de premierul Mihai Tudose, în urma apariţiei unei crize guvernamentale izbucnite aparent din senin.

Remanierea se va face chiar în această săptămână, a lăsat să se înţeleagă premierul Mihai Tudose. Între cei vizaţi: vicepremierul Sevil Shhaideh şi miniştrii Rovana Plumb şi Liviu Pop.

Criza nu este provocată însă de situaţia ţării. INS a reconfirmat ieri un avans peste aşteptări al economiei, cu o creştere în T2 de 6,1%. Finanţele publice stau încă bine, iar deficitul bugetar va fi în 2016 la sub 3% din PIB.

Este nevoie însă de multă atenţie la viitor. Economia creşte, dar deficitul comercial s-a adâncit cu 20% în primele opt luni din an, după cum arată datele INS publicate ieri. Deficitul de cont curent va sări anul acesta de 3% din PIB şi se va apropia de 4% anul viitor, iar dobânzile cresc, pe măsură ce inflaţia avansează.

Pe măsură ce inflaţia creşte, consumul care a susţinut creşterea economică puternică din ultimii doi ani se va tempera, inevitabil. În ultima vreme investiţii care să susţină creşterea în lipsa consumului nu prea au fost.

Anul acesta deficitul va fi la sub 3% din PIB, dar cu sacrificarea investiţiilor: la nouă luni, cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au scăzut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce cheltuielile totale (din buget, din fonduri UE şi din împrumuturi) au scăzut cu 41%.

Potrivit economiştilor, anul viitor deficitul bugetar ar putea ajunge până la 3,7%. Sunt date care cer o atenţie sporită la economie.

Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.