Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul Mihai Tudose a câştigat prima bătălie în războiul cu liderul social-democrat, Liviu Dragnea. Ieri, în timp ce unul părea că e în pragul unei demisii, iar celălalt părea că nu va ceda în faţa unor schimbări anunţate, Dragnea și Tudose au anunțat la urmă că „decizia finală“ se va lua abia joi, de către CEx. Vax.

Liviu Dragnea a pierdut prima bătălie în partid în cei doi ani de când a preluat conducerea PSD. I-a înfrânt pe Victor Ponta şi pe Sorin Grindeanu, dar a clacat în faţa lui Mihai Tudose, care şi-a câştigat independenţa politică. Iată cum s-au derulat evenimentele. Surse politice au declarat pentru ADEVĂRUL că săptămâna trecută Liviu Dragnea i-a cerut premierului Mihai Tudose să sesizeze mai repede Curtea Constituţională (CCR) pe dosarul Belina, în care sunt implicate, oficial, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, iar neoficial iţele duc tot la liderul PSD.

Mihai Tudose, după o discuţie cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a opus, pe motiv că nu sunt argumente juridice puternice. Premierul Mihai Tudose a povestit la televizor că însăşi Sevil Shhaideh, cercetată în dosarul Belina, a fost cea care i-a cerut în şedinţa de Guvern să sesizeze CCR, pentru a afla dacă există un conflict de natură constituţională între Guvern şi DNA.

„Am stabilit lista cu remaniabili." Acestea au fost cuvintele cu care Mihai Tudose a anunțat, în fața sediului PSD, că a câștigat o luptă importantă în războiul pentru putere cu Liviu Dragnea, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Nu au trecut nici patru luni de când președintele partidului se declara extrem de încrezător în relația sa cu noul premier, după eșecul celei cu predecesorul său, Sorin Grindeanu. La 103 zile de la începutul guvernării, premierul Mihai Tudose recunoaște că relația sa cu liderul PSD, Liviu Dragnea, „nu se află într-un moment fericit”. Și cum istoria se repetă, prea multă fericire nu a fost nici între Dragnea și fostul premier PSD, Sorin Grindeanu.

Așa cum reiese din dinamica celor nici măcar 300 de zile de guvernare, gruparea aflată la putere este pe cale să schimbe al doilea guvern în nici măcar un an. Așa cum remarcau analiștii politici, citați de NAȚIONAL, încă de la schimbarea cabinetului Grindeanu, problemele nu sunt unele de guvernare ci de viziuni politice în interiorul formațiunii majoritare. Aceeași situație este pe cale să se petreacă și acum cu guvernul Tudose, după ce actualul premier a recunoscut erodarea relației dintre el și liderul PSD, Liviu Dragnea.

Acum, Tudose este la un pas de a-i elimina lui Dragnea din Guvern cel mai important ministru, pe Sevil Shhaideh, omul care împarte banii dezvoltării regionale, dar și pe Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. Dincolo de pierderea unor pârghii de influență asupra organizațiilor locale, liderul PSD are un motiv și mai serios să perceapă mișcarea premierului ca pe un act de agresiune împotriva sa, personal, susține COTIDIANUL.

Președintele PSD Liviu Dragnea a fost forțat de baronii Partidului Social Democrat să accepte remanierea dorită de premierul Mihai Tudose. Acesta refuză să pună umărul la salvarea liderului social democrat de justiție și intenționează să debarce o serie de miniștri apropiați de acesta, în frunte cu vicepremierul Sevil Shhaideh.

Așa că prima rundă a bătăliei Liviu Dragnea-Mihai Tudose pare să fi fost câștigată de premier. Mihai Tudose, a anunțat, ieri, după o întâlnire informală cu Liviu Dragnea că a convenit cu liderul PSD asupra unei remanierii guvernamentale, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Premierul a afirmat că a decis ce miniștri vor fi dați afară din Guvern, dar numele vor fi anunțate joi, după ședința Comitetului Executiv. Informația a fost confirmată și de Liviu Dragnea, aflat alături de premier, iar liderul PSD a pretins că întâlnirea ar fi fost ”bună și necesară”.  ”Vom discuta în CEx și eu cred că argumentele prezentate astăzi daca vor fi prezentate și în Cex nu vor fi probleme”, a completat Dragnea.

Premierul i-a prezentat lui Liviu Dragnea o listă cu miniștri care trebuie să plece din Guvern. Este vorba despre vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul pentru fonduri europene, Rovana Plumb, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Primii trei au probleme în jusitiție, iar Tudose este numulțumit de prestația lui Cuc. CURENTUL amintește că și alți miniștri ar putea fi vizați de remaniere, dar cei patru reprezintă „varianta minimală”. Însă, chiar dacă în PSD balanța pare să încline în favoarea lui Tudose, cazul lui Viorel Ilie poate genera probleme. ALDE a anunțat că îl susține și a amenințat cu ieșirea de la guvernare dacă el va fi remaniat.

La ședința informală de marți, premierul Mihai Tudose i-a pus condiții președintelui PSD Liviu Dragnea. Acesta a amenințat că, dacă nu se va face remanierea, demisionează și va pleca cu tot guvernul, au afirmat surse din PSD, citate de ANTENA3. Scena împăcării a venit după ce baronii partidului, în frunte cu președintele executiv Niculae Bădălău,  au anunțat că sunt de acord cu remanierea cerută de șeful Guvernului.

Tensiunile dintre cei doi, susține DIGI24, au escaladat după ce Tudose a evitat să trimită mai repede în Parlament pachetul de legi pe teme de Justiție și a refuzat să sesizeze Curtea Constituțională în dosarul ”Belina”, au afirmat surse din PSD. Ambele mișcări erau menite să rezolve problemele lui Liviu Dragnea, care se teme că procurorii ar putea ajunge la el în dosarul ”Belina”.

Din păcate pentru Dragnea, Tudose refuză să îi facă jocul, după cum a refuzat și Grindeanu, în final. Este al doilea premier PSD care, în mai puțin de un an, în ciuda unor erori de guvernare - adesea izvorâte tot din "Biblia" pe care le-a pus-o în mână președintele partidului – dă dovadă de responsabilitate. Refuză să încalce liniile roșii care protejează ce a mai rămas combatant din Justiției și din statul de drept.