Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

E doar o chestiune de luni, nu ani, până când un stat ce acumulează masiv datorii și deficite pentru a plăti privilegii, pensii și salarii, multe dintre ele speciale, va intra în colaps. Guvernul repetă greşelile care au condus la recesiunea din 2009-2010.

Într-un recent interviu pentru NAȚIONAL, prof. univ. dr Cristian Păun a explicat de ce a crescut și probabil va continua să creasca ROBOR, dar și de ce trebuie să ne așteptăm la un val de inflație important. „Măsurile luate de BNR sunt pe termen foarte scurt și dacă nu sunt urmate de reforme reale pe partea de guvernare, nu facem nimic. Dimpotrivă, plusul de lichiditate infuzat de banca centrală cu generozitate se va intoarce tot împotriva noastră (…)

Prețurile cresc și pe fondul unei economii private care nu este lăsată în pace să producă la nivelul unui consum stimulat artificial de creșterile salariale promise”, spune Cristian Păun. El consideră că am intrat pe o spirală de criză, având în vedere dublarea datoriei publice, care nu se poate stinge decât prin taxe viitoare mai mari sau prin inflație mai mare și acumularea de deficite.

Ne aşteaptă o criză financiară de proporţii, care ne va sufoca anul viitor. Este avertismentul dur al bancherilor şi al analiştilor economici, care acuză Guvernul că repetă greşelile ce au dus ţara în recesiune, acum 8 ani, anunță ANTENA3. BNR poate ţine sub control ROBOR prin injecţii de lichidităţi, precum cea făcută săptămâna trecută. În 2012, Banca Centrală a făcut 53 de astfel de intervenţii. Însă, degeaba a intervenit Banca Naţională, ROBOR este de neoprit: săptămâna aceasta a început să crească din nou.

Creşterea economică de peste 5% anticipată pentru anul 2017 ascunde dezechilibre fiscale tot mai mari. Măsuri ad-hoc, majorări de taxe şi reduceri ale investiţiilor publice ar putea menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB anul acesta, dar nu şi în 2018, consideră analiştii UniCredit Bank, citați de ADEVĂRUL. Potrivit acestora, la mai puţin de 10 ani de la unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa, guvernul României repetă multe dintre greşelile care au condus la recesiunea severă din 2009-2010.
 
„Creşterea consumului privat şi intrările reduse de fonduri europene vor conduce la ieşiri nete de capital din România. În plus, creşterea salariilor într-un ritm mai accelerat decât cel al creşterii productivităţii indică faptul că leul ar trebui să se deprecieze în anii următori. BNR a majorat dobânda la facilitatea de depozit cu 25 de puncte de bază până la 0,5% în octombrie şi anticipăm o nouă majorare de 25 de puncte de bază în noiembrie, urmând ca în prima jumătate a anului 2018 să decidă majorarea dobânzii de politică monetară de trei ori”, estimează analiştii.

În plină goană a majorării salariilor, Statistica vine cu un "glonţ" pentru Tudose: Scăderea câştigului mediu net în august e oficială! În loc să crească, aşa cum ni se tot spune de ceva vreme, a scăzut, anunță CAPITAL. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 2.364 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 27 de lei.

Parcă în glumă, preşedintele PSD Liviu Dragnea a ţinut să-i „liniştească" pe bugetari, asigurându-i, în contextul protestelor bugetarilor şi al discuţiilor de la Guvern, că veniturile sunt cele care pot scădea, nu salariile şi spunând chiar că în 2018 vor exista mai mulţi bani la buget pentru lefuri, mai exact 3 miliarde de lei în plus, anunță GÂNDUL. „Fondurile pentru cheltuielile salariale în 2017 sunt undeva la 14 miliarde de lei (în sănătate — n.r.). Pentru 2018 ca efect al legii salarizării acest fond creşte cu 2,9 miliarde. Să zicem 3 miliarde de lei în plus la salarii pentru anul viitor. Sigur că îţi pui întrebarea, dacă cele 3 miliarde de lei în plus generează proteste.

Discutăm de 32.000 de oameni din sistemul de sănătate cărora le pot scădea veniturile, nu salariile. Asta este o chestiune pe care o poţi aborda separat, punctual şi ştiu că premierul, dacă nu a făcut-o, sper să ceară, dacă nu mâine, zilele următoare, să vedem de ce n-au venit informaţiile de la Ministerul Sănătăţii când ministrul Muncii şi noi în Parlament lucram la legea salarizării, mă refer la informaţiile legate de salarii. Eu am înţeles astăzi că n-au vrut să dea informaţiile de acolo nişte funcţionari pentru că, vezi Doamne, sunt date cu caracter personal", a spus Liviu Dragnea.

Premierul Mihai Tudose a declarat, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, că România nu va lua niciun împrumut de la FMI, întrebat fiind dacă Guvernul are în vedere o astfel de variantă. „Sincer, în niciun caz, și le-am spus-o și lor, fiindcă la ce prognoze au făcut și la cum s-au purtat cu noi, iertați-mă, cred că ar trebui să fim într-o disperare la care să nici nu ne folosească dacă luăm banii de la ei. Nu voi lua un leu împrumut de la FMI", a afirmat Mihai Tudose, care a precizat totuși că ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, efectuează o deplasare în SUA pentru o discuție cu organismele financiare internaționale, dar nu cu FMI.


Comentarii

Chicos-Rostoganu` Bai....@, bai...loaza , A3 a "defectat" bre ! A ...trecut de partea "vampirilor poporului", a celor cu bale la gura, numai la ideea ca ar putea sa ajunga ei la tzitza bugetului !

11 octombrie 2017 11:26

@12:50 12:50 gaozare, ziare.ro apartine de Antena3. De antena sa ne iei

10 octombrie 2017 17:32

' reati ai dreaq, astia de la ziare.ro! In afara de a propovadui apocalipsa, mai stiti si altceva, bah jerpelitilor?

10 octombrie 2017 12:50

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.