Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Într-un moment nu tocmai fericit al relaţiei cu Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose se repoziţionează faţă de şeful PSD căruia îi pune pe masă lista cu oamenii pe care îi vrea plecați din Guvernul pe care îl conduce. Șeful guvernului anunță că de la Palatul Victoria trebuie să plece chiar miniştrii lui Dragnea, chiar de săptămâna aceasta și imediat după ce Dragnea anunțase că nu există nicio tensiune între el și Mihai Tudose.

Tudose a refuzat să dea vreun nume de ministru care va fi remaniat, limitându-se la a spune că printre ei sunt ”trei cu probleme care creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi, în unele situaţii, şi la nivelul Comisiei Europene”. Invitat să precizeze dacă înlocuirea unor membri ai cabinetului a fost sugerată de la Bruxelles, Tudose, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a spus: ”Nu ştiu dacă «sugerat» e cuvântul. Când cineva spune clar un lucru, aia nu-i sugestie, este un mesaj foarte clar“.

Chiar dacă nu i-a nominalizat, GÂNDUL amintește că în acest moment, în echipa de la Palatul Victoria, probleme cu legea au vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. Shhaideh şi Plumb sunt însă oameni de încredere ai lui Liviu Dragnea, ambele implicate în dosarul Belina.

Cei trei nu sunt singurii de pe lista neagră a lui Tudose. „Sunt cel puţin încă doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească Guvernul”, a spus el. Nici în acest caz premierul nu a dat nume însă câţiva ministri au fost ţinta nemulţumirii sale exprimate public până acum: Floran Bodog, de la Sănătate, Alexandru Cuc, de la Transporturi, sau Liviu Pop de la Educaţie. Potrivit CURENTUL, vizat ar fi si Ilan Laufer, de la IMM-uri. Surse politice au precizat că ”lui Ilan Laufer i se reproșează inactivitatea guvernamentală”.

Întrebat dacă va rămâne în funcție dacă PSD nu îi va accepta cele cinci remanieri, Tudose a spus: ”Nu pot să merg cu ceva despre care se spune că nu merge. Nu pot să merg cu ceva despe care eu cred că nu merge. Eu un partid care a avut un program electoral care m-a învestit și pe mine. Înțeleg că este un program politic”. JURNALUL NAȚIONAL remarcă faptul că premierul a admis, totodată, că a invocat posibilitatea de a demisiona de la conducerea Guvernului, într-un cerc restrâns, de numai câteva persoane, Tudose precizând, totodată, că relația nu Dragnea nu este ”într-un moment fericit”.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, luni seară, că situația din prezent de la nivelul Guvernului "poate e un pic" asemănătoare cu cea a Guvernului Grindeanu, precizând însă că mulți colegi din PSD i-au cerut să nu plece de la conducerea Executivului. Mihai Tudose, susține EVENIMENTUL ZILEI, a contestat astfel cifrele prezentate într-un sondaj referitor la încrederea de care se bucură miniștrii. Întrebat dacă acest sondaj făcut public ar putea fi "un joc", Tudose a răspuns: "Foarte corect. (...) Haideți să spunem că e adevărat, plec de la premisa că este adevărat. Dacă este așa, repet, sunt două probleme — ori am eu o problemă și trebuie să plec acasă, ori sunt niște probleme în guvern și trebuie să le reglăm".

Pe de altă parte, remarcă ANTENA3, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că nu are nicio problemă în relația sa cu premierul Mihai Tudose și că nu este interesat de sondaje în perioada dintre campaniile electorale. „Ceea ce mă interesează: cota pentru PSD să fie înaltă și e înaltă, cota de încredere în programul de guvernare să fie înaltă și e înaltă, și ca programul de guvernare să se implementeze", a spus Dragnea.

Dar liderii PSD din teritoriu l-au criticat foarte dur pe Mihai Tudose în şedinţa Biroului Permanent. Principalele reproşuri: nu-i revocă pe Liviu Pop şi pe Marius Dunca, „management defectuos“ şi cota dezastruoasă de încredere la care a ajuns (27%), cotă care trage automat întreg partidul în jos. Premierul nu a participat la şedinţă, anunță ADEVĂRUL. Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat nemulţumit de faptul că se vede prea rar cu şeful Guvernului şi a atras atenţia că între PSD şi ALDE, pe de o parte, şi între majoritate şi Guvern, pe de altă parte, ar fi loc de ”o funcţionare mai bună”.

COTIDIANUL amintește că tensiunile din PSD au apărut după publicarea unui sondaj Avangarde, potrivit căruia Guvernul Tudose s-ar fi prăbușit brusc la capitolul încredere, de la 40% la 27%. Astfel, premierul s-ar fi arătat nemulțumit pentru că el și Executivul trebuie să plătească decontul, în timp ce PSD ar rămâne la o încredere destul de ridicată.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Care credeți că va fi finalul scandalului iscat în interiorul PSD? Premierul Tudose va duce remanierea anunțată la bun sfârșit, Premierul Tudose va fi forțat de Dragnea să-și dea demisia sau Nu se va întâmpla nimic, Tudose și Dragnea se vor împăca și nu va fi nicio remaniere?


Comentarii

Nu! N-a explodat mămăliga, dar n-a explodat nici vreo bășină cu miez în psd. A râncezit căcatul din psd. Noroc cu Ponta care mai vidanjează de la mantinelă. În rest, toate bune și frumoase!

10 octombrie 2017 19:22

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.