Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Din cauza creșterii nivelului de CO2 din atmosferă, culturile de legume și cereale au valori din ce în ce mai scăzute de proteine, fier și zinc și concentrații mai mari de zaharuri. Explicația este că, odată cu creșterea nivelului poluării și a CO2 din atmosferă, crește și nivelul de zahăr din plante, pe măsură ce acestea absorb CO2, în procesul de fotosinteză, și îl transformă în energie. Explicația a fost dată într-o analiză a publicației Politico.

Legătura dintre nivelul de CO2 și conținutul de zaharuri din culturi agricole a fost observată Irakli Loladze, un matematician de profesie, care lucrează și în domeniul biologiei. El, împreună cu alți cercetători, a publicat o lucrare științifică în 2000, pe o temă asemănătoare. Acesta a studiat atunci cum afectează o cantitate mai mare de lumină dezvoltarea zooplanctonului (n.r. organismele animale din apele dulci și marine). Pentru a trăi și a se hrăni, aceste organisme microscopice se bazează pe alge. Oamenii de știință au mai făcut experimente în trecut și au aflat că dacă există mai multă lumină, algele se vor dezvolta mai repede, deci va fi mai multă mâncare pentru microorganisme. Însă, pe termen mediu, relația cauză-efect nu a mai fost la fel. La un moment dat, cercetătorii au observat că deși microorganismele aveau mai multe alge cu care să se hrănească, nu se mai dezvoltau. Explicația biologilor a fost că deși algele creșteau mai repede, aveau mai puține substanțe nutritive necesare pentru ca microorganismele să se dezvolte. Deci că algele erau mai multe, dar mai puțin hrănitoare.
Care este legătura dintre plante, CO2 și zahăr

Odată cu creșterea temperaturilor și cu efectele schimbărilor climatice, plantele absorb o cantitate mai mare de emisii de CO2. Pentru a crește, acestea se bazează atât pe lumină, cât și pe CO2.

Integral pe Green ReportComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.