Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Vizita premierului Viktor Orban la Oradea, unde a declarat că „Ungaria poate fi mare doar cu maghiarii de dincolo de graniță”, a ridicat multe semne de întrebare în România. Urmează un referendum și pentru independența Ținutului Secuiesc, pe modelul celui din Catalonia?

În acest context, analistul politic Bogdan Chirieac a zis că ne putem aștepta la un referendum privind Ținutul Secuiesc. „Trebuie să ne așteptăm la un referendum pentru independență în Ținutul Secuiesc. Cred că lucrurile acestea se coc de câțiva ani. Vorbesc foarte serios. După exemplul din Catalonia, probabil că anul viitor, că tot se aniversează 100 de ani la Marea Unire, cred că vom avea ceva asemănător. (...) Spania a avut un sprijin internațional puternic în acest moment. România nu cred că-l va avea în sensul în care un referendum privind independența Ținutului Secuiesc nu va fi amendat de nimeni, cum a fost cel din Catalonia. Mă aștept în primăvara anului 2018 la un referendum, cel mai probabil pe 15 martie", a zis Bogdan Chirieac, citat de EVENIMENTUL ZILEI

O iniţiativă legislativă cetăţenească, susţinută public de către Laszlo Tokes, privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul acestui an, ea urmând să fie transmisă şi către Parlament, pentru discutare, alături de listele cu cel puţin 100.000 de semnături, amintește NAȚIONAL.

Premierul maghiar, Viktor Orban, a promovat timp de trei zile mesaje naţionaliste şi a promis comunităţii maghiare de aici o viaţă mai bună dacă îl votează la alegerile din primăvara anului viitor. Voturile diasporei maghiare ar putea fi decisive pentru viitoarea majoritate de la Budapesta. Nici maghiarii din România nu au fost uitaţi de Orban, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ. „Ungaria este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia maghiarilor din Ardeal“, a mai declarat liderul maghiar.

Anterior, la inaugurarea bisericii reformate din comuna Floreşti, construită cu ajutor de la Budapesta, Orban a promis celor din comunitatea sa, într-un limbaj direct, faptul că o mână ajută pe alta. Adică, dacă ei îl votează, el o să-i ajute. „Eu vă pot ajuta din Budapesta doar dacă şi voi mă ajutaţi“, le-a spus Orban, subliniind că viitorul va fi „unul creştin şi, totodată, unul maghiar“. Pe de altă parte, într-o analiză realizată de profesorii Dan Dungaciu şi Petrişor Peiu pentru ADEVĂRUL, aceştia au punctat că, în ultimii ani, conducerile de la Bucureşti au adoptat mereu politici de concesii şi nu au reacţionat în momentele în care Budapesta a arătat că e agresivă în raport cu Bucureştiul, ceea ce nu e în regulă.

„Regimul Orban a devenit din ce în ce mai insolent, demarând proiectul unei căi ferate de mare viteză Budapesta-Belgrad (proiect chinezesc care obstrucţionează coridoarele trans-europene care tranzitează România). A urmat boicotarea deschiderii circulaţiei fluviale pe Dunăre şi, din nou, niciun suspin de la Bucureşti. Îmbătat de lipsa de reacţie a României, Orban Viktor a plusat, decizând singur să scoată Austria din proiectul european de interes comun (finanţat de Bruxelles) BRUA – conducta Bulgaria- România-Ungaria-Austria“, aratău cei doi profesori în analiza „Orban Viktor a trecut mai multe linii roşii. Bucureştiul hrăneşte crocodilul în continuare“.

Premierul maghiar Viktor Orban, care a vizitat în weekend Cluj-Napoca, le-a transmis liderilor UDMR că şi-ar dori să colaboreze mai strâns cu Guvernul PSD-ALDE condus, din umbră, de Liviu Dragnea, susține JURNALUL NAȚIONAL. Mesajul liderului de la Budapesta vine după o convorbire telefonică avută cu şeful PSD la sfârşitul lunii trecute. Liderii FIDESZ şi UDMR, care s-au întâlnit, la Cluj, în acest sfârşit de săptămână, s-au înţeles asupra unor proiecte care reprezintă interesele comunităţii maghiare din România, a transmis preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a subliniat faptul că FIDESZ şi, implicit, Guvernul ungar susţin proiectele UDMR care vizează afirmarea şi extinderea drepturilor comunităţii maghiare.

În urmă cu două săptămâni, Comisia de muncă din Camera Deputaților, în care PSD deține majoritatea, a avizat favorabil, în regim de urgență, proiectul UDMR privind scăderea (de la 20% la 10%) pragului de la care autoritățile locale sunt obligate să asigure folosirea limbii materne a minorităţilor în instituţiile publice, amintește COTIDIANUL. Deşi Liviu Dragnea a dat înapoi la presiunea parlamentarilor PSD din Ardeal, liderul social-democrat a spus că iniţiativa UDMR ar putea deveni lege dacă amendamentele maghia­rilor vor fi explicate foarte bine, iar populaţia va înţelege. Pe scena politică se vorbeşte despre o înţele­gere între PSD şi UDMR privind scăderea graduală a pragului, deocamdată până la 15%.

UDMR condamnă actele de violenţă care au avut loc duminică, în Catalonia, Uniunea susţinând că ”intervenţiile exagerate ale poliţiei” nu pot rezolva situaţia de criză din provincia spaniolă. ”Uniunea Democrată Maghiară din România condamnă ferm actele de violenţă care au avut loc în ziua referendumului pentru independenţa Cataloniei. Considerăm că intervenţiile exagerate ale poliţiei şi orice fel de acţiuni care implică folosirea forţei nu au rezolvat niciodată o situaţie de criză”, se arată într-un comunicat al UDMR, dat publicităţii luni și citat de GÂNDUL.

UDMR consideră că cetăţenii unei ţări şi comunităţile sale au dreptul la libertate de exprimare, iar o dorinţă unanimă nu poate fi ignorată de autorităţi. Guvernul regiunii autonome Catalonia a anunţat, luni, că 90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Spania în cadrul referendumului din 1 octombrie, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi. În ziua desfăşurării referendumului, cel puţin 890 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente dintre alegători şi Poliţia spaniolă.


Comentarii

mircea, militant PSD Ungurii o au mare. Tot respectul!

4 octombrie 2017 10:36

strateg israelian platit regeste de PSD Vom acorda independenta ungurilor. Trebuia sa le-o dam de mult, chiar daca sunt antisemiti. La cat de handicapat este poporul roman, ma mir ca Ardealul mai este inca romanesc.

4 octombrie 2017 7:37

v asa, si?

3 octombrie 2017 23:40

ion Fondatorii PSD/PDSR Sergiu Nicolaescu si Gelu-Voican Voiculescu, ambii francmasoni, se intreceau la Revolutie cine impusca mai multi oameni din cei adunati in jurul Televiziunii. Ambii au primit certificat si indemnizatie de revolutionar.

3 octombrie 2017 20:33

Oltean Aiureli. A sprijini drepturile minoritatilor nationale de catre "tara muma", este un drept. Exemplul ar trebui sa fie urmat si de Romania, care, cu exceptia atitudinii putin mai radicale, in privinta noii legi ucrainiene a invatamantului, in rest nu acorda nici un sprijin minoritatii romane din Ungaria, Srbia, Ucraina. Singura exceptie notabila este Moldova, unde,s-a sarit insa peste cal, dandu-se pomeni cu iz de "anschluss".

3 octombrie 2017 17:19

v Ungurii actioneaza "pas cu pas", profitind de slabiciunile guvernelor noastre. In primul rind Iliescu nu trebuia sa permita creerea UDMR, ba ca organizatie etnica, ba partid. O alta mare greseala aguvernantilor nostrii, a fost cooptarea ungurilor la guvernare. O greseala uriasa a fost acceptarea dublei cetatenii. Ori esti cetateanul unei tarii, sau nu mai esti deloc si nu poti traii intr-o tara o viata, fara sa ai cetatenia acelei tari. Vad ca nici un ungur, nu ne spune ce atitudine vor avea fata de cetatenii Romani traitori in acele zone, nici ce atitudine se va lua fata de ungurii, traitori in alte zone (de ex Bucurestiul). In primul rind ar trebui sa se stie ca tinutul secuiesc nu este locuit compact de unguri ci sint si sate intregi cu majoritatea populatiei Romana.

3 octombrie 2017 16:27

Traistaru CAt despre ” afirmarea şi extinderea drepturilor comunităţii maghiare.” astea sunt elucubratiile lui Kelemen, care se dovedeste a fi un batut in cap.... Daca se uita peste granita, in Ucraina.. sa ne spuna cate ore au ungurii de acolo pe Televiziunea Nationala a Ucrainei, cate ziare au in limba materna, cate scoli si cate universitati in maghiara, cati parlamentari si cate partide unguresti sunt in Ucraina... :):):):):):) mene piciabo mister Kelemen!!!!,

3 octombrie 2017 13:18

Tot de acolo Asteptam opinia oficialilor romani: Presedinte, Premier, Parlament, MAE...

3 octombrie 2017 13:14

De la Ip si Trasnea Premierul Ungariei a mai spus că, indiferent de faptul că sunt despărțiți de granițe, toți maghiarii formează un tot: „Noi construim acum o nație maghiară compactă. Unul din interese este construirea unui viitor în care românii și maghiarii să trăiască și să conviețuiască echilibrat și în care drepturile maghiarilor să fie recunoscute. Interesul nostru comun e să creăm un viitor în care, de exemplu, închiderea unei școli să nu fie altceva decât o eroare datorată unui eventual accident, dar să nu fie ceva normal". S-a adresat și tineretului prezent, studenți la teologie, și le-a zis că acum, după toată perioada de constrângeri, urmează o perioadă de dezvoltare și o eră în care o să fim cu toții cu capul ridicat: „Vom fi din nou mândri din punct de vedere național". Orban a scos în evidență cât de importantă e biserica reformată în cadrul mișcării protestante și cât de importantă e biserica maghiară reformată: „Datoria dumneavoastră este să adunați familiile în biserică și să le explicați că viitorul o să fie în limba maghiară". Astea sunt ideile lui Orban. Asteptam opiniile Presedintelui Iohannis, ale premierului Tudose, ale sefilor celor 2 Camere ale Parlamentului Romaniei si ale MAE!

3 octombrie 2017 13:12

De la Ip si Trasnea „Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunități să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut și pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să învețe în limba maghiară și să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari", a spus Orban. Întrebat dacă mai există putere în maghiari să reziste și în următorii 500 de ani, a zis că „avem rădăcini adânci și puternice, care ne-au ajutat să ajungem până aici și să supraviețuim chiar și după Mohacs, atunci când țara noastră s-a rupt în trei bucăți. Chiar și acum 100 de ani, când am fost rupți în cinci. Am rezistat și în timpul dictaturii comuniste, și în deceniile trecute. Dacă sub povara ultimilor 500 de ani am reușit să ne păstrăm coloana vertebrală și să fim drepți ca stejarii, atunci cu riguranță vom face asta și în următorii 500 de ani". Orban a mai spus că Europa se poate face bine grație „leacului reformat", și în ce privește cultura, și în ce privește economia sau scăderea demografică: „Mesajul bisericilor pentru Europa este acesta: rămâneți cei pe care i-a creat bunul Dumnezeu, rămâneți în credința națională și păstrați-vă credința. Păstrați ordinea, iar ordinea o să aibă grijă de voi. Păstrați-vă bisericile, școlile și credința, iar credința va avea grijă de voi". Victor Orban și-a adus aminte și de anul 1989, „când libertatea a pornit pe drumul său dintr-o parohie reformată din Timișoara". Apoi a spus că toate astea reprezintă o datorie a celor care trăiesc acum, a maghiarilor contemporani: „trebuie să ne păstrăm tradiția și cultura, pe care biserica reformată le-a creat aici, în mijlocul Ardealului. Noi trebuie să populăm această zonă geografică și spirituală și e datoria noastră să creăm cămin aici pentru următoarele generații de maghiari".

3 octombrie 2017 13:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.