Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După 32 de ani, Stere Gulea duce mai departe povestea Moromeţilor, la Talpa, în aceeaşi comună din Teleorman în care s-a filmat pelicula din 1985. „Moromeţii 2“ este o compilaţie între cel de-al doilea volum ”Moromeţii” şi romanul ”Viaţa ca o pradă”, surpriza regizorului fiind transformarea personajului Niculae Moromete în scriitorul Marin Preda.


„Atenţie, motor, acţiune!“, acestea sunt comenzile care se aud din nou la Talpa, după 32 de ani. Comuna din nordul judeţului Teleorman, unde în urmă cu trei decenii Stere Gulea a dat naştere uneia dintre cele mai valoroase producţii cinematografice româneşti, a devenit din nou platou de filmare. Aici se naşte, în toamna anului 2017, continuarea filmului „Moromeţii“, o poveste începută în 1985.

Stere Gulea a început să scrie scenariul pentru continuare în 2015, după o lungă perioadă de oscilări. „S-a născut greu, nu prea eram hotărât, am întârziat 32 de ani. Nu mai sunt interpreţii din primul film. Încercăm cu noua generaţie. Este alt context, altă poveste, alte vremuri“, mărturiseşte regizorul Stere Gulea, chestionat pe platoul de filmare.

De ce Moromeţii 2?

Două motive l-au împins pe Stere Gulea să parieze pe continuarea filmului Moromeţii. „Unul, pentru că mi s-a părut că având personajele Ilie Moromete, Cocoşilă, Catrina, nişte personaje care au devenit destul de cunoscute, chiar şi prin film, nu numai prin roman, am crezut că ar merita să le urmăresc destinele până la capăt, ca să zic asa, fiind vorba, în ultimă instanţă, de ceea ce s-a chemat ţăranul român şi viaţa de la sat. Al doilea motiv a fost că nu e, de fapt, o adaptare. Eu am plasat acţiunea în 1945, an pe care-l găsesc, din punct de vedere politic, istoric, social, extrem de interesant pentru că abia s-a terminat războiul şi a început să se instaleze regimul comnist. Pentru lumea de atunci, pentru oamenii de atunci era o întrebare veşnică - «ce se va întâmpla?» -, fiecare imaginându-şi în felul lui ceea ce urma să se întâmple“, mai spune regizorul Stere Gulea.

Integral pe AdevărulComentarii

UNFORGIVEN Critica : toti am citit cum Niculaie Moromete, bolnav de friguri si tremurand de febra, se ducea sa-si ia premiul de la scoala purtand caraghios o palarie de-a tatalui sau, mult prea mare pentru capul lui mintos cat o broasca testoasa. Acum ma intreb, de ce Stere Gulea il lasa pe baiatul asta bilingv sa poarte o sapca ruseasca de muscal sau de revolutionar bolsevic - gen Tom Courtney in Dr. Zhivago. Parca nu se prea potriveste cu imaginea pe care ne-o creasem fiecare si daca ma intrebati morometian, ma bazez pe fragmentul acela din manualul unic de lb. romana. PS: Bine ca nu l-a "apdatat" cu una de rapper sau baseball !

27 septembrie 2017 9:41

UNFORGIVEN Pamphletutz: cum de ce, pentru ca asa a vrut Dragnea, in Teleormanul lui cu balta aia cu nume de opera italieneasca, mafiota desigur. Si acum 32 de ani, tot acolo, pentru ca asa a vrut un amarat de tablagiu, sef de post, adica tac-su. PS: Pai ce, Scornicestiul nu avea echipa de fotbal de categoria A ?!?

27 septembrie 2017 8:37

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.