Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Europarlamentarul Joachim Zeller, vicepreședinte al Comisiei de dezvoltare regională REGI din Parlamentul European, a declarat miercuri, la Cluj, că România trebuie să absoarbă cât mai multe fonduri europene din actualul exercițiu bugetar, pentru că, în caz contrar, fondurile pe care le va primi în viitoarele perioade de programare vor fi mai mici.

'Daniel Buda, colegul meu de la Comisia REGI, a avut ideea de a trimite o delegație a comisiei noastre în România. Astfel, am avut una dintre cele mai mari delegații ale comisiei REGI. (...) Nu am venit întâmplător în România. Din punctul de vedere al politicii de coeziune, România este un stat important pentru noi, deoarece pe noi ne interesează cum se folosesc fondurile europene; dorim ca ele să fie folosite pentru creștere și pentru ocuparea forței de muncă. În ultima vreme am văzut că procesul de absorbție a fondurilor structurale a devenit din ce în ce mai lent, au existat foarte multe întârzieri. Iată că suntem în cel de-al patrulea an al noii perioade de programare și rata de accesare a banilor prin programe și proiecte noi pe noua perioadă a fost în ultimii 3-4 ani foarte lentă. Văd că acum începe din nou să se accelereze, dar adevărul e că ne apropiem de sfârșitul perioadei de programare, următoarea perioadă de programare începe în 2020. (...) România primește în această perioadă de programare circa 30 de miliarde de euro, care reprezintă 2% din PIB și este mult pentru România. Dacă vedem că o mare parte din această sumă nu este absorbită sau că au existat dificultăți, atunci evident că acest lucru va avea o influență asupra discuțiilor prin care se încearcă să se decidă cum se continuă politica de coeziune. De aceea, am discutat și cu doamna comisar, care este româncă, și cu miniștri, care mi-au promis cu toții că procesul de absorbție și de punere în aplicare a proiectelor finanțate din fonduri va începe și se va accelera, astfel încât să se mai atingă obiective în această perioadă de programare', a afirmat Joachim Zeller, șeful unei delegații europene care a vizitat România.

Integral pe AgerpresComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.