Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Guvernul vrea să oblige firmele private să crească salariul brut al angajaţilor, după mutarea contribuţiilor la salariat, astfel încât angajatorii să nu reducă salariul net oferit. Însă această măsură are probleme de constituționalitate, pentru că o terţă parte, statul în acest caz, nu poate interveni într-un contract bilateral în derulare.

„Se va introduce o normă tranzitorie care va stabili clar că salariul brut va include toată sarcina fiscală a angajatorului şi să se stabilească un plafon şi care să limiteze posibilitatea unui angajator de a reduce salariul pentru angajatul propriu”, a spus ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, în Comisia pentru economie din Senat, potrivit ADEVĂRUL. „Va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include tot salariul brut. El va fi practic suma tuturor celorlalte sarcini fiscale pe care le plăteşte un angajator pentru un angajat. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru angajat”, a precizat ministrul.

Prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, salariul brut urmează să se majoreze cu 22,75%. Cu toate acestea, după cum a confirmat şi Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, salariile nete ale angajaţilor vor scădea, deoarece procentul total de contribuţii şi al impozitului va fi aplicat la o sumă mai mare, remarcă JURNALUL NAȚIONAL. Ceea ce vrea ministrul Finanţelor să facă este o măsură prin care să împiedice această scădere, prin impunerea unui nivel al salariului brut pentru angajator.

Ministrul susține că măsura nu va implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator, ci doar uniformizarea salariului brut cu totalul cheltuielilor aferente unui salariu. Însă, susține ROMÂNIA LIBERĂ, această variantă ridică multe semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea ei, respectiv dacă o terţă parte, statul în acest caz, poate interveni într-un contract bilateral în derulare. „Decizia este probabil ceva mai uşor de pus în practică în sectorul bugetar, însă este discutabil dacă şi în ce manieră poate fi obligatorie pentru mediul privat“, explică Raluca Bontaş, partener Global Employer Services Deloitte România.

Și consultantul fiscal Emilian Duca a declarat, citat de GÂNDUL, că Guvernul nu poate interveni într-un contract de muncă încheiat între angajat şi angajator, astfel încât să-l oblige pe angajator să mărească salariul. „Practic, Guvernul vrea să garanteze că salariul net se va menţine – cel puţin – la acelaşi nivel, în urma trecerii plăţilor CAS de la angajator la angajat. Asta s-ar putea face printr-o modificare a contractului de muncă, astfel încât brutul să nu mai fie un cost al angajatorului.

Dar statul nu poate interveni într-un astfel de contract şi probabil că iniţiatorii au în vedere altceva – să modifice definiţia salariului brut, să restabilească ce sume se includ şi ce nu în acest salariu”, a declarat consultantul fiscal. De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului, amintește COTIDIANUL.

Ca să fie mai clar mecanismul actual şi cel care se va aplica de anul viitor, CAPITAL prezintă un exemplu. La un salariu brut de 3.000 de lei, astăzi este impozitat atât angajatorul (total 23%) cât şi angajatul (16,5% total contribuţii plus 16% impozit pe venit). Astfel, contribuţia angajatorului este de 690 de lei pe lună, raportat la suma de mai sus. În sarcina angajatului, sunt plăţi de 975 de lei. Salariul net este de 2.105 lei, iar costurile totale ale angajatorului sunt de 3.690 de lei.

De anul viitor, sarcina plăţii contribuţiilor nu va mai fi defalcată. Angajatul va plăti în total 35%, respectiv, în cazul exemplului de mai sus, 1.050 de lei. Din netul impozabil rămas, respectiv 1.950 de lei, se scad 10% reprezentând impozitul pe venit. Asta înseamnă că leafa în mână va suferi o scădere semnificativă, şi va ajunge la 1.755 de lei, dacă angajatorul va refuza să calculeze dările la stat în funcţie de costul total pe care l-a avut în 2016 cu salariul (respectiv 3.690 de lei).

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeți la următoarea întrebare: Considerați că trecerea tuturor contribuţiilor sociale doar în sarcina angajatului este o măsură bună? Până în prezent, dintre cele 1537 de voturi înregistrate, 74% (1138 voturi) au fost pentru răspunsul „Nu, este o măsură prin care statul își ia înapoi creșterile salariale promise bugetarilor“ și 26% (399 voturi) pentru „Da, astfel angajatul va câștiga mai mulți bani la pensie“.Comentarii

Vasile e o eroare sau o greseala ar spune pop!

20 septembrie 2017 12:49

Socotitorul Socoteala este proasta! Trebuie plecat de la cheltuielile angajatorului care ar trebui sa ramana aceleasi, nu de la salariul brut al angajatului. Faceti calculele asa si veti constata ca nu se pierde nimic, ba chiar se castiga diferenta de la 39,5% -35% = 4,5%. Cine castiga? In mod normal ar trebui ca angajatul sa castige. Daca nu, atunci angajatorul castiga cele 4,5%. Daca se micsoreaza impozitul de la 16% la 10% atunci angajatul mai castiga 6%. Deci, daca ordonanta se da in felul urmator: pana la noi negocieri salariale dintre angajator si angajat ( noul contract de munca in care sindicatele trebuie sa intervina) angajatorul este obligat sa asigure angajatului minimum acelasi VENIT NE sau mai mare cu 4.5%T. Scaderea impozitului, daca lucrurile merg bine in economia tarii ar trebui sa fie o alta etapa.

20 septembrie 2017 12:44

sindicalistul vesel Nu Guvernu` ci....Sindicatele ar trebui sa se lupte pt cresterile de salarii !!! Da`...vad ca se intampla exact...invers ! Guvernu` - dupa "bugetari", cere salarii mai mari pt cei care muncesc in..."privat", iar Sindicatele lu` peste, care au devenit "sindicate galbene" , tin cu....Patronii !

20 septembrie 2017 11:52

Gheorghe Craioveanu.. deci tot comunisti conduc tara,PSD=COMUNSM,,cum poti obliga firmele private bouòle de Misa,sau nu mai este democratie in Romania?,,puscariasul Dragnea cu clica lui de hoti si penali sa dea bani furati de la stat inapoi sa vedeti ca o sa fie bani...

20 septembrie 2017 10:18

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.