Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Marţi seară, la Muzeul Colecţiilor de Artă, a avut loc o discuţie între poeta Ana Blandiana şi pictorul Ştefan Câlţia din structura expoziţiei „Obiecte grăitoare”. Evenimentele care se desfăşoară în acest cadru sunt, după cum a spus pictorul, „invitaţii către prietenii şi cunoştiinţele sale de a-şi spune gândurile despre profesiunile şi problematicile care îi privesc”. Cei doi au vorbit despre comunism, despre Alianţa Civică şi despre societate.


Ştefan Câlţia a deschis discuţia, vorbind despre admiraţia profundă pe care le-o poartă lui Romulus Rusan şi Anei Blandiana pentru uriaşul lor efort, dar şi al echipei pe care au format-o, pentru deschiderea Memorialului Sighet- Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Descriind acest efort, pictorul a descris echipa ca „o inteligenţă creativă, lucrătoare, care a putut să existe pe pământul acesta”.

Preluând într-un fel exemplul, Câlţia spune că a hotărât, datorită unor oameni din Făgăraş care au făcut împreună alianţa „Negru Vodă”,să facă şi ei, în Făgăraş, un muzeu al rezistenţei anticomuniste. Pictorul spune că oamenii care nu vor ca un astfel de edificiu să se înfăptuiască sunt numeroşi şi bine ascunşi, „în cele mai mici birouri, în cele mai luxoase fotolii”. Aceşti oameni te primesc cu bunăvoinţă în timp ce simţi cum documentele îţi sunt ascunse, date la o parte.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.