Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Executivul taie aproape 8 miliarde de lei de la ministerele care angajează cele mai multe investiţii, însă le lasă posibilitatea să facă proiecte pe credite de angajament. Mai pe scurt, banii efectivi dispar însă îşi asumă datorii pentru următorii ani. Toate acestea pentru a avea banii necesari pentru creșterile de salarii și pensii promise.

Banii s-au tăiat de la ministerele care angajează investiţiile mari. Ministerul Dezvoltării a pierdut 1,8miliarde de lei, iar Ministerul Transporturilor- 6,2 miliarde de lei. Creditele de angajament au impact multianual asupra bugetelor statului, adică, detaliază CAPITAL, sumele sunt destinate angajării de cheltuieli multianuale, care atrage efectuarea de plăţi în exerciţiile bugetare viitoare.

Guvernul a aprobat ieri prima rectificare a bugetului pe 2017. Conform Guvenului, rectificarea a fost aprobată în condițiile înregistrării unei creșteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o creștere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menține la 2,96% din PIB, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Tăierea celor 10,6 miliarde de lei de la investiţii şi solicitarea „în mod discreţionar a unei distribuţii extraordinare de dividende adresate companiilor de stat”, care explică în mare măsură majorarea cu 3,3 miliarde lei a veniturilor nefiscale, au rezolvat pentru moment problema încadrării în ţinta de deficit bugetar, însă pe termen lung soluţiile nu sunt viabile. Constatarea, anunță GÂNDUL, aparţine Consiliului Fiscal care a analizat proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară, despre care, din start susţine că nu respectă regulile stabilite prin Legea Responsabilităţii Fiscal-Bugetare.

În aceste condiții, încadrarea în plafonul de deficit de 3% din PIB este posibilă doar în contextul unei revizuiri descendente masive a cheltuielilor de investiții (-10,6 miliarde lei, în principal pe seama reducerii cheltuielilor aferente proiectelor de investiții cu finanțare europeană nerambursabilă), și a solicitării în mod discreționar a unei distribuții extraordinare de dividende adresate companiilor de stat.

ADEVĂRUL amintește că Romgaz, Transgaz şi Conpet vor distribui dividende speciale de aproape un miliard de lei, jumătate din suma estimată de Guvern în nota de fundamentare a rectificării bugetare. Companiile care vor completa necesarul pentru a acoperi gaura din buget provocată de măsurile populiste (creşterile salariale, ale punctului de pensie şi alte măsuri sociale) vor fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Transelectrica.

Practic, constată COTIDIANUL, Cabinetul Tudose le cere companiilor de stat să verse cu 2 miliarde de lei mai multe dividende decât era prognozat la începutul anului pentru a acoperi gaura la buget. Deși astfel de măsuri creează probabil premisele evitării depășirii țintei de deficit în acest an, situația din 2017 este de natură să complice considerabil construcția bugetară în anii următori.

Tot ieri, anunță EVENIMENTUL ZILEI, Banca Națională (BNR) a tras un semnal de alarmă: România se înglodează în datorii Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3,631 miliarde euro, în primele şapte luni din acest an, în creştere cu 63,11%, comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În perioada ianuarie - iulie 2017, datoria externă totală a crescut cu 2,055 miliarde de euro.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeți la următoarea întrebare: Sunteți de acord ca într-un an cu creștere economică record Guvernul Tudose să angajeze credite importante în numele viitoarelor Guverne? Are România nevoie de credite pentru a se putea dezvolta sau ar trebui să folosească creșterea economică pentru dezvoltare, nu pentru majorări de salarii și pensii?Comentarii

PDL ist inrait BNR&Isarescu lovit-e-ar pareza pe piciorul drept si ochiul stang, n-ati sarit de koor in sus, cand Javra Ordinara Basescu&Co au transferat din Bugetul Tarii - in conturile lu' Popoviciu si ale borfasIlor ANRP miliarde Euro - in acelasi timp taind veniturile romanilor, caci deh! criza. Bai, Mos Isarescule, esti cu un picior in groapa, dar, nu te potolesti sa spijini mafia financiara !

15 septembrie 2017 9:58

Dr. Bacalbasa, parlamentar PSD Ileana, te-as fute-n cur. Bacalbașa, care este și membru în comisia de cultură a Camerei Deputaților, nu este impresionat de cazul controversat al preotului Pomohaci. Întrebat cum comentează dezvăluirile care l-au vizat pe preotul Cristian Pomohaci și amploarea acestui scandal, parlamentarul PSD a afirmat că, în opinia sa, homosexualitatea nu ar intra în conflict major cu moralitatea creștină. Iar singura problemă a lui Pomohaci este că s-a lăsat filmat.

14 septembrie 2017 21:25

@leana p--ii. Era criza atunci ! O criza ca la tine de ...... Imprumuta-te de la vecinu!

14 septembrie 2017 14:20

leana Cand Basescu a luat de la FMI 20 de miliarde euro , nu v-ati alarmat asa mai rahatilor de la BNR!!!! Pentru cine lucrati voi ?????

14 septembrie 2017 12:11

ion Acolo unde statul este actionar majoritar ,decide cate dividende ia si cate lasa ! Asa ca nu va mai cacati pe voi ca statul ia dividende ,bine ca nu ia 20 de miliarde de euro de la FMI ,precum Basescu +Boc in 2009 pentru ai fura !!!!!

14 septembrie 2017 12:09

Traian Băsescu Numai o leacă peste 2 miliarde de euro în 6 luni de zile? Nu e grav deloc. Guvernul lui Ponta a înglodat România în alte datorii externe de alte 30 miliarde euro în numai 3 ani de mandat, deci circa 10 miliarde euro pe an, așa că la Tudose nu-i grav deloc. Eu cu guvernul slugii mele Boc și celelalte guverne de slugi am înglodat România în alte datorii de alte 20 miliarde euro dar în 4 ani de mandat, deci numai eu și Ponta ne putem lăuda că am ruinat țara. Hăhăhăhăhăăăhăăăăă!

14 septembrie 2017 10:09

Parpules Cu atatea pomeni , cu 5 milioane de pensionari,4 milioane de asistati social, 3 milioane de copii si 2 milioane de angajati in mediul privat care produc efectiv ceva este normal sa se dea de fundul sacului. Si vine iarnaaaaaaa.....

13 septembrie 2017 20:05

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.