Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Omul asta, in garajul lui din Rahova-Bucuresti, re-compune biciclete rare, de colectie. Este un vanator de ghidoline, pipe, cuvete de biciclete prin balciuri, la licitatii, prin cotete de porc. In 1990 Manda a spalat parbreze ca sa-si cumpere un Pegas. Dupa scurt timp, acelasi Manda si gasca lui au vazut in Pegasul copilariei lor un brand de succes pentru anii nostri de maturitate si vintage. Uite, o VIDEOexperienta Haute Culture despre nimicurile care fac istoria. Despre cum “vezi” ceea ce altii dispretuiesc.

Intai sa puna o stampila Cosmin Popan, doctor în Sociologie, mobilitate urbană și biciclete, Lancaster University. El vorbeste despre epoca do-it-yourself, despre semn de distinctie sociala, despre Revolutie a bicicletei si Autenticului:

"Asistăm de aproape trei decenii la o ‘revoluție’ a bicicletei, cel puțin în Europa și America de Nord. Bicicleta are însă o istorie îndelungată, de peste 200 de ani, și puțini știu că automobilul și șoselele actuale nu ar fi fost posibile fără bicicletă. Avântul celor precum Alex, care reconstituiesc biciclete ‘vintage’, e în parte o practică de legitimare a unei mașinării considerată până nu demult fie înapoiată, fie demodată. E o nostalgie față de ce a fost bicicleta, ‘autenticul’ pe care l-am pierdut și pe care încercăm să-l recuperăm. Asistăm totodată și la o formă interesantă de distincție socială: mulți bicicliști își creează un soi de capital cultural, al celor care știu aceste istorii, le recompun și se deosebesc de ‘restul bicicliștilor’. Ceea ce e, totuși, cel mai important lucru aici este spiritul acesta ‘do-it-yourself’. Cum bine notează Alex, într-o epocă a mecanizării și automatizării, legătura asta aproape neintermediată cu tehnologia, fie că vorbim de dat pe bicicletă sau de reparat o bicicletă, generează un soi de autonomie pe care automobilul adesori o reneagă. Dacă bicicleta are nu doar un trecut, ci și un viitor, în mod sigur legătura asta trebuie prețuită cum se cuvine."

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.