Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Guvernul a tăiat zece miliarde de lei de la investiții, după rectificarea bugetară, bani care vor fi folosiți pentru majorarea pensiilor și a salariilor. Este cea mai mare tăiere de cheltuieli de investiții făcută vreodată, dar și cea mai mare creștere de cheltuieli cu salariile bugetarilor, de la 57 de miliarde de lei în 2016, la 69 miliarde de lei în 2017, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Rectificarea bugetară operată de Executivul condus de Mihai Tudose presupune o creştere a cheltuielilor bugetare de 1,7 miliarde de lei, şi o creştere a veniturilor de circa un miliard de lei, în cele trei luni şi jumătate rămase din acest an. Cel mai mult s-a tăiat de la investiţii, în special cele din infrastructură, ca să se onoreze promisiunile de creştere a cheltuielilor sociale. Cum ar fi arătat rectificarea dacă, într-un exerciţiu de imaginaţie, în România nu ar fi existat celebrele pensii speciale. ECONOMICA.NET a calculate că dacă statul nu plătea pensii speciale, avea bani pentru salariile tuturor bugetarilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, amintește NAȚIONAL, Executivul a aprobat  rectificarea bugetului, care arată că intenţia este să colecteze sume importante de la companiile pe care le deţine, scopul fiind echilibrarea bugetului. Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare, a declarat marţi premierul Mihai Tudose. Până astăzi, două companii de stat, Romgaz şi Conpet, au anunţat că vor acorda dividende suplimentare către statul român.

În plus, premierul Mihai Tudose mai dă o lovitură asiguraţilor la Pilonul II, anunță CAPITAL. Acesta a declarat marţi că, în cazul în care se va ajunge ca Pilonul II de pensii să devină opţional, populaţia nu va fi consultată în legătură cu această variantă, dar va avea posibilitatea să opteze. "Dacă se ajunge în acea situaţie nu va fi o consultare a populaţiei, ci va fi prezentată situaţia şi populaţia optează", a spus Mihai Tudose, întrebat la finalul BPN al PSD cum va consulta Guvernul populaţia în cazul în care Pilonul II de pensii va deveni opţional. Săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose a anunţat că Pilonul II nu va fi desfiinţat, dar că este posibil să devină optional.

Creşterile salariale din sectorul bugetar şi a contribuţiilor către stat au creat dezechilibre în bugetele mai multor primării. În mai multe localităţi din ţară primarii nu mai au bani de salarii, după ce au majorat lefurile. Este şi cazul Primăriei Dimăcheni, din judeţul Botoşani, al cărei buget este gol, nemaifiind bani pentru salarii, dar nici pentru lemnele de foc necesare încălzirii birourilor, anunță COTIDIANUL, care precizează, cu numeroase alte exemple, că aceste instituții nu mai are bani de funcţionare, având deja datorii la iluminatul public, la compania care adună gunoiul şi restanţe la plata navetei profesorilor.

Întrebat, după şedinţa BPN al PSD, ce le transmite acestor primari şi cum comentează situaţia, premierul Mihai Tudose, citat de GÂNDUL, a replicat: "Legea prevedea că ei pot să îşi mărească salariile în limita bugetară. Dacă au sărit de limita bugetară, e problema lor". "Împreună cu ei am hotărât ca mecanismul de salarizare să fie unul care să se bazeze pe autonomia locală, dar şi pe responsabilitatea celor care conduc primăria. Ei nu au avut decât o limită minimă şi maximă. Nimeni nu i-a forţat să aibă foarte mulţi angajaţi sau foarte puţini angajaţi", a declarat, la rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, o lectură a declarațiilor de avere depuse de fostul șef al Serviciului de Informații Externe Teodor Meleșcanu, actual senator și ministru de Externe, scoate la iveală un fapt remarcabil, a constatat ROMÂNIA LIBERĂ. În 2015, pensia sa a crescut de aproape patru ori, de la 460 la 1.730 euro. Motivul l-a reprezentat intrarea în vigoare a legii pensiilor speciale. În prezent, Meleșcanu câștigă, ca pensionar MAE, suma de 1.630 euro și alți 2.200 de euro de la același Minister de Externe pe care îl și conduce.




Comentarii

ion Apocalipsa financiara????? Titlu de ziare nefrecventabile! Cand Basescu a luat 20 miliarde euro de la FMI ,nu v-ati plans de apocalipsa !

14 septembrie 2017 12:25

Cristi Un guvern de incompetenti pusi pe capatuiala.Si-au marit lefurile, pensiile, indemnizatiile, fura cu doua maini din tot ce misca in tara asta.Nesimtitul de dragnea le cerea aseara profesorilor sa dea dovada de responsabilitate si sa nu mai ceara bani, dar el, a dat dovada de responsabilitate cand a marit lefurile parlamentarilor, primarilor, viceprimarilor, pres si vice pres de cj ? Acum nu mai sunt bani si dau din colt in colt.Ar trebui sa li se goleasca conturile si sa se plateasca oamenilor salariile.Nemernici de psd-isti profita de faptul ca opozitia este praf, si isi zic in barba , "'lasa ba ca si asa nu au pe cine vota si tot noi iesim".O sa aiba soarta pntcd-ului, la primele alegeri.Sa vedem acum daca dascalii o sa-i mai voteze , cand in loc de bani le-a dat '' sa dea dovada de responsabilitate si sa nu mai ceara bani, tara atat poate", dar pentru ei ,javrele psd-iste tara poate.

14 septembrie 2017 10:00

contribuabilu` Da`....cand s-a infiintat "pilonu` lu` peste", ne-a ...intrebat cineva ???? Ori....consultat ??? Haaaa...????

13 septembrie 2017 9:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.