Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

PSD şi UDMR schimbă legea achiziţiilor publice și elimină criteriul celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii, astfel ca lucrările publice şi cumpărăturile să fie făcute fără prea multe explicații, în baza celui mai bun raport preţ-calitate. Iniţiatorii mai propun ca achiziţiile cu o valoare mai mică de 10.000 lei să nu mai fie publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Aleşii PSD şi UDMR vor ca lucrările publice să fie atribuite în baza celui mai bun raport preţ-calitate. Dar cine va stabili acest raport? Tot instituţia care organizează licitaţia. O prevedere foarte vagă, care, parctic, lasă total la mâna instituţiei să decidă firma care va primi bani publici, anunță ADEVĂRUL. Şi cum autorităţile statului sunt controlate politic, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene vor avea acum şi acoperire legală pentru a oferi contracte din bani publici firmelor de partid, iar „sponsorii“ locali nici măcar nu vor mai fi constrânşi să ofere cel mai mic preţ.

Unii dintre semnatari sunt direct interesați, deoarece derulează afaceri cu statul, susține ROMÂNIA LIBERĂ. Schimbarea legislației în domeniu a ajuns pe agenda Parlamentului, după ce 44 de parlamentari, majoritatea PSD și UDMR, au depus un proiect de lege prin care sunt schimbate două acte normative.  Potrivit propunerii, prin excepție de la prevederile legale în vigoare, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 132.519 de lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției este mai mică de 441.730 de lei.

De asemenea, inițiatorii propun ca achizițiile sub valoarea de 10.000 de lei nici măcar să nu mai fie introduse în sistemul public electronic. Astfel, ele vor putea fi făcute doar pe baza unor documente justificative întocmite de autorităţi, şi nu vor mai putea fi accesibile publicului.

Din foame de bani, statul își mulge și propriile companii. Romgaz, controlat de statul român, a informat că a primit de la acționarul majoritar (Ministerul Energiei cu o cota de participare de 70,0071% din capitalul social) o solicitare de convocare “deindată”  a unei AGA la care să se decidă acordarea de dividende suplimentare în sumă totala de 750 milioane lei, din rezervele si profitul reportat al companiei. Și nu e singura, afirmă NAȚIONAL. Din aceasta suma, peste 525 milioane lei ar reveni statului, ca acționar majoritar. Demersul Ministerului Energiei la Romgaz reflectă foamea de bani a Guvernului și este de așteptat ca, în perioada următoare, acesta să adreseze solicitari similare de dividende suplimentare și altor companii de stat, în special celor din energie, care sunt cele mai profitabile.

Consultantul fiscal Adrian Bența a realizat, pentru CAPITAL, un rapid inventar al celor mai proaste măsuri din domeniul fiscalității care au fost luate în România. Pe listă se află, așa cum este de așteptat, plata defalcată a TVA, ale cărei efecte nefaste sunt, deocamdată, greu de estimat. „Suntem într-o zonă de experimente. Consider că se fac, în continuare, foarte multe experimente pe contribuabili, şi aş da două exemple: formularul 088, care a avut un efect devastator asupra unui număr de aproximativ 16.000 de firme, respective celebrul registru al operatorilor intracomunitari, care au fost doar experimente. Nu avem rezultate cuantificabile, concrete, în bani”, a declarat Adrian Benţa.

Atunci când se trezesc în fața unui microfon ori a unei camere TV, „aleșii neamului“ se umflă în pene și se laudă că ei și activitatea lor politică reprezintă suprema expresie a democrației din țara noastră. Teoretic, așa și este. Dar, susține COTIDIANUL, privită de aproape, situația reală este cu totul alta: „obez“ cât să dea pe dinafară, Parlamentul anterior s-a dovedit a fi cel mai corupt dintre cele care s-au perindat la conducerea țării după 1989. La rândul său, Parlamentul actual dă, încă de pe acum, semne că va fi cel mai scump. Dar și cel mai chiulangiu.Comentarii

Pe bune Calin Gheorghe, imi place spiritul tau pervers. Sigur ai o gaoaza foarte obraznica. Hai sa-ti dau un numar.

12 septembrie 2017 8:23

Scarbit Calin Fecala Gheorghe, de ce tii neaparat sa fii pe invers? Crezi ca esti mai interesat daca sfidezi bunusl simt. Ce frustrari refulezi? Bine, in afara de lipsa barbatiei, ce neimpliniri din copilarie te fac sa cauti atentia cu orice pret: lunad-o-n anus, cotrazicand sistematic evidentele, etc?

12 septembrie 2017 1:50

Mihai Drojdier Tudose: Caline, te-a durut?

12 septembrie 2017 0:32

Generalul Dragnea din divizia Tudor Vlladimirescu are un nepot Servirea Romaniei Rusiei are o lunga traditie in familia Dragnea.

11 septembrie 2017 20:38

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.