Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

În principalul său discurs de politică externă în faţa şefilor de misiuni diplomatice şi consulare ale României, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a prezentat într-o formă succintă, concisă, uneori încifrată prin conciziune, clarificări privind poziţia şi opţiunea României pe temele majore şi relevante ale momentului.

Poziţionări la nuanţă ale ţării noastre în anumite zone unde graniţe subţiri separă alunecarea spre o variantă cu costuri sau alta, explicând totodată raţiuni ale posturii României în politica externă, de securitate şi apărare a României.

Discursul a fost foarte bine scris şi coerent în forma sa consacrată, excelent structurat şi bine încadrat strategic. El a reafirmat ierarhia priorităţilor strategice ale României – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi asigurarea securităţii, apartenenţa la UE – de data aceasta cu nuanţele necesare şi răspunsurile de poziţionare vizând: relaţia transatlantică, raportul NATO-Apărare Europeană, relaţia opţiunii euroconforme şi euro-optimiste a României de a fi în miezul Europei, parte a deciziilor despre viitorul Europei, cu opţiunea inclusivă şi fără viteze separate, respectiv fără diviziuni tradiţionale Est-Vest, şi nevoia cooperării regionale – procesul Bucureşti 9 – Iniţiativa celor Trei Mări – tot într-o formula care evită separările, scindările, şi susţine profilarea statelor regiunii în cadrul construcţiei europene şi reenergizării ei, ţinând cont că drumul fizic al mărfurilor româneşti spre statele fondatoare şi motorul relansării europene franco-german trece prin graniţa cu Ungaria şi spaţiul Vishegrad.

Integral pe AdevărulComentarii

@ 2 septembrie 2017 11:44 (3) Eu îl prefer pe sas președinte, e acel gen de om care vorbește mai puțin și face poate mai mult, nu cred că greșesc. România a avut pân-acum doi președinți demni, unul e Emil Constantinescu iar celălalt e Iohannis, restul au fost niște cozi de topor împuțite, cu discurs dulceag dar plin de otravă și venin, cu atitudine de trădători de nație românească, dar aparent patrioți ai minerilor sau marinarilor sau ai rușilor, ca infectul animal Iliescu. Constantinescu a avut și el unele greșeli, nu prea multe la număr care i se pot imputa, așa cum are și Iohannis, dar acele greșeli sunt tolerabile comparativ cu enormele gafe și tâmpenii făcute de ceilalți, cărora li se pot imputa foarte multe și pe bună dreptate. Ceaușescu a fost titanul idioților, cretinilor și jmecherilor, l-aș fi preferat închis la fortul 13 de la Jilava și beneficiind de același tratament de care a avut parte Iuliu Maniu și Corneliu Coposu, ca să enumăr numai doi adevărați martiri ai neamului nostru. Apropo, mai lasă dracului lozinca ta aia idioată cu Euro-Pula și celelalte tâmpenii monumentale pe care le tot repeți ca un papagal dezorientat. Să fii sănătos!

2 septembrie 2017 21:38

@ 2 septembrie 2017 11:44 (2) Eu nu mă-nchin la nici un zeu, iar Iohannis mi-e indiferent, dar cu toate imperfecțiunile și lipsurile lui, e un președinte de țară demn, chiar patriot, a cărui conduită n-are prea multe reproșuri. Dacă cunoști limba engleză pe care eu o cunosc și o vorbesc fluent, caută pe internet discursul lui Iohannis de la Washington și de la Casa Albă ținut în fața publicului și a președintelui Trump din vizita în SUA făcută nu demult, discurs vorbit într-o engleză decentă, chiar dacă cu unele mici imperfecțiuni legate de accent și de unele cuvinte din text, dar, discurs original și legat intrinsec de România și politica țării noastre românești. Poți la fel să cauți pe internet și vei găsi interviuri cu Iohannis premergătoare prezidențialelor din 2014 și din confruntarea lui cu coada de topor Ponta, iar acolo vei găsi destule argumente că profesorașul de gimnaziu sas de la Sibiu ajuns președinte de țară, nu are mintea așa de odihnită precum o vezi strâmb tu, dar vei vedea că are o bună logică-n gândirea lui și-și folosește și mintea legat de capitolul politicii naționale și patriotice, dar nu numai. Tu-l vezi antipatic pe Iohannis, de acord, n-are o mutră dulceagă a la Adrian Năstase sau Ponta, are o mutră de neamț mai austeră la prima vedere, dar e un om care nu-și pierde firea decât foarte rar în comportament, iar în logica gândirii e consecvent și nu are trac și nici nu vorbește aiurea.

2 septembrie 2017 21:37

@ 2 septembrie 2017 11:44 (1) Amice Paulus, fără respect mă bucur că-ți plac metaforele mele, care erau ironice, nicidecum ofensatoare, deși cam păreau, dar nu erau. Noi doi am mai făcut polemică pe tema ta favorită, respectiv teoria aia a chibritului referitoare la marea revoluție bolșevică făcută de americani cu banii miliardarului ăla, acei 20 milioane dolari pe care tu i-ai numărat la primirea lor de către Stalin, Lenin și acoliții lor, teorie completamente greșită, din multiple motive pe care nu le mai repet, că n-are rost. Da, Ceușescu a fost un patriot naționalist, dar a fost un idiot sadea, iar cultura lui era cvasi-nulă. Nu era prost, dar nici isteț, ci era șmecher, avea în el acel spirit de comerciant care și-ar fi vândut-o și pe mă-sa diavolului, numai să scape el nevătămat. Miezul discursurilor lui Ceaușescu era putred, iar conținutul acelui miez erau numai lozinci leșinate legate de patriotism, socialismul revolțonar multilateral dezvoltat, suveranitățili și integralitățili, agenturili străine din toată Ioropa, etc., un grămădoi de vorbe goale și umflate cu curul. Miezul discursurilor lui Ceaușescu era de fapt miezul unei bășini cu miez, care de fapt tot un căcat era la urma urmei.

2 septembrie 2017 21:37

22:43 Amice, mi-a placut metafora ta cu "lumina luminarii stinse" si m-a amuzat aia cu "destept ca noaptea polara", dar nu cred ca mi se prea potrivesc mie. Nu mi se potriveste mai ales deloc,dar deloc, acuzatia de bolsevic. Pentru ca iti recunosc stilul (si agresivitatea) ca pe un cal breaz, cred ca ti-am mai explicat ca Partidul Comunist din Rusia si revolutia bolsevica au triumfat cu ajutorul banilor oferiti lui Lenin si Trotzky de Germania imperialista spre sfarsitul primului razboi mondial, de presedintele american W. Wilson si de un cartel de banci evreiesti de pe Wall Street. De asemena, cu exceptia lui Kirov, care era rus si a si fost asasinat de "colegi", toti corifeii revolutiei bolsevice au fost evrei sau alti cativa alogeni de ocazie. Toti astia au promovat comunismul international, echivalent cu globalismul actual, la care trudesc din greu adeptii noii ordini mondiale. Ceausescu a promovat comunismul national, ceeace e un pic cam altceva, dar tot o aberatie. Nu pot spune ca l-am urat, dar nici ca l-am iubit, cat a trait (tatal meu a fost detinut politic!), dar nu pot sa nu recunosc ACUM ca Ceausescu a fost patriot. Atat l-a dus pe el mintea, sa creada in utopiile lui Marx (alt evreu!). N-a invatat multa carte, dar minte a avut si pentru altii, iar de vorbit, vorbea CU MIEZ, mai ales cand se abatea de la discursurile scrise de Dumitru Popescu-Dumnezeu, C. Mitea, sau mai stiu eu cine. Iohannis citeste si el niste texte anoste scrise de altii, nu are nimic de spus de la sne, se screme sa gandeasca in pauzele dintre vorbe, dar profita cu iuteala unui shutz veritabil de prilejurile de a face un ghiseft pentru sine. Daca asta e "zeul" la care te inchini, bucura-te de "succesurile" sale si fii sanatos!

2 septembrie 2017 11:44

v, postac psd Cand scapat de acest heterosexual spalat poliglot stilat numit Ghiolbanis?

2 septembrie 2017 11:16

analistu` perfect Haidi mai......! Doar nu crede cineva ca "marele" sasalau , s-a...."obosit" cunva sa-si scrie singur ....discursu` ?! Oricum, inca de pe vremea lu` tovarasu` suntem invatati cu asemenea "discursuri mobilizatoare" , din care sa nu se ....adevereasca NIMIC - nu ???

2 septembrie 2017 11:12

@ 1 septembrie 2017 15:24 Băi nene, deci după tine Ceaușescu a fost un titan? Adică ce să credem noi ăștia mai ignoranții, după mintea ta cea luminată cu lumânarea stinsă? Că Ceaușescu a fost un titan al limbii de lemn? Sau că tu-l crezi pe Ceaușescu un fel de Dumnezeu existent doar la umbra lumânării stinse ce iluminează capul tău cel întunecat de atâta minte lipsă? Că ție îți e antipatic Iohannis, e evident, problema e că argumentele tale referitoare la el că rumegă rumeguș, referindu-te cu precădere la limbajul lui, sunt argumente fără temei și fără explicații concrete, deci cu alte cuvinte nimic și cam atât, dar tot nimic rămâne concluzia ta de la umbra lumânării stinse de unde se inspiră mintea ta inexistentă. Așa că aleargă repede la Ion Iliescu și la Băsescu și sărută-le bucile, că la Ceaușescu nu mai poți, e oale și ulcele, sărmane bolșevic deștept ca noaptea polară!

1 septembrie 2017 22:43

Erata ... AVEAU niez in ce spuneau ...

1 septembrie 2017 15:25

Sfanta limba de lemn! Spre comparatie, Titulescu a fost un geniu, iar Ceausescu un titan, cu toate balbele acestuia din urma. Cei doi avea miez in ce spuneau, iar un al treilea, I.I.C. Bratianu, zis si "Sfinxul", pentru ca nu lungea in mod inutil vorba, a facut efectiv Romania Mare. Iohannis, saracul (altfel bogat!), molfaie rumegus, iar autorul articolului din "Hadevarul", Iulian Chifu, un lustragiu (citeste lingau!) de poveste! Atat i-a lustruit pantofii, bastonul si catarama de la pantaloni domnului prezident incat cat p-aci sa orbeasca intreaga natie de atatia fotoni reflectati si destinati ochilor si sufletelului admiratorilor mai prostuti din fire.

1 septembrie 2017 15:24

v Am impresia ca Ghiolbanis este presedintele altor state, ca lor li se adreseaza prin intermediul ambasadorilor. Este drept ca a debitat platitudini, care le-au vehiculat si cei dinaintea lui,. Catre tara comunica ceva sau doar pe facebook?

1 septembrie 2017 13:06

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.