Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Un proces în două etape care a utilizat laserele a permis fizicienilor să ducă temperatura monofluoridului de calciu la temperatura dincolo de 0,00000000005 grade Kelvin, care reprezintă limita Doppler.

Noul record a fost stabilit de cercetătorii de la Centre for Cold Matter al Imperial College London, scrie Science Alert.

Atomii care sunt mai imobili sunt mai reci, astfel, procesul de răcire Doppler poate face particulele atât de reci încât energia pierdută prin emisia fotonilor este echilibrată cu energia pe care atomii o primesc în „capcana” stabilită de cercetători cu ajutorul câmpului magnetic. De asemenea, a fost nevoie de un sistem mai puţin complex, deoarece studiile precedente au scos la iveală că atomii, într-un sistem complex, nu răspund la tehnica de răcire Doppler într-un mod eficient.

Aşadar, reţinerea moleculelor într-un câmp magnetic şi cu ajutorul laserelor a fost doar prima etapă. Pentru a trece dincolo de limita Doppler, cercetătorii au folosit o a doua tehnică numită „răcirea Sisif”. În mitologia greacă, Sisif, era regele blestemat care trebuia să împingă un bolovan până în vârf, iar de acolo bolovanul re rostogolea, Sisif luând-o de la capăt, iar şi iar. Pe această idee au mers şi cercetătorii, unde au „epuizat” de energie moleculele.

Integral pe DescoperaComentarii

@ @ 31 august 2017 9:46 Ce mai fukci, HOMO-hutchi / Tot p-EURO bot te ... catchi ?! Cu respect, Paulus

31 august 2017 13:03

@ 31 august 2017 9:46 Ai revenit spurcaciune cu comentariile tale de idiot debil?

31 august 2017 11:21

UP DATE: În acest scop, echipa a utilizat (cu succes neașteptat !!! n.red.) NOUL FRUGIDER ... ARCTIC**** - a cărui ladă frigorifică este dotată de altfel și cu un compartiment special, destinat congelării moleculelor (mari și mici, întregi sau feliate, crude sau opărite în prealabil, n.red.).

31 august 2017 9:46

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.