Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Andrei Dinescu, fiul scriitorului Mircea Dinescu, face parte din formaţia „Impex“, care cântă „neomanele“, adică manele reinventate, adaptate la stilurile noi de muzică. Tânărul este un veritabil apostol al muzicienilor romi din România.


Weekendul trecut, lângă Timişoara, a avut loc „Câta Festival“, un festival inedit de etno-folk-rock-manele, unde a fost invitată şi trupa „Impex“, în care cântă Andrei Dinescu, fiul scriitorului Mircea Dinescu. Formaţia, în care se află şi chitaristul Thomas Hofer, fiul lui Hano Hofer de la Nightloosers, reinventează maneaua şi muzica lăutărească, cântând manele în manieră psihedelic-rock. Andrei Dinescu (32 de ani) a acceptat să vorbească pentru „Adevărul“ despre proiectul său muzical.

„Adevărul“: Înainte de „Impex“ ai cântat în „Steaua de mare“, prima trupă care a combinat rockul cu manelele. Ce s-a întâmplat cu acest proiect?

Andrei Dinescu: Compozitorii de la „Steaua de mare“ sunt acum în „Impex“. „Steaua de mare“ a fost un proiect de studio de muzică orientală, început acum şapte ani. Totul a pornit de la un program de arte în penitenciare, lansat de Dana Cenuşă, care a pus la cale un festival de teatru în puşcării, cu puşcăriaşi. Ea m-a contactat, spunea că ar vrea un concert în deschiderea festivalului de teatru. A urmat un turneu prin puşcării, unde am căutat muzicieni. Am descoperit că majoritatea erau romi. Am descoperit că ei erau obligaţi să cânte muzica albă, gen Tudor Gheorghe, şi făceau un spectacol din ăsta răsuflat, obosit, comunistoid. Era ca o pedeapsă în plus. I-am întrebat: „Vouă ce vă place?“. Au ţipat în cor: „Manele“. Am zis că asta o să cântăm. A ieşit un spectacol incredibil. Au cântat în indiană, arabă, s-a deschis porţile orientului.

Integral pe AdevărulComentarii

ionut Pai sunt tigani si ei (Dinescu) ,de aceea le place asa mult muzica tziganeasca!

28 august 2017 11:48

nae Asta-i mai nebun ca tac-su securistul profitor , de servici in plovar ! Futu-va neamu-n gura !

28 august 2017 10:10

S-a deschis porțile Orientului? Cine mama dracului e Loaza de ziarist care scrie de parcă are două clase ca trenul? Plodul lui Dinescu a descoperit noroiul cald când s-a căcat în propriile izmene pe gălăgie de manele. Că manelele numai muzică nu sunt, e un fel de văitătură schelălăită și sugrumată.

28 august 2017 4:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.