Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Tudorel Toader și-a strâns tot curajul în batistă și a scos în sfârșit la lumină noile legi ale Justiției. Toader nu a lucrat brutal, la adăpostul întunericului, ca Florin Iordache. Dar câteva dintre propunerile sale au acelaşi efect ca și cele promovate de contestatul său predecesor. Planul e acelaşi dar PSD a schimbat puțin tactica.

Noile legi ale justiţiei prevăd modificarea procedurii numirilor la Ministerul Public, procurorul general, DIICOT sau procurorul-şef DNA urmând a fi propuşi de ministrul Justiţiei și numiți de Secţia pentru Procurori din CSM, anunță COTIDIANUL. Astfel, potrivit acestei propuneri, președintele României este exclus din procedura de numire.

Tudorel Toader aplică ceea ce am putea numi Doctrina Dragnea: deprivarea preşedintelui de orice prerogative care nu îi sunt acordate explicit prin Constituţie. Izolarea instituţională adică. Aşa că domnul Toader propune ca şefii Parchetelor să nu mai fie numiţi de preşedintele ţării, ci de secţia de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. ADEVĂRUL afirmă că este al patrulea gest al actualei puteri din această serie, după ce majoritatea parlamentară l-a exclus pe preşedinte din procedura de numire a şefilor de la Autoritatea pentru Comunicaţii şi de la serviciile secrete ale Internelor şi Armatei.

Președintele Klaus Iohannis, citat de JURNALUL NAȚIONAL, critică dur propunerile de modificare a legilor Justiției prezentate miercuri de ministrul Justiției Tudorel Toader, care îl elimină din procedura de numire a procurorilor-șefi. Iohannis cataloghează propunerile drept "un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție".

Scoaterea preşedintelui şi mutarea centrului de influenţă în procedura de numire a şefilor de parchete a fost tentaţia constantă în cazul modificărilor legii privind statutul procurorilor şi judecătorilor, de mai bine de 10 ani încoace, susține GÂNDUL. Asta în condiţiile în care, în Constituţie, nu se vorbeşte explicit de numirea de către şeful statului în funcţiile de conducere.

Articolul 134 prevede doar că „CSM propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii”. „În Constituţie nu scrie dacă preşedintele trebuie să numească sau altcineva. Scrie doar că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. Deci e de discutat", a declarat, pentru Gândul, fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, explicând că procedura de numire e prevăzută în lege, nu în Constituţie.

Tudorel Toader şi-a justificat propunerea prin intenţia îndepărtării factorului politic de sfera sistemului judiciar. Dar în acelaşi pachet legislativ a mai inclusă o propunere care intră în coliziune frontală cu declaraţia sa de intenţie: trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei. Adică exact sub controlul factorului politic. EVENIMENTUL ZILEI susține că independența justiției va fi grav afectată prin mutarea Inspecției Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiției. Se deschide astfel calea interferenței factorului politic în cariera magistraților, prin scoaterea cercetării disciplinare a acestora din sfera de competență a CSM, care este garantul independenței justiției.

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, critică dur propunerile de modificare a legilor Justiţiei, afirmând despre ministrul Tudorel Toader că "predă Justiţia PSD-ului şi ALDE" şi că "intră cu bocancii peste angajamentele asumate de România în 2007 ca să ne integrăm în Uniunea Europeană". În viziunea sa, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, Toader a propus "trei modificări fatale pentru Justiţie şi ţară".

O altă idee problematică a lui Tudorel Toader este înfiinţarea unei noi direcţii în Parchetul General, care să se ocupe strict de faptele penale ale magistraţilor, susține ADEVĂRUL. În condiţiile în care infracţiunile comise de magistraţi, în special cele de corupţie, au un grad foarte mare de sofisticare, sunt vitale pentru succesul viitoarei direcţii calitatea procurorilor angajaţi acolo şi suportul tehnic care li se pune la dispoziţie. Cum la DNA există deja un serviciu specializat pentru această problemă, care chiar a obţinut rezultate notabile, iar ministrul Toader nu a oferit nicio justificare pentru modificarea propusă, putem avansa ipoteza unui tribut plătit magistraţilor care sunt sau se pregătesc să devină corupţi şi vor să scape de radarul DNA.

Așadar, constată NAȚIONAL, Tudorel Toader și-a făcut treaba, după cum i s-a cerut. A prezentat pachetul de legi, mai departe fiind treaba Parlamentului să legifereze proiectele și propunerile acestuia. Deputații și senatorii ar trebui să lase la o parte vaicăreala eternă că vine DNA și îi ia din scutece la șase dimineața, că anticorupția este o epurare sau o vendetă politică și că, uite așa, se distrug vieți, destine și familii. Nu îi oprește nimeni să voteze cum cred, indiferent de reacția străzii, care a sunat deja mobilizarea.

Aceasta estea vestea cu adevărat proastă şi nici măcar nu e nouă: pachetul de legi propus de Tudorel Toader va merge la Parlament. Răul cel mare de acolo vine… Majoritatea PSD-ALDE o va adopta , președintele Klaus Iohannis poate respinge o singură dată legea și, dacă de acolo, din Parlament, se întoarce la fel cum a venit, va trebui să o promulge așa cum este ea.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că sunt bune propunerile lui Tudorel Toader pentru modificarea legilor justiției?


Comentarii

Dragnea are pula mare, fute-n cur pe orisicare! PSD 1- Romania 0. Forta PSD!

25 august 2017 8:30

@ 24 august 2017 11:48 PSIHIATRUL DE SERVICIU (2) Apropo, justiția ar trebui lăsată ca ea de sine stătătoare să-și propună cei mai buni profesioniști pentru funcțiile de conducere, fără nici un amestec din partea politicului reprezentat de ministrul justiției, iar președintele țării trebuie să numească oficial orice propunere pentru funcții de conducere venită de la compartimentele de justiție, propunere care va promova cel mai bun profesionist juridic în funcția respectivă în urma atât a meritelor profesionale dar și-n urma examenului de concurs susținut. În acest caz președintele țării va numi oficial persoana fără să fie implicat direct în procedura care-l va aduce pe candidat în postura respectivă, dar și fără a impune o persoană agreată de către președintele țării, ci se va ține cont numai de meritele profesionale personale ale respectivului candidat și a celui mai bun rezultat obținut de acel candidat în examenul concurs profesional desfășurat pentru ocuparea funcției respective. Posibilități există pentru o eventuală clarificare și îmbunătățire a modului de funcționare al justiției românești pentru ca justiția să fie scoasă de sub control politic sau administrativ legat direct de președinția țării. Abia atunci se va putea vorbi despre independența reală a justiției, iar reacția străinătății legată de ceea ce se întâmplă acum va lămuri și mai bine lucrurile. Nu se va pune problema de sluj colonialistic european sau nord-american, e vorba strict despre un mod sănătos și democratic de funcționare a justiție reale și independente.

24 august 2017 18:05

@ 24 august 2017 11:48 PSIHIATRUL DE SERVICIU (1) Băi nene, tu ești Nebunul de serviciu, nu te mai bate-n piept cu un căcat, încercând să măsluiești înțelesul cuvintelor și al matrapalzâcurilor împuțite ale idiotului Toader. Aducerea inspecției judiciare sub controlul direct politic al miinistrului justiției e o dovadă clară a ilegalităților care se vor legale intenționate de acest Toader. Iar articolul prezentat ca o spicuire de la diferite articole apărute în ziare diferite se poate interpreta diferit, din moment ce nu sunt specificate clar care sunt prevederile ale legii actuale aflată-n vigoare și nu sunt menționate clar modificările împuțite ale lui Tudorel Toader sluga lui Dragnea. Până acum societatea civilă și cea prefesională legată de justiție a reacționat clar și bine la tentativele precedente când s-a încercat călcarea în picioare a legilor de către acest guvernoi împuțit, iar acum împrejurările sunt similare.

24 august 2017 18:04

nae, acest pastac gaozar PSD, aripa imbecilitatii extreme O vreau in anus. Acum!

24 august 2017 15:48

@Marius laba trista Bai laba trista, pana acum erau 3 stalpi care se echilibrau reciproc: CSM, Min Justitiei si Presedentia.

24 august 2017 15:47

Marius Chicos-Rostoganu Bai...pulifrici , scarta-scarta pe hartie, daca CSM numeste procurorii, dupa capu` vostru ...gol, se numeste ca ...PSD da o lovitura de stat ! Loazelor, CSM e organ ales politic, ori organism profesional ???

24 august 2017 12:15

PSIHIATRUL DE SERVICIU APOCALIPTIC titlu de articolas,defecat - probabil noaptea trecuta, la comanda platita gras ! Aroma de bashina imprastie textul, deh! autorii sunt prea-stimati bashinoshi si tovarasi de licori alcoolice cu tanti Macovei Monica. Pt prostimea mitingista, trebuie sa explicam ca, modificarile propuse de dl. Toader si PSD, tintesc normalizarea actului de Justitie, eliberarea acestuia de comanda politica - asa cum s-a comis pana acum. Adica, dispare din Justitie, comanda Leaga-l pe X, ca nu e de-al nostru ! Dispar specimene ca Kovesi si Lazar cu moaca de carutas fruntas.

24 august 2017 11:48

mircea cine dracu sa faca atentat la asa monument da prostie si neamprostie,poate consilierii lui:Rares I Bogdan,Becali si Vanghelie

24 august 2017 11:18

mircea cine dracu sa faca atentat la asa monument da prostie si neamprostie,poate consilierii lui:Rares I Bogdan,Becali si Vanghelie

24 august 2017 11:18

nae IARASI MANCATI CACAT NENOROCITILOR !

24 august 2017 11:13

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.