Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Băncile din România au intrat în vizorul Fiscului. Mai exact, al premierului Mihai Tudose, care a anunţat că ANAF a început o serie de verificări la instituţiile financiare care activează în România să vadă „ce şi cum se întâmplă”. El a făcut cea mai gravă declarație dintre toate cele spuse până în prezent, și anume că va ieși în public cu o listă neagră a băncilor și că va cere deponenților să își retragă economiile de acolo.

GÂNDUL constată că premierul a reluat atacurile la bănci, susţinând că „au venit aici crezând că toţi suntem cu tricouri cu fraierii noştri” şi a ameninţat că, dacă profiturile nu vor fi la vedere va ieşi chiar public să le spună românilor că nu e sigur să-şi ţină economiile acolo. „Au început controale peste tot, şi vă dau un exemplu cu băncile. Avem 36 de bănci active, 18 sunt pe profit şi 18 nu. Eu cred că trebuie să le ajutăm (...) poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că, înţeleg că ei au venit aici să ne ajute, să, nu ştiu, sunt subsidiare ale Crucii Roşii sau, pur şi simplu, au venit aici crezând că toţi suntem cu tricouri cu: fraierii noştri!

ANAF-ul a început controlul la două dintre ele să vadă cum şi ce se întâmplă. Eu vă spun foarte sincer şi-mi asum, o să ajungem până a la ieşi public şi a spune: domne', băncile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu ştiu dacă este foarte „safe” să vă ţineţi economiile acolo. (...) Iertaţi-mă, e o bancă, dacă ea nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment ?" a declarat Tudose.
 
În urmă cu 10 zile, amintește ADEVĂRUL, premierul a ameninţat că va publica nişte date, chiar dacă „o păţeşte” ca să înţeleagă românii că băncile „îi fură”. „Perioada romantică a trecut”, a spus şeful Guvernului la vremea respectivă. El a precizat că ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a avut deja o discuţie cu reprezentanţi ai băncilor care activează în România privind profiturile realizate şi că acestea au câteva săptămâni ”să-şi regândească strategia”. În caz contrar, există posibilitatea adoptării unor măsuri specifice pentru domeniul bancar, inclusiv prezentarea publică a unor date despre anumite bănci.

Lista băncilor care au raportat pierderi cumulate în 2011-2016 cuprinde Porsche Bank România, Veneto Banca SCPA Italia Sucursala București, Piraeus Bank România, Banca Transilvania, Banca San Paolo IMI Bank România, Emporiki Bank-România, Banca Română de Scont SA-Brașov, Nova Bank, Marfin Bank, Ideea Bank, Banca Corcială Carpatica, Banca de Investiții și Dezvoltare BID,

Procredit Bank, Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia - Sucursala România, BNP Paribas Fortis - Sucursala București, Bank Leumi România, Banca Renașterea Creditului Românesc Credit Bank, Banca Comericală Română, Bankoop - Banca Generală de Credit și Promovare, Banca Comercială Feroviară, Garanti Bank, The Royal Bank fo Scotland PLC, Edinburgh - Sucursala România, Banca Internațională a Religiilor, Banca Turco-Română, Banca Românească Membră a Grupului National Bank of Greece, Partria Bank, Credit Europe Bank, Bancpost National Bank of Greece SA Sucursala București, OTP Bank, Banca Columna.

Pe listă se află astfel 6 din cele 11 bănci sistemice, adică BCR, Banca Transilvania, Bancpost, Garanti, OPT și Piraeus, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Conform BNR, grupul instituțiilor de credit având un caracter sistemic deține 79,1% din activele sectorului bancar românesc la data de 30.06.2016, asigurând cea mai mare parte a serviciilor financiare către economia reală.

Declarațiile premierului aruncă în aer cel mai protejat sistem, afirmă EVENIMENTUL ZILEI. Dacă se ajunge la situația prezentată de premier atunci vom avea parte de fenomenul bank-run, adică o retragere masivă a economiilor din bănci, ceea ce va duce bineînțeles la falimentul băncilor în cauză. Și cum băncile sunt legate între ele vom avea parte de un efect de domino care va afecta întregul sistem economic.

Aceaste pierderi vor genera fenomenul de retragere masivă a depozitelor în cadrul întregului sistem, nu doar a instituțiilor arătate cu degetul. Băncile vor fi percepute ca fiind nesigure și în consecință se vor confrunta cu o scădere importantă a resurselor atrase, afirmă COTIDIANUL. Retragerile masive vor avea ca efect scăderea lichidităților băncilor. Persoanele care își vor elimina economiile vor căuta alte forme de plasament, în special spre investiții neproductive, precum obiecte din aur sau alte metale prețioase sau opere de artă.

În plus, va avea loc o migrație a economiilor bănești în afara granițelor țării acolo unde există șanse mai mari pentru investiții mai sigure. Această hemoragie va avea consecințe nefaste asupra relansării și dezvoltării economice. O altă bună parte din economii va fi plasată în valute liber convertibile, ceea ce ar conduce la creșterea cererii pentru aceste valute și devalorizarea accentuată a monedei naționale. Totodată, oamenii se vor îndrepta și spre achiziția de proprietăți imobiliare sau obiecte de uz casnic, fenomen ce va duce la creștere prețurilor și, implicit, la inflație.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Este normal ca premierul să ceară cetățenilor să își retragă banii din anumite bănci?


Comentarii

O PARERE O banca care nu obtine profit inseamna ca are ori un management incompetent ( situatie in care logic, cetatenii si operatorii economici nu ar trebui sa-si depuna banii la o astfel de banca) ori face jonglerii financiar-contabile, aspect din urma ce impune o aceeasi atitudine de retragerea a clientilor bancii sau de neoptare pentru o astfel de banca si in acelasi timp se impun controale din partea statului pentru a se verifica daca prin astfel de activitati nu se savarseste infractiunea de evaziune fiscala de ascunderea sursei impozabile sau taxabile, fapta prev. si ped. la art.9, alin.1),lit.a) din Legea nr.241/2005.

23 august 2017 6:33

v Iarasi s-a intimplat sa mi se stearga comentariul "intimplator". Noi populatia nu am avut cunostinta de situatia bancilor straine de la noi, dar l-am platit "gras" pe Isarescu si shleahta lui sa ne protejeze. Acuma aflam ca o mare parte din banci nu varsa nici un profit statului de ani de zile. Conducatorii nostrii au desfiintat bancile noastre ca "ineficient", ca vin strainii cu bani tehnologie, etc si vor face sa mearga economia "bine". In curind vom afla ca si alte intreprinderi straine fac tot asa, dar noi avem o serie de institutii de control. Oare ce fac astea, doar i-au lefuri grase si se prefac ca lucreaza?

22 august 2017 17:28

iulian Se pare ca intr-adevar apocalipsa a inceput. Pentru ca, cel putin dupa unii, apocalipsa asta inseamna: revelatie. Adica o simpla revelare a adevarului. Pentru altii poate insemna mult mai mult. Dar sa nu vedem lucrurile mai in negru decat sunt. Nu ar fi mai simplu ca bancile sa lucreze corect? Pe cand apocalipsa si la altii? La multinationale de pilda? Si la toti cei care-si ascund profiturile prin cine stie ce gauri gen "paradisuri" fiscale?

22 august 2017 10:34

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.