Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

România are nevoie ca de aer de creştere economică, însă datele record raportate pentru primul semestru, confirmate de Eurostat şi INS, nu sunt deloc liniştitoare. Cu motorul consumului turat la maxim şi o scădere vertiginoasă a investiţiilor, finalul cursei nu se anunţă unul fericit. „Am mai văzut acest film, a rulat cu alţi actori, aceeasi piesă, în 2007-2008. Singura intrigă care lipseste este o criza externă majoră. Au trecut 10 ani de la ultima, iar finanţele internationale sunt afectate de un şoc major aproape la fiecare 10 ani”, este de părere Iancu Guda, preşedintele asociaţiei analiştilor financiari-bancari, citat de GÂNDUL.

Produsul Intern Brut a crescut în primele şase luni din 2017 cu 5,8% pe seria brută, iar în al doilea trimestru creşterea a fost de 1,6% faţă de trimestrul anterior şi de 5,9% faţă de acelaşi trimestru din 2016, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, anunță COTIDIANUL. Totodată, estimările preliminare publicate, miercuri, de biroul european de statistică, Eurostat, arată că prin avansul de 5,7% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, România a înregistrat a doua cea mai mare creștere economică, în ritm anual, din Uniunea Europeană în perioada aprilie — iunie 2017, fiind devansată numai de Suedia. Aceste cifre depăşesc sensibil prognozele analiştilor.

În spatele acestei cifre sunt însă informații care pun experții în finanțe pe gânduri, susține ROMÂNIA LIBERĂ. Euforia consumului s-a întors. Românii își construiesc case, își cumpără apartamente, mașini, electrocasnice, iau credite. Motoarele economiei sunt încinse, producția industrială a crescut, tirurile cu marfă aglomerează șoselele. În aparență, totul pare bine. Pe ecranele calculatoarelor specialiștilor în finanțe rulează însă cifre care arată că lucrurile nu sunt atât de roz. România este „vedeta” Europei, dar sunt câteva argumente care arată de ce această creștere trebuie privită cu ochi critic.

Din păcate creşterea PIB nu se simte în nici un fel în bunăstarea românilor pentru că se bazează pe consum, mai exact pe mărfuri importate din alte ţări. JURNALUL NAȚIONAL afirmă că în timp ce industria şi agricultura românescă sunt pe moarte, România se laudă cu cea mai mare creştere a PIB din Uniunea Europeană. Românii cumpără tot mai multe mărfuri şi alimente care vin din afara ţării. La jumătatea anului, balanţa de plăţi a României a fost pe minus cu 2,745 miliarde de euro.

Creşterea economică este însoţita de majorarea deficitelor, statul cheltuie mai mult decât încasează, iar acest decalaj creşte. Veniturile fiscale cresc mai lent decat prognoza (+4% fata de +7,5%), în timp ce cheltuielile publice cresc mult mai accelerat (salarii +20%, ajutoare sociale +10%). De asemenea, investiţiile străine scad pe fondul neîncrederii.

„Pentru mine este o situaţie îngrijorătoare, pentru că drumul pe care merge România nu este un drum corect. Indiferent de cifra de creştere, corelarea cu celelalte cifre arată că este o chestiune foarte îngrijorătoare care poate să o ducă în viitor la o complicaţie, pentru că ai o creştere economică bazată pe consum, în continuare”, a explicat profesorul de economie Mircea Coşea, pentru ADEVĂRUL.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), consideră că nu reuşim să consolidăm această creştere prin sustenabilitate. „Cumpărăm, cumpărăm, dar nu am reuşit să consolidăm creştrea economică prin sustenabilitate. Nu avem investiţii”, a spus Adrian Vasilescu citat de ANTENA3. El a precizat că PIB-ul din ţara noastră nu este producător de prosperitate.

Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a fost întrebat de jurnalişti cum comentează afirmaţiile unor analişti care susţin că această creştere economică e bazată pe consum şi nu va avea efecte benefice pe termen lung. „'Vocile acestea de analişti care una-două sar să spună că România nu are o creştere sănătoasă au fost contrazise etapă cu etapă de la preluarea guvernării.

Prima dată a venit FMI şi a spus: e dezastru, România are o problemă! A venit Banca Mondială: e dezastru! Cifre peste cifre. Întotdeauna aceste cifre au fost contrazise de creşterea economică a României. Nu poţi să ai a doua cea mai mare creştere economică din Europa şi să spui că lucrul acesta se datorează doar consumului. În opinia mea este o abordare cel puţin cu rea credinţă'', a răspuns Mihai Fifor, citat de CAPITAL.

Din păcate pentru el, este contrazis chiar de fostul său coleg de partid, Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi, fost premeir al României. Acesta, citat de EVENIMENTUL ZILEI, a declarat că „FMI și Banca Mondială sunt organisme care nu greșesc. Noi greșim“.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că este sustenabilă creșterea economică record a României în Uniunea Europeană?


Comentarii

v Nu sint economist, nu am datele, decit din presa si tv, dar parca o ducem mai bine decit pe vremea Javrei Ordinare cu taierea de salarii. In plus de asta tara a avut o serie de mari "specialisti" care acum sint "comentatori" pe functii importante economic, ca Daianu, Cosea, Isarescu, etc. Daianu nu a fost in stare nici sa-si vada de economiile lui si le-a dat lui Sima la bursa si asta i-a pierdut sau a plecat cu ei.

18 august 2017 16:49

@18 august 2017 12:48 Jigodia cu creierul spalat, nu de FBI, ci de TV la care se uita, de pensia nesimtita care o ia, de hotiile facute, de frica ca intr-o buna zi va veni si la el DNA sau cineva si-l va intreba: de unde ai toate aste, mai palavragiule, ca nu stii sa faci nimic. Stai toata ziua pe calculator si sub diferite nume postezi injuraturi la adresa celor care vad adevarul. Mai nemernicule, esti un inghesuit mintal! O criza nu vine de azi pe maine. Criza despre care vorbesti tu a venit pregatita din 2007, la sfarsitul anului 2008 cand Tariceanu dubla in veselie salariile bugetarilor, dar si pensiile pentru ca bubuia economia. Exact ca acum erau cresteri de "se speria Europa" de pana la 8%. El vedea criza doar in SUA. Ne impingea sa cumparam apartamente in SUA. In mintea ta de gaoaza hotii pe care-i amintesti tu, si pe care-i consider si eu hoti, dar la care as mai adauga inca pe atatia din cealalta parte, au creat criza. Nemernicule, de ce nu amintesti de Nastase, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea, Darius Valcov, Sebastian Ghita si ti-as putea umple pagina cu inca multe nume. Nu ai auzit niciodata de ei? Auzi-le-ai numele ultima data!

18 august 2017 14:05

Parpules bancile acum finanteaza ca parteneri o serie de ansambluri rezidentiale si tot ele crediteaza populatia sa cumpere cotete de 30 mp cu 46 mii euro.

18 august 2017 13:27

FBI-aiul "Criza economica" din 2008 - 2009 din Romania, s-a numit - in fapt, Basescu&PDL&Boc&Videanu&Udrea&Cocosh&Popoviciu&ANRP cu scoaterea de miliarde Euro din Buget, si transferarea in conturile mafiei PDL-iste Bashinoase. Devalizarea miliardelor Euro - prin ANRP, a fost afacerea de Stat si de PDL a mafiei Javrei Ordinare. Nenorocitii de pdl-puturosi, au taiat pensiile, salariie, indemnziatiile, toate investitiile, cu lozinca mincinoasa "criza", caci Bugetul jefuit n-ar fi ajuns sa umfle toate conturile bancare ale cocalarilor pdl. Acum, este mare jale la cocalarii pdl-bashinoshi, caci, guvernul PSD inchide robinetul cu banii publici, pt putorile pdl-proase.

18 august 2017 12:48

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.