Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Mihai Gâdea a difuzat, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3, un interviu acordat în exclusivitate de premierul Mihai Tudose, pe temele importante pentru România.

La interviu au participat și ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, precum și ministrul Sănătății, Florian Bodog.

La Palatul Victoria, Mihai Gâdea a fost așteptat de fostul coleg de trust Felix Rache, în prezent Consilier pe probleme de comunicare și pe proiectul centenarului Marii Uniri din 1918.

Despre vaccinare

Premierul Mihai Tudose a afirmat, la Antena 3, că lucrează la o analiză a impactului bugetar în ceea ce privește vaccinarea, arătând că vaccinarea va deveni obligatorie în tot ceea ce înseamnă componente ale statului, cu sancțiuni care vor porni de la nivelul de ministru, până la medicul de familie.

”În Italia, Germania și Franța vaccinarea este obligatorie”, a anunțat și ministrul Florian Bodog, la Antena 3.

Mihai Tudose a afirmat că, la preluarea portofoliului de la Ministerul Sănătății, de către actualul ministru, Florian Bodog, rata de vaccinare era de 15%.

Despre taxe și TVA

”Nicio țară nu a reușit să colecteze suta la suta tot ceea ce era datorat statului. Dar să vorbim de pierderi de miliarde de euro pe an nu mi se pare normal. Rezolvarea e prin determinare și prin mijloace de a stopa aceste lucruri. Referitor la TVA: TVA-ul este banul pe care cetățeanul îl dă statului. O parte, prețul de bază, merge la vânzător, o parte merge la stat. Cineva fura banii, sau făcea în așa fel încât să nu mai ajungă la stat. Cine fura? Agentul economic respectiv. La un moment dat spunea că „nu mai sunt”, „am dat faliment”, „am închis firma”, furt”, a spus Mihai Tudose.

”Avem o problemă de principiu, în primul rând. Apoi o problemă de dimensiune”, a spus premierul.

Despre impozitul pe cifra de afaceri

”A fost o propunere. Nu știu dacă a fost greșită sau nu”, a spus Mihai Tudose.

Despre investițiile străine și creșterea economică

Ministrul de Finanțe Ionuț Mișa a anunțat că, în Europa, România se află pe primul loc la creșterea economică.

Totodată, premierul Mihai Tudose a ținut să enumere câteva dintre cele mai recente investiții străine de care se bucură România:

”O firmă mare din Europa, nemțească, a venit în România și a făcut un contract. O altă firmă, americană, a început demersurile pentru afaceri aici. Investiții colosale, transfer tehnologic, elicoptere de luptă. Acum două săptămâni, o firmă de pe piața țigaretelor a făcut o investiție de o jumătate de miliard în România. Asta înseamnă sustenabilitate”, a spus premierul.

Despre băncile care au raportat pierderi

”Perioada romantică a trecut. Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară, poate să înregistreze pierderi în ani consecutivi. Pe ușa lor scrie Bancă, nu Crucea Roșie. Clădirile lor arată totuși binișor. Salariile sunt foarte bune. Domniile lor au dovedit și o imaginație foarte debordantă de a-și externaliza profiturile. Nu mai merge. Domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, eu am spus și public că mai suntem răbdători un pic, dar a se înțelege răbdători la nivel de săptămână. Să își regândească strategia lor în România. (...) Poate e cazul să le explicăm și celor care au impresia că statul român e un partener naiv că NU e așa”, a spus Tudose.

”La un moment dat o să public niște date. Știu că o pățesc, dar o s-o fac”

”Chit că e secretul bancar, secretul... eu o să îmi asum la un moment dat o să public niște date. Dau un exemplu. Două. Niște bănci. Repet, știu că o pățesc, dar o s-o fac. Ca să înțeleagă românii că dacă lucrează cu banca aia, d-aia ne fură. Și că avem, din 40 de bănci, 20 bune, 19 care își revin și una care continuă să înțeleagă că e mai bună și mai deșteaptă decât noi, românii. Să vedem, că poate nu e așa. Nu știu cât mă deranjează că ne iau banii, dar parcă prea mă deranjează mai tare că ne consideră naivi că nu ne dăm seama ce fac”, a spus premierul.

Despre programul de guvernare

”România, patru ani, nu va fi sfinx, să nu se miște. Joacă într-un context intern, se întâmplă lucruri și la nivel regional. Va fi o adaptare permanentă a programului de guvernare, dar asta nu înseamnă că tăiem pensii și salarii. Una dintre măsurile criticate a fost cea a impozitului pe venitul global: o măsură foarte bună, însă, din păcate, statul nu e pregătit să implementeze așa ceva”, a spus Mihai Tudose.

Despre legile Justiției

”Sistemul de legi într-o țară trebuie adaptat la realitate, fiindcă altfel am avea sistemul bazat pe legea celor 12 table de la romani, codul lui Napoleon, nu. (..) Domnul ministru a terminat consultările cu toți actorii din Justiție, a fost la Bruxelles, a avut o discuție cu Comisia Europeană, apoi, cu mesaj de la Bruxelles, va avea încă o rundă cu factorii români: CSM, cu asociațiile profesionale. Urmând ca atunci când lucrurile sunt gata, să ia toate avizele, să pună în dezbatere publică, cu ce rezultă de acolo să vină la Guvern, de unde va pleca un proiect de lege, nu ordonanță, nu dimineața, nu noaptea, nu la prânz. Un proiect de lege către Parlament. Aceasta a fost înțelegerea noastră, de la Guvern, cu Comisia Europeană”, a spus Mihai Tudose, la Antena 3.


Comentarii

iulian Despre banci: Smecheria e simpla, dobanzi mari la credite, mici sau inexistente la depozite, taxe neplatite. Totul din pix. Am citit ca E.On gaz a marit pretul la gaze pentru ca s-a liberalizat pretul si sunt restante calculate din anii precedenti, conform noii metodologii. Cine umbla cu dubla masura? Deci bancile sa-si plateasca si restantele, la fel ca orice datornic. Simplu, nu-i asa?

10 august 2017 9:05

Iulian Despre investitori: Sunt bineveniti toti cei care au intentii curate si care doresc la lucreze corect si cinstit. Sunt absolut sigur ca sunt multi astfel de investitori. Se va vedea clar cine vine si cine nu vrea sa vina. Cei care sunt deja aici, au doua optiuni: fie se adapteaza noilor regului, fie pleaca. Se va vedea insa clar cine pleaca, dupa cum se va vedea tot mai clar cine nu respecta regula. Ca nivel maxim de predictibilitate: fiecare va proceda axact asa cum ii dicteaza constiinta. Ca orizont de timp: nu depinde de mine. Va garantez ca rezultatele vor fi mai mult decat spectaculoase

10 august 2017 8:51

iulian Despre vaccinare: Mi-am spus deja parerea, in nenumarate randuri. Nu conteaza ce e in Franta si Germania. In plus: Am inteles ca legea se aplica si adultilor, desi nu se vorbeste nimic despre asta. Adica si adultii sa fie obligati. Eu unul n-am fost bolnav de vreo 30 de ani si nu am nevoie de asa ceva. Fac foarte urat cand sunt fortat la ceva ce nu accept.

10 august 2017 8:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.