Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Spre deosebire de guvernul Grindeanu, cabinetul condus de Mihai Tudose își poate permite să înființeze fondul suveran de care s-a vorbit în campania electorală.


Acesta poate fi proiectul în jurul căruia să graviteze dezvoltarea României. Grindeanu nu îl putea implementa, dar Tudose ar avea posibilitatea, fiindcă are capacitatea să-l facă să funcționeze pe bune.

Mai precis, să fie destinat exclusiv cofinanțării infrastructurii mari. Pentru că rolul fondului nu trebuie să fie acela de a avea un vehicul care să ascundă depășirea deficitului bugetar de 3% din PIB – limită stipulată în Tratatul de la Maastricht peste care Comisia Europeană declanșează procedura de deficit excesiv, ci de a face efect de pârghie cu fondurile europene.

Atragerea resurselor pentru fondul suveran se poate realiza prin intermediul unor emisiuni de obligațiuni închise sau deschise. Cu alte cuvinte, a unora în care să intre lichiditate provenită - să zicem - doar de la companiile controlate de stat ce au lansat recent IPO-uri și au bani neutilizați sau de la toată lumea.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.