Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Calculul pensiilor în România este incorect şi total scăpat de sub control, existând  legi speciale pentru anumite categorii favorizate şi reguli draconice pentru simplii salariaţi. Principiul contribuităţii şi al solidarităţii sociale despre care se spune că guvernează sistemul de pensii din România  este călcat în picioare cu bună ştiinţă.

Peste un milion de români trăiesc cu pensia minimă care este de 520 de lei începând  din februarie 2017. Ei sunt foşti agricultori, invalizi sau oameni care nu au reuşit din munca lor cinstită să acumuleze un punctaj care să le permită să trăiască fără a fi asistaţi de stat. Tot cu banii de la stat trăiesc şi şmecherii care beneficiză de pensii de serviciu. Numai că, susține JURNALUL NAȚIONAL, statul nu le subvenţionează pensia cu 100-200 de lei, ci cu sume cuprinse între 2.000 şi 9.700 de lei.

Pensia medie a unui procuror sau judecător este de 10.789 de lei, din care statul achită, de la buget, 9.705 lei. Dacă pensia ar fi calculată la fel ca în sistemul public, precum cea a medicilor,de exemplu, magistraţii ar beneficia de o pensie medie de numai 2.200 de lei. În acelaşi timp, pensia medie pentru limită de vârstă în sisitemul public  este de 1.059 de lei.

6 miliarde de lei a cheltuit anul trecut statul român cu pensiile special iar bugetul se împrumută ca să poată achita aceste pensii nesimţite. Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, că Ordonanța care modifică legea pensiilor speciale urmărește să evite ca, în doi - trei ani, sistemul bugetar să ajungă în dificultatea de a susține restul pensiilor românilor. „Suntem în situația astăzi în care ne costă de la buget șase miliarde de lei aceste pensii speciale. (..) Ne-am fi dus în 2018 cu un efort bugetar de 10 miliarde, doar pentru această categorie de pensii, iar în următorii doi - trei ani la 17 miliarde, ceea ce punea serios sub semnul întrebării dacă sistemul public de pensii mai poate fi susținut, adică pensiile pentru celelalte milioane de pensionari", a spus Liviu Dragnea.

Întrebat de GÂNDUL, cum explică existența unor pensii speciale de până la 20.000 de lei, liderul PSD a declarat că legea a fost făcută cu „neștiință" sau pe motive electorale. „S-a greșit când s-a făcut legea, după părerea mea. Nu îmi dau seama, s-a făcut electoral, poate cu bună credință, dar cu multă neștiință, dar aplicarea ei an de an fără să fie schimbată aducea în 2-3 ani de zile la un blocaj, pentru că în fiecare an cresc salariile, în fiecare an impactul bugetar era foarte mare. E bine să înțelegem, aceste pensii de serviciu nu sunt alimentate din contribuția celor care beneficiază, sunt alimentate din bugetul de stat", a mai spus liderul social-democrat.

De fapt, afirmă COTIDIANUL, legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională, care se confruntă cu o criză severă de personal. În ultimul an și jumătate, peste 20.000 de angajați din serviciile secrete, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au ieșit la pensie în baza Legii 223/2015, inițiată de fostul premier Victor Ponta. În aprilie 2015, fostul premier Victor Ponta a inițiat legea pensiilor militare iar printre susținători s-au aflat Gabriel Oprea, atunci șeful UNPR, Mircea Dușa și Ion Mocioalcă, de la PSD. Conform acestei legi, pensia ajunge să fie mai mare ca salariul. Cea mai mare pensie a ajuns astfel la 31.700 lei pe lună și acești bani îi primește un magistrat militar.

Acum, noi categorii de bugetari ar urma să beneficieze de pensii speciale începând cu această toamnă, potrivit mai multor iniţiative legislative aflate la un pas de a fi adoptate în Parlament, susține ADEVĂRUL. Proiectele, depuse de aleşi ai PSD în legislatura trecută, ar permite acordarea de pensii de serviciu, la fel ca aleşii din Parlamentul României, pentru personalul de specialitate al AEP, profesorii din învăţământul preuniversitar, dar şi personalul de intervenţie de pe ambulanţe.

Proiectul, care a fost depusă în 2016 de şase deputaţi PSD, printre care Florin Iordache, Florin Pâslaru, fost lider al deputaţilor social-democraţi, şi Marian Neacşu, secretarul general al partidului, a fost respinsă de Senat, însă în Camera Deputaţilor, la comisia de specialitate, a primit aviz pozitiv.

Deocamdată „Pensiile speciale“, sunt, de fapt, o sintagmă care îmbracă interesele a mii de ofițeri superiori cu funcții de comandă nu numai din Armată, dar și din serviciile de informații, de telecomunicații speciale, justiție, Interne, magistratură. Se vorbește în aceste zile de oameni de 40 și ceva de ani care ies la pensie cu pensii de câteva mii de euro, iar pensia lor este comparată cu cea a unui profesor sau medic. Comparația este total dezavantajoasă, constată EVENIMENTUL ZILEI. Majoritatea celor care au ieșit zilele acestea la pensie au gradul de general sau au avut funcții de comandă cu grad de general. Și nu știu să opereze pe creier sau să pregăteaască olimpici la fizică.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteţi de acord cu menţinerea pensiilor speciale sau credeți că ar trebui abrogate?
Comentarii

Levy Drakmann, alias Liviu Dragnea Futem in cur poporul roman, popor de prosti.

8 august 2017 8:51

vasile TOATE PENSIILE SPECIALE TREBUIESC ANULATE IAR LEGILE STRAMBE DATE NUMAI PE INTERESE POLITICE SAU DE FRICA TREBUIESC ANULATE URGENT. TREBUIE ANULATE NEAPARAT SI CELE IN PLATA SA PLECAM ODATA TOTI CU NISTE PENSII CORECTE CALCULATE IN BAZA CONTRIBUTIEI. CEI CARE AU MUNCI SPECIALE SA AIBA SALARII SPECIALE DACA NU CHIAR AU SA LE REZULTE PRIN CONTRIBUTIE PENSII MAI MARI.

8 august 2017 8:33

vasile Varsta de pensionare sa fie de 60 de ani minim.Cestia cu stresul,statul in stradaetc. nu justifica o scoatere la pensie cu 15 ani inainte si cu o pensie uriasa. Daca ar fi asa de obositi cand ies la pensie nu ar mai umbla sa ocupe un serviciu ar dori sa se odihneasca sa-si revina.

8 august 2017 8:24

victor Domnii nostri conducatori vreti sa nu mai aveti discutii cu pensiile? Aplicati principiul contributivitatii si atunci veti avea multumirea ca macar ati fost corect, indiferent ce vor spunii acesi profitori fara rusine pe care nu-i mai multumeste nimeni. Au noroc ca santem un popor prost ,rabdator si fara sange in instalatie, Daca am fi alcumva nu s-ar intampla aceste lucruri nerusinate in Romania.

8 august 2017 8:21

Uta Observati sondajul si interpretati ,la inceput 50 % spun ca e corect si stiti de ce ca astia sunt haidamale in putere care stau acasa fara griji cu pensii enorme si la prima ora sunt pe calculator sa o frece apoi voteaza restul si din astia putini au acces la calculator si au si grija zilei de maine .Rusinoasa specie de jivine ,calculati odata pensiile corect ,daca au contribuit e in regula daca nu cat au dat ca deja restul au acasa !!!

8 august 2017 7:31

Episcolul homsexual de Husi a devenit seful PSD Vaslui Impreuna cu gasca de homosexuali care conduc Mitropolia Moldovei am decis sa futem in cur romanii in masa inrolandu-ne in P$D.

7 august 2017 22:30

Liviu Dragnea Futem in cur Romania si asta ne ocupa tot timpul.

7 august 2017 18:55

Shalom Prea multe drepturi! Este un stat politienesc ?? Se poate da O PENSIE MAI MARE celor din Armata, din MAI etc, dar nu in BATAIE DE JOC fata de ceilalti. In mod normal, daca varsta de pensionare la MURITORII de rand este 65 de ani la ei ar trebui sa fie 60 de ani. Asta era diferenta si in Romania comunista, asta este diferenta in si-n EU. Cine ramane in SISTEM pana la aceasta varsta (60 de ani minimum), caci poate sa stea la birou domnul general chiar si dupa 60 de ani, doar nu-i pe front, atunci va beneficia de un spor la PENSIE fata de cat ar fi numai DIN CONTRIBUTIVITATE, sa zicem de 2% pentru fiecare an lucrat. Asta ( tinanad cont ca oricum au salarii mari, fata de un inginer, profesor, medic etc) din capul locului ar avea fata de aceste categorii profesionale, cu care un stat ar trebui sa se mandreasca si sa le incurajeze sa ramana in tara, o pensie mai mare cel putin de 2,2-2,5 ori. Nu-i BINE? Numai asta sa fie conditionata de VECHIME si CONTRIBUTIE,asa cum este si la TALPA TARII. Daca ies inainte de 60 de ani, acest procent trebuie diminuat, pana la anularea lui daca ies sa zicem la 50 de ani sau sub 50 de ani, asa cum se face acum in majoritatea cazurilor. N-as vrea sa asist la ce se va intampla cand DECRETEII ( nacuti in 1967,68, 69 vor iesi la pensie, dupa ce peste 30 de ani au lucra pe salariul MINIM, adica vor avea o pensie de CEL MULT 700 lei/luna ( Nu vor putea TRAI), iar un PLUTONIERr va avea 5000 lei pe luna, iar un GENERALl 30 000 lei. Celelalte VARIANTE duc acolo unde s-a ajuns. Nu avem AUTOSTRAZI! Nu avem TRANSPORT pe CF ( E mai prost ca acum 100 de ani). Nu avem Educatie buna. Nu avem SISTEM de SANATATE performant

7 august 2017 16:33

nae Citeste bai dobitoc de baron corupt ca 85% din popor vrea calculatie potrivit contributivitatii ! Daca vrei sa intrii in istorie pozitiv , altfel...

7 august 2017 12:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.