Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

România merge pe urmele Greciei, la numai jumătate de an de guvernare PSD
Situația finanțelor țării este dezastruoasă, în condițiile în care veniturile din taxe și impozite sunt mai mici decât cele de anul trecut și nu mai reușesc să acopere nici măcar cheltuielile cu pensiile, salariile și ajutoarele sociale, majorate fără fundament.

Investiţiile sunt la cel mic nivel din ultimii zece ani, cheltuielile cu salariile şi asistenţa socială se majorează susţinut, încasările la buget nici măcar nu se apropie de cele de anul trecut, nicidecum de proiecţia lor pentru acest an, iar absorbţia de fonduri europene este foarte slabă. Pare similar cu situaţia Greciei din anii 2007-2008? Analiştii sunt de părere că da.

Prima jumătate a acestui an a fost sumbră pentru execuţia bugetară. Deficitul ţării s-a majorat la 0,77%, adică 6,3 miliarde lei, o creştere de 63% faţă de primele şase luni ale anului trecut, când s-a situat la 3,9 miliarde lei. Evoluţia indicatorilor care alcătuiesc acest deficit îi face şi pe analişti să compare situaţia actuală a ţării cu cea a Greciei în timpul crizei economice. „Ai în plus cheltuieli mari cu personal, cu creşteri de salarii, cu asistenţa socială, ai investiţii mici, ai atragere la buget sub nivel. Asta este o situaţie, pentru cine vrea să compare cifrele, aproape identică cu Grecia din 2007-2008”, a spus, pentru ADEVĂRUL, profesorul de economie Mircea Coşea.

Și vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Vasile Bar, a atras atenţia miercuri, la Bistriţa-Năsăud, că după creşterea salariilor din mediul public România riscă să ajungă în situaţia Greciei, pentru că mediul de afaceri nu poate susţine aceste majorări, anunță GÂNDUL. Bar a lansat miercuri un avertisment tranşant asupra măsurilor fiscale promovate de actualul Guvern, arătând că România este foarte aproape de colaps şi la un pas de a urma modelul Greciei, grav afectată de o criză economică în urmă cu cinci ani. „Creşterea alarmantă a cheltuielilor în sectorul public ne poate duce în scurt timp să ajungem în situaţia Greciei de acum 5 - 6 ani. Riscurile sunt enorme”, a spus Bar.

Cu toate că au câștigat alegerile promițând investiții mari și atragerea unor sume-record din fonduri europene, partidele aflate la guvernare, PSD-ALDE, au dovedit până acum contrariul. În prima jumătate a anului, investițiile sunt la minime istorice, iar la capitolul fonduri europene e dezastru, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ.  În schimb, cheltuielile de personal, adică cu salariile bugetarilor, au crescut cu aproape 20%, până la valoarea de 33,2 miliarde lei. În aceste condiții, am ajuns în situația ca aproape toți banii colectați de stat din trei surse majore de impozitare (pe salarii, profit, accize) să se ducă doar pentru plata salariilor.

Dacă adăugăm și cheltuielile cu pensiile și ajutoarele sociale, de 44,1 miliarde lei, rezultă că statul a „reușit” să cheltuiască doar pentru aceste două categorii de cheltuieli cu peste 9,3 miliarde de lei mai mult decât toți banii strânși din taxele și impozitele colectate din economie (veniturile fiscale), care au fost de 67,9 miliarde lei.

Cheltuielile statului român pentru investiții în primele șase luni ale anului au scăzut aproape la jumătate față de perioada similară a anului 2016, potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Finanțe. Efectele scăderii dramatice a investițiilor în proiecte se văd și în piață, unde tot mai multe firme reclamă lipsa marilor lucrări de infrastructură. Cheltuielile cu investițiile au fost sacrificate, potrivit cifrelor oficiale, în detrimentul cheltuielilor cu salariile și cu asistența socială, notează HOTNEWS.RO.

Și blestemul Autostrăzii Transilvania: al patrulea constructor pleacă învins de autostrada începută de Bechtel. Contractul pentru constuirea a 17 kilometri din Autostrada Transilvania de către Maltauro a fost reziliat. ECONOMICA.NET afirmă că firma italiană este al patrulea constructor care pleacă de pe autostrada Brașov — Borș, după americanii de la Bechtel, gălățenii de la Lemacons & Vega 93 & Arcada și spaniolii de la Corsan.

În același timp, CAPITAL susține că statul va plăti dublu pentru o autostradă!. Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), se arată într-un proiect normativ postat pe site-ul Ministerului Transporturilor. Master Planul General de Transport, adoptat anul trecut, prevedea investiţii de 1,6-1,8 miliarde de euro.

Mai mult, zeci de milioane de lei sunt aruncate pe construcții inutile. În timp ce 40% din români încă folosesc buda din fundul curții, autoritățile investesc în cămine culturale, săli de sport sau în parcuri în mijlocul câmpului. Stupizenia este cu atât mai mare cu cât, afirmă COTIDIANUL, cu banii aceștia s-ar fi putut crea locuitorilor condiții de secol XXI. Așa cum s-a văzut, an de an, guvernare după guvernare au folosit Compania Națională de Investiții pentru a-și plăti datoriile post-campanie electorală. Ultimul scandal declanșat este legat de construcția unui stadion pentru Liga I sau categoria a III-a UEFA la Alexandria/ Teleorman. Orașul nu are deocamdată nici măcar o echipă de Liga I.

Merge România bine? Cine știe? NAȚIONAL constată că PSD nu mai are timp de guvernare. Și, ca să spunem lucrurilor pe nume, cui îi mai arde de guvernare din moment ce partidul este frământat precum aluatul, ba de unul, ba de altul? Acum, când tot mai des se vehiculeaza că Liviu Dragnea va pierde șefia, cine se mai gândește la guvernare? Ce, țara e problema? Hai să fim serioși!


Comentarii

Episcolul homsexual de Husi a devenit seful PSD Vaslui Are toate calitatile pentru a deveni liderul suprem al gastii P$D: ii place la nebunie sa futa-n cur romani, este putred de bogat, te minte privindu-te in ochi, are oase de smecher dictator, initiaza strangeri de semnaturi pentru apararea familiei traditionale in timp ce, in spatele usilor inchise, sodomizeaza subalterni.

30 iulie 2017 21:13

Episcolul homsexual de Husi a devenit seful PSD Vaslui Are toate calitatile pentru a devei luderul suprea al gastii P$D: ii place la nebunie sa futa-n cur romani, este putred de bogat, te minte privindu-te in ochi, are oase de slechr dictator, initiaza strangere de semnaturi pentru apararea fammiliei traditionale in timp ce in spatele usilor inchise sodomizeaza subalterni.

30 iulie 2017 19:25

judeci vreun pic? Dintotdeauna BOR a sprijinit PDSR. Si impotriva heterosexualului Johannis, si impotriva PNL, etc. In anii 90 au fost parlamentari preoti, care au votat abrogararea legii 200 care incrimina homosexualitatea. Si acum in PSD este un fost preot ortodox mare mason miliardar: Ilie Sarbu. Masoneria in ultimii 100 de ani a spirijit pe fata casatoriile homosexuale. Cretinule, oriunde in lume stanga este gay-friendly: premierul homosexual al Luxemburgului, primarii homosexuali socialisti ai Parisului, Vienei, Berlinului, etc. N-am nici un dubiu ca esti homosexual, dar nu asta ar fi problema, ci intelectul tau redus si primitiv. Europarlamentarii PSD au votat sistematic in favoarea casatoriilor homosexuale la Bruxelles. Acasa, pentru ca mediul este unul mai conservator, se dau aparatori ai familiei traditionale. Din cand in cand cate un senator PSD, cum era Walter Marian, senator PSD de Satu-Mare, mai dezvaluie legaturile homosexuale dintre Ponta, Nastase, Robert Negoita, Bejenariu, etc. Antonie Iorgovan, fost senator PDSR si parinte al Constitutiei, a fost iradiat si a murit la 6 luni dupa ce a dezvaluit increngaturile homosexuale si infractionale dintre liderii PSD: Nastase, Bejenariu, etc.

30 iulie 2017 13:58

Episcopul homosexual de Husi: dacă fuck cerere, atunci mă primiți și pe mine la USR, să legalizăm odată HOMO-”căsătoriile” EURO-bulangiilor-LGBT-ORL?! Cu respect, EHH

30 iulie 2017 1:22

@Dr. Bacalbasa, parlamentar PSD @0:1: ți-am livrat-o pe fetița aia din Galați - te-ai mai potolot, sau vrei și câțiva băieței - să ți-i trimit acasă, sau direct la sediul (EURO-bandei auto-poreclite) USR?

30 iulie 2017 1:19

Dr. Bacalbasa, parlamentar PSD @0:11 Am erectie, necesit frectie. Ghe Craioveanu esti liber?

29 iulie 2017 2:04

Episcopul homosexual de Husi dacă mă zboară ăștia din BOR, atunci îl pun pe alde Cioloș să mă ungă (cu vaselină conformă ”normelor” CE, n.m.) EURO-Episcop-LGBT-ORL de USR !!! Cu respect, EHH

29 iulie 2017 0:11

P$D, partid israelian? La fiecare 2 luni, Liviu Dragnea ii da raportul lui Netanyahu mergand la el acasa in Israel. A numit 2 ministri evrei: Ana Birchall si playboy-ul Elan Laufner. PSD plateste regeste strategi electorali israelieni. Multi vad o disconcordanta intre mesajul nationalist "mandru ca sunt roman" si politica aservita Israelului.

28 iulie 2017 13:07

v, postac psd oameni buni, nu va mai luati de Craioveanu, e pe ciclu. Vreti un bulan in putere? Ma puteti avea pe mine. Robert Negoita nu s-a plans niciodata si ma fute-n cur de ani de zile.

28 iulie 2017 11:54

Episcopul homosexual de Husi M-a vazut o tara-ntreaga cum il sodomizam pe Gheorghe Craioveanu. L-am intrebat a durut si el m-a sarutat patimas cu limba.

28 iulie 2017 8:55

Gheorghe Craioveanu Ah, cat imi place s-o sug, s-i iau anal in anus prin sodomizare anala. Ca la noi la PSD. Pe la spate. Se stie.

28 iulie 2017 8:53

Gheorghe Craioveanu Paulus - încă ceva - nu mi-ai putea procura și nițcaiva POPO-copiii, ca sa îi fut in EURO-cur (cf. ritualului de inițiere USR, n.m.)?

28 iulie 2017 2:39

@Gheorghe Craioveanu: sunt la Riad, în EURO-Arabia-Saudită și te aștept !!! PS: la plecare lasă-ți HOMO-coaile pe gardul primăriei, ca să nu ți le ia ăștia și să ți-le înfigă în EURO-nas !!! Cu respect, Paulus

28 iulie 2017 2:35

Gheorghe Craioveanu Paulus, imi placi periculos de mult. Esti liber? As vrea sa te cunosc mai bine, sa te las sa ma mangai, sa mi-o sugi. Apoi te pot penetra anal cu multa dragoste, chiar sodomiza anal si peste tot unde doresti. Vreau sa te fut in cur. Vino repede la hotel RIN.

28 iulie 2017 2:24

Liviu Dracnea v, ne-am inteles 30 de bani postarea si la 10 postari te futem in cur la posta in hotelul lui Robert Negoita

28 iulie 2017 2:16

bunicullulu @v: uite însă că după ce au ”liberalizat” căsătoriile (și NU DUPĂ CE au dat ”fondurile” ”absorbite” pe autostrăzi, n.m.), au fost (totuși) ”salvați” (ca prin EURO-miracol, n.m.) !!! Așa că de-aia zic eu, nepoate, că dacă ajungem vreodată să ne supra-îndatorăm, atuncea le vindem la ăștia POPO-nepoții și dupa aia (brusc) ne scoatem !!! Cu respect, B.

28 iulie 2017 1:03

v: și pe unde vă sunt POPO-copiii, ca sa vi-îi fut in EURO-cur? Cu respect, Ciooloș - VOTAȚI USR !!!

28 iulie 2017 0:56

Paulus: E O VESTE EXCELENTĂ - asta înseamnă că o să vină EURO-Scroafa, ca să ne ”salveze” și pe ”noi”, nu?! Cu respect, P.

28 iulie 2017 0:53

@v: sunt la Riad, în EURO-Arabia-Saudită și te aștept !!! PS: la plecare lasă-ți HOMO-coaile pe gardul primăriei, ca să nu ți le ia ăștia și să ți-le bage în EURO-nas !!! Cu respect, Paulus

28 iulie 2017 0:50

bunicullulu @v. V-ati pus insa intrebarea cand au fost construite autostrazile din Grecia. Si cu ce banii (europeni)?. Iar Grecia a ajuns in aceasta dezastruoasa situatie financiara tocmai ca a facut ce fac acum guvernantii in Romania: marire de salarii la bugetarii, mariri de pensii si altele, fara sa creasca incasariile statului. Apropos, Grecia a inceput sa-si revina si sa traiasca pe propriile picioare.

27 iulie 2017 18:32

v Unde e Paulus ca sa il fut in cur?

27 iulie 2017 16:47

Liviu Dragnea Futem in cur Romania si asta ne ocupa tot timpul.

27 iulie 2017 16:46

PSD Futem in cur Romania si asta ne ocupa tot timpul.

27 iulie 2017 16:45

v Va rog stergeti toate comentariile mele. Nu sint specialist in macroeconomie. Am doar datele vehiciulate de presa, care sint vehiculate de presa de partid si cea contra. Ma deranjeaza ca exprimarea Javrei Ordinare a fost preluata si de altii, ca vom ajunge ca Grecia. Astia cred ca nu au fost niciodata in Grecia sa vada ce autostrazi au, cum arata Salonicul, Atena si alte localitati. Eu sper sa ajungem sa avem autostrazile Greciei, ca oraselesi statiunile noastre nu ii vor putea ajunge pe Greci.

27 iulie 2017 16:42

Romanca Ana Birchall Iunut baga-mi-as pula-n ma-ta, de fiecare dat cand PSD a fost la guvernare a lasat deficite uriase pe care le-au corectat prin masuri impopulare guvernarile care s-au succedat. CDR a trebuit sa faca ce n-a vrut sa faca PDSR si la fel PD-L, care a furat si el in dusmanie, a indreptat deficitele lasate de PSD si Tariceanu. PSD da ulei in campaniile electorala tocmai ca sa lubrifice gaoaza unor handicapati ca tine ca sa va poata sodomiza mai usor dupa.

27 iulie 2017 14:18

Ionut De Basescu si cei 10 ani in care a sapat groapa pentru aceasta tara, nu spuneti nimic?!

27 iulie 2017 11:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.