Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Înainte de aniversarea celor 100 de ani de la Marea Unire, secuii vor să stabilească “un nou început” în relațiile cu majoritatea: să nu mai fie considerați dușmani, banii de la centru să nu mai ocolească județele populate preponderent de maghiari, fondurile pentru dezvoltare să fie împărțite echitabil, justiția și Parlamentul să nu mai lucreze cu standarde duble.

Președintele s-a întâlnit cu principalii lideri ai secuilor și le-a vorbit despre subiectele care-l preocupă pe el: descentralizarea, autonomia locală și, eventual, regionalizarea, dacă se va găsi o formă care să ducă la “modernizarea administrației” și apoi, prin “creștere economică”, să genereze mai multe locuri de muncă. Klaus Iohannis le-a spus direct că nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice și a lăsat să se înțeleagă că regionalizarea e o temă prea sensibilă pentru a fi readusă în discuție. În schimb, a pus pe tapet, ceva mai discret decât o fac de obicei politicienii de București, “soarta tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română”. Poate că nu e un alt fel de a spune povestea regățenilor sau moldovenilor aflați în trecere prin Ținutul Secuiesc, repetată până la saturație, pentru a fi crezută de toată lumea în cele din urmă: cineva care vine, spre exemplu, din București și intră într-un magazin de pâine e salutat în ungurește și, chipurile, nu primește pâinea dorită fiindcă răspunde în românește.

Poate că președintele îi înțelege și pe cei care nu vor să învețe bine românește, cu riscul de a avea mai puține șanse, dar vrea să-i ajute pe ceilalți care și-ar dori să știe, dar din cauza manualelor demodate și a profesorilor neimplicați nu au nicio șansă. Există maghiari care-și trimit copiii în tabere de limba română, așa cum fac familiile autohtone cu dare de mână care-și duc copiii în tabere de limba engleză.

Pentru maghiarii din Transilvania, cultivarea limbii materne este o necesitate simbolică. Ei știu că supraviețuirea lor individuală e adesea condiționată de limba română, dar vor să-și păstreze privilegiul de a comunica în limba lor atunci când trebuie cu funcționarii din administrație sau în justiție.

Integral pe România LiberăComentarii

Gigel Olteanu Propunere: Toate manualele scolare pentru clasele 1-12 ale etnicilor maghiari sa fie bilingve dar fiecare foaie sa aibe pe fata textul maghiar si pe verso textul romanesc. Fiecare manual va trebui sa fie editat in cate doua volume pentru a fi usor de manuit si transportat. Imaginati-va avantajele pentru invatarea limbii romane.

28 iulie 2017 8:24

plecat Problema cu judetele alea este ca sunt controlate f puternic de clasa politica , care culmea ca si cea din Romania urmareste strict si exclusinv interesul personal. Nu prea prezinta interes pentru mulgatorii de resurse Romani sa ajute mulgatorii de resurse din judetele respective, simplu nu are nimeni interes. Uite aici, au autonomie.. fiecare sa mulga vacile lui. In final asta e politica, arta celor putini de a controla pe cei multi.

23 iulie 2017 17:23

Oltean Nu cumva sunt revoltati ca, judetele cu populatie preponderent maghiara, sunt de multi ani la coada fondurilor gen PNDL, in timp ce judete, tot asa de subdezvoltate, dar cu populatie preponderent romana (v. Suceava etc.), beneficiaza din plin de banii respectivi ?

22 iulie 2017 13:57

Stan Păţitul Ziar unguresc de limba romana.

22 iulie 2017 8:12

Soluții sunt pentru toată lumea! 3 Atât SUA cât și Canada acordă același respect eroilor naționali care s-au evidențiat în acel război, iar multe străzi americane sau canadiene poartă nume de eroi naționali din țările vecine, la fel există destule statui ale eroilor naționali din țările vecine în fiecare stat, atât în cel canadian cât și-n cel american. La noi în România etnicii maghiari șovini și nu prea mulți la număr tot incitează la violență și separatism teritorial, dar ce-i mai rău e că sunt încurajați de autoritățile locale de etnie maghiară precum și de partidele politice etnice maghiare românești. Istoria trecută sângeroasă dintre România și Ungaria e un fapt al trecutului, care trebuie respectat la fel de ambele părți, iar eroii de ambele părți trebuie respectați la fel, în ciuda evenimentelor crunte din trecut. Acum cel mai important e realitatea prezentă, când ambele părți pot lucra împreună pentru că trăim cu toții în aceeași țară. Deci, ar fi posibil și-n România, nu numai pe continentul nord-american. Iar soluții există! Dar....???

22 iulie 2017 1:21

Soluții sunt pentru toată lumea! 2 Referitor la autonomia așa-zis locală, o măsură bună ar fi ca legea să permită ca din cifra procentuală de impozite și taxe națională, un procent egal cu jumătate mai mic cu o unitate să rămână în teritoriu local la bugetele administrațiilor locale, sumele de bani de la bugetele locale putând fi accesate și folosite pentru dezvoltarea urbană sau rurală locală. În Canada de exemplu, impozitul național sau federal e de 13%, procent din care 7% merge la bugetul federal de stat, iar 6% merge la bugetul administrației locale. Cifra poate fi 8% și 5%, în cazul în care am greșit estimarea. Această soluție ar permite cert ca orice administrație locală să aibă un cont de bani de la bugetul local pe care-i poate folosi pentru dezvoltare locală. Tot în Canada, relațiile dintre Canada și SUA sunt din cele mai bune și apropiate. Dar Canada și SUA au fost țări beligerante aflate în război și implicate în războiul dintre cele două țări înainte de crearea celor două state în configurația teritorială existentă azi. Dar în ciuda faptului că din acel război au fost multe victime de ambele părți, cele două țări nu mai fac azi caz de șovinism și crime umanitare produse în acele conflicte armate.

22 iulie 2017 1:20

Soluții sunt pentru toată lumea! 1 Dar e important ca acele soluții să pornească de la cetățenii români de etnie maghiară. Autoritățile românești de cealaltă parte pot face multe și ajuta la acest proces, dacă doresc. Autonomie teritorială sau pe criteri etnice nu sunt soluții bune. Regionalismul care poate fi interpretat ca și autonomie teritorială la fel nu e o soluție bună. Din punct de vedere cultural, nu știu să fi existat opreliști pentru etnicii maghiari să folosească limba maghiară și cultura lor etnică. Chestia cu steagurile secuilor e extrem de sensibilă. În orice țară din lume numai steagul național e arborat pe instituțiile publice sau la vedere în teritoriu sau în decorul natural local. Limba oficială a statului de asemenea e unică. Etnicii maghiari sau de alte naționalități trebuie să cunoască limba oficială, iar ei pot fi ajutați de către autorități prin oferirea de cursuri gratuite de limbă română. La cazurile în care un etnic maghiar sau de altă etnie nu cunoaște bine limba română în dialogul cu oficialii români locali, autoritățile române pot ajuta prin oferirea ajutorului unui interpret care cunoaște limba minoritarului, iar aceasta e o procedură aplicată în multe țări formate din etnii multiple. Deci soluții sunt, numai că trebuie aplicate cu bun simț și logic.

22 iulie 2017 1:20

Episcopul homosexual de Husi Io Ghiurca, imi e dor de tine.

21 iulie 2017 15:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.