Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

După ce nu le-a ținut figura cu autonomia la Palatul Parlamentului, extremiștii maghiari bat acum la ușa Cotroceniului. În speranța că-i va trezi interesul sasului Iohannis, se flutură sub nasul actualului președinte „modelul federal german” –  ridicat la rang de ”busolă” pentru maghiarii care nu se pot odihni și ușura liniștiți de răul limbii române și a tricolorului.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), fondat de Laszlo Tokes şi care are o agendă politică ce susţine autonomia judeţelor majoritar maghiare, i-a transmis duminică o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, care marţi va merge în prima sa vizită oficială în judeţele Harghita şi Covasna, prin care îi cere acestuia să iniţieze şi să modereze un dialog româno-maghiar despre formele de autonomie din structura administrative, anunță GÂNDUL
.
Preşedintele PPMT, Zsolt Szilágyi, susţine că „Transilvania consideră Bucureştiul un centru corupt şi ineficient de putere” şi îi cere preşedintelui României să ia în calcul federalizarea României. „Modelul federal german pentru noi este o busolă. România federală ar fi un stat mult mai eficient, decât statul actual, care este în continuare ineficient, centralizat şi corupt”, susţine liderul maghiar, citat de CAPITAL. În replică, un deputat PMP de Mureş consideră jignitoare afirmaţiile PPMT: „Este o mojicie, pur şi simplu”. El arată că tema autonomiei pe criterii etnice este „resuscitată” periodic de partidele maghiare din România, din diverse raţiuni.

Însă, susține NAȚIONAL, cel mai rău este atunci când omu’ sare calul și suțtine cu obrăznicie că minoritățile naționale sunt prost tratate în România, inclusiv la nivelul legislației – „Comunitățile naționale și etnice sunt factori constitutivi al țării, totuși legislația, dar mai ales practica de zi de zi în multe circumstanțe le consideră cetățeni de rangul doi”. O minciună care sfidează nu numai realitatea românească, dar și recunoașterea oficială a faptului că România a exagerat de-a dreptul cu privilegiile oferite minorităților în general și celei maghiare în special. Iar comportamentul lui Szilagyi confirmă că atunci când îi dai nas unui Ivan sau Istvan, acesta va încerca să se cocoațe pe divan.

În acest timp, anunță ROMÂNIA LIBERĂ, PSD își bate joc de pregătirile pentru marcarea unui secol de la apariția României Mari și Aniversarea Marii Uniri a fost pasată baronilor locali. Guvernul condus de Mihai Tudose vrea să desființeze Departamentul Centenar, activitatea acestuia urmând să fie preluată de Ministerul Culturii. Operațiunea va amâna și mai mult termenele pentru finalizarea programului pentru 2018. Între timp, cabinetul alocă bani pentru județul Vrancea, condus de Marian Oprișan.

O nouă ședință a coaliției de guvernare PSD-ALDE va avea loc luni. Principala temă de discuție va viza măsurile fiscale anunțate la învestirea Cabinetului condus de Mihai Tudose, informează ADEVĂRUL.Taxa de solidaritate sau impozitul pe cifra de afaceri sunt două din măsurile anunțate, care au fost aspru criticate. Potrivit sursei citate, proiectele sunt în fază de simulare, la Ministrul de Finanțe, iar ministrul Ionuț Mișa este așteptat să prezintă concluziile acestor simulări.

Taxa de solidaritate şi impozitul pe cifra de afaceri, măsuri economice opuse politicilor liberale, au reaprins tensiunile mocnite dintre PSD şi ALDE. Partidul lui Tăriceanu, care se consideră „singurul partid liberal din România”, s-a opus categoric implementării celor două puncte nevralgice din programul Cabinetului Tudose. De altfel, amintește ANTENA3, unul dintre liderii partidului, Varujan Vosganian, a anunţat încă din ziua înves­tirii noului Guvern că ALDE nu agreează măsurile fiscale apărute peste noapte în noul program.

 Vehiculate de mai multă vreme, încă din mandatul Guvernului Grindeanu, tenisunile dintre PSD şi ALDE s-au accentuat după ce Liviu Dragnea a introdus impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate în programul Cabin­tului Tudose, constată JURNALUL NAȚIONAL. Deşi premierul s-a întors de la Bruxelles cu programul de guvernare ciuntit, iar de măsurile anunţate aproape s-a ales praful, frustrările din interiorul ALDE rămân de actualitate şi pot ajunge până la divorţul dintre Dragnea şi Tăriceanu.Comentarii

v Ma tot intreb oare cum sint considerati ungurii cetateni de rangul doi fiind in parlament, guvern si conducerea judetelor si oraselor unde au un procent mai mare de cetateni unguri, ba chiar si in alte judete, sau localitati.

17 iulie 2017 23:23

fan PSD Ghilbanis a impiedicat planurile PSD de a acorda autonomie etnica UDMR-ului. Huoo Ghiolbanis!

17 iulie 2017 22:41

Laslo Tokes November maghearii romániai ff többet enni szar és szar sugem

17 iulie 2017 12:29

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.