Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Au trecut 13 zile de la învestirea Guvernului Tudose. Tot atâtea dileme, bâlbe şi controverse care au speriat Vestul. Pe 2 iulie ANAF informa poporul cu nedisimulată mândrie patriotică despre faptul că şi-a realizat planul în proporţie de 104,8%!. Cu alte cuvinte o să curgă lapte şi miere. Cornul îl avem deja de la Guvernul Năstase.

Osteneala perceptorilor se materializează în 96 miliarde lei adunaţi în vistieria ţării. Un clasic în viaţă ar exclama: Ghinion. Chiar dacă veniturile la 6 luni sunt cu 4,8% mai mari faţă de program tot nu ajung să facă faţă cheltuielilor deja asumate prin programul de guvernare PSD-ALDE, susține COTIDIANUL. Prin legea bugetului de stat se angajează cheltuieli de 278 miliarde lei şi se estimează venituri de 254 miliarde lei. Orice construcţie bugetară chiar şi a unui SRL pricăjit se fundamentează pe o certitudine, cheltuielile şi pe o incertitudine, veniturile. Asa e şi cu bugetul statului. Odată angajate cheltuielile eşti bun de plată, cu atât mai mult când vorbim de salarii şi pensii.

Ministrul Muncii nu așteaptă să vadă hibele noii legi a salarizării, ci se aruncă voinicește pe legea pensiilor. Modificată parțial de ’nșpe mii de ori, în favoarea unora și a altora, legea pensiilor este la fel de varză ca legea salariilor. O altă asemănare a celor două legi, observă NAȚIONAL, este că o reglementare a lor corectă și echitabilă ridică obligatoriu câtegoriile favorizate de-a lungul timpului în capul inițiatorilor. Eșecul deja înregistrat cu legea salarizării nu a demoralizat-o însă pe ministra de resort Lia Olguța Vasilescu, care atacă acum în forță legea pensiilor – problema pe care a promis să „o rezolve”.

O spinoasă temă de discuție s-a evidențiat deja, amintește GÂNDUL: cuantumul extrem de ridicat al pensiilor speciale. Care, deși sunt doar vreo sută de mii la număr, se ridică la un total echivalent cu pensiile încasate de patru milioane de pensionari obișnuiți, nespeciali.

Programul de guvernare al PSD arată că, până la 1 octombrie, trebuie să avem o nouă lege care va uniformiza toate diferențele dintre pensionari și va îngloba toate actele normative modificate și remodificate de-a lungul anilor. Asta însă nu înseamnă, automat, că „va curge lapte și miere”, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Guvernul condus de Mihai Tudose vrea ca până în toamnă, toate legile (18 la număr) și ordonanțele (zeci la număr) după care funcționează sistemul de pensii din România, cu tot cu modificările lor ulterioare, să fie transformate într-un singur text de lege.

„La ora actuală am constituit deja grupul de lucru. Suntem în situația în care cerem datele de la toate instituțiile, am cerut și legislația de la UE și urmează ca după ce avem toate datele puse la punct, să avem o discuție foarte clară cu Ministerul de Finanțe. Termenul limită este propus în programul de guvernare la data de 1 octombrie”, a declarat, cu ceva timp în urmă, la ANTENA3, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, cea în sarcina căreia cade compunerea acestui act normativ.

În principal, noua lege ar urma să elimine toate inechitățile dintre pensionari, știut fiind faptul că oameni care au muncit în aceleași condiții și același număr de ani, dar în ramuri diferite ale economiei, pot avea pensii diferite. În plus, Guvernul pare să fi pus gând rău pensiilor speciale, în condiţiile în care un beneficiar de pensie specială poate încasa și echivalentul a 40 de pensii medii.

Opinia publică realizează abia în aceste zile cât este de cinică și Legea salarizării unitare (Legea 153/2017). Dacă partidul ce a elaborat legea, cu surle şi trâmbiţe, cu promisiuni de majorări, ba chiar de dublări de venituri, este de un cinism absolut, nu la fel ne-am fi aşteptat de la restul decidenţilor (partide parlamentare, preşedinţie, organizaţii sindicale etc.). În plus, susține ADEVĂRUL, elaborarea, votarea şi promulgarea legii dovedesc câtă uriaşă capacitate de manipulare şi de înşelăciune poate avea partidul de guvernământ.

Aşa-zisa dublare a veniturilor se face într-un interval de 6 ani, adică între 2018 şi 2022, astfel încât veniturile să crească în mod treptat până când vor atinge, în 2022, anumite trepte prevăzute în anexele legii. Desigur, dacă anual, guvernanţii vor avea ce aloca pentru asta!

Dar parlamentarii vor avea veniturile dublate încă de acum (adică de la 1 iulie 2017), nicidecum în decurs de 6 ani. Astfel, indemnizaţia de parlamentar creşte de la 7.600 lei/lună la 13.350 lei/lună. Dacă mai punem la socoteală sumele forfetare (ce ajung la 19.575 lei/lună), pentru cazare (8.300 lei) şi transport, realizăm că un parlamentar cheltuieşte (circa) 10.000 de euro pe lună. Atenţie, 10.000 de euro în condiţiile în care în România, cea mai săracă ţară a Europei, salariul mediu lunar este de 690 de euro!

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că viitoarea Lege a Pensiilor va reintroduce echitatea în pensile românilor?


Comentarii

victor Vor cauta fel si fel de subterfugii si nu vor anula in clar pensiile speciale. Vomtrai si vom vedea. Nu sant asa se prosti sa-si taie propriile pensii.

17 iulie 2017 9:16

Robin Hood Vor oare indrazni sa puna multinationalele sa contribuie cel putiu egal la buget fata de comerciantii romani?Pentru ca acum 80 % greul; este dus de societatile romane.Un exemplu - un zootehnist roman cu 70 de salariati varsa la buget cat 50 % din ceea ce contribuie unul italian cu 2000 de salariati.Ceea ce vreau sa spun este ca bani sunt insa nu pot pentru ca nu sunt lasati sa-i adune de la multinationale. Iar chestia cu pensiile specuiale este doar ultima aplicatie a dictonului DIVIDE ET IMPERA, sauhaiduceste -sa luam de la cel care are sa dam la nevoiasi. Urmariti ce zice d-l I...- Guvernul sa nu mai topaie , adica sa deranjeze multinationalele si sa stoarca tot pe roman.

16 iulie 2017 20:27

Bogdan Este necesara corectura privind modul de acordare a pensiilor. Ma refer la faptul ca au fost si sunt inca, multe sporuri salariale acordate dupa bunul plac al Regiilor autonome, Societatilor Comerciale S.A. care au ridicat cu mult cuantumul salariilor celor ce urmau a se pensiona astfel incat acestia au iesit cu pensii f. mari. De exemplu, sporul de stres ar fi fost corect sa fie aplicat doar profesorilor. Sporul de fidelitate pentru un nr. de ani munciti in aceiasi intreprindere a fost in unele cazuri de 17% din salariul de incadrare. Acest spor nu l-au primit si bugetarii. Prof. universitari sau cercetatorii cu doctoratul luat inainte de 2000 ( fara a fi Copy-paste)si care au depus o munca titanica in paralel cu activitatile pentru care au fost retribuiti, au primit doar 15% pentru ceea ce au realizat prin doctorat. Unde este echitatea? Sper ca doctorii in stiinte pensionari sa fie recompensati pentru meritele lor si departajati de profitorii momentelor respective.

15 iulie 2017 22:14

Parintele Pomohaci v-as fute-n cur prin sodomizare anala perversa

14 iulie 2017 23:54

gogy49 Este timpul ca lumea sa se trezesca si sa ia atitudine pe toate caile ca cei aflati la putere sa blocheze ,anuleze imediat toate faradelegile facute atit la salarii cit si pensii speciale pentru anumite categorii de oameni ce aflindu-se la butoane si-au permis sa aprobe acte normative cu aste enormitati si inechitati fata de restul lumii cu aceeasi pregatire si activitati . Pina cind cred ca vor prosti poporul fara nici o jena?Nici o clasa politica din toata istoria tarii romane nu si-a permis acest jaf pe fata si desconsiderare a propriului popor!!!!!!!!!!!!!!!

14 iulie 2017 20:31

@Dumitru Vlad Esti in apele tale ( romane?) sau esti dus cu PLUTA?. De unde 8 milioane de pensionari!!??

14 iulie 2017 18:32

@ v Vezi ce inseamna sa fii prost? Sau cum se zice-mintea scurta a romanului ( nu ce de pe urma). Esti perfect. Guvernul jigodiei (BOC) a taiat salariile dupa ce prim ministrul de dinaintea lui, actual presedinte al Senatului, adica Tariceanu zis si Moliceanu, crestea salariile si ( cu numai 50%, nu cu 100% si peste) si zicea ca nu-i criza aproape ca doar economia Romaniei BUBUIE. Si FFFFFAAAAAAS!!!!!!. A bubuit. Nu ti se pare prostovane in v ( sau w) ca istoria se repeta?

14 iulie 2017 18:29

v Nu stiu ce va iesi din aceasta reforma, dar se pare ca orice incercare a guvernului actual va fi aspru criticata. "Deabea" astept "guvernul meu" care va face numai legi bune ca si pe vremea Javrei Ordinare, cu taieri de salarii, legi speciale "pt unii".

14 iulie 2017 16:52

Shalom In acest chestionar, pe tema PENSIILOR oamenii au votat ceea ce ar vrea sa se INTAMPLE, adica in fata LEGII sa fie toti EGALI. Ei, alegatorii, uita ca de fapt legile le fac tocmai cei pe care-i aleg, iar ALESII au grija sa aiba LEGI SPECIALE. Iata de ce nu PUTEM fi EGALI in fata LEGII. Legea data este pentru catei, pentru BOI se face o alta lege.

14 iulie 2017 15:04

Socotitorul Un cor de analfabeti functional a insotit, pe la diferite posturi de televiziune, un guvern croit pe aceleai calitati. Acesti indivizi n-au priceput nimic! Guvernantii cu nesimtire si-au asigurat lor cresterile slariale- mai mult decat duble- chiar din prima zi. Adica de la 1 iulie 2017, pe cand muritorii de rand, raman cu promisiunile- precum magarul care alearga dupa morcovul pus in fata sa, dar alearga spre sectiile de votare sa puna stampila unde trebuie. Lor li se vor majora prin 2020 pentru ca guvernantilor le trebuie, nu-i asa ?, voturile . Devenim o natie tot mai mica si tot mai prost educata!

14 iulie 2017 10:51

ionut Va fi la fel de buna,coerenta ,echitabila ca si legea salarizarii unice. PNL-istii ,USR-istii,PMP-istii ,bat din gura ,dar ei nu au nici un program si nici o propunere ,doar taieri !

14 iulie 2017 10:48

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.