Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Criza din sistemul românesc de sănătate este o criză a managementului şi nicidecum a sistemului ca atare. Aceiaşi medici care astăzi lucrează ineficient, aceiaşi medici care astăzi tratează mult mai mult forme cronice ale bolilor şi ajută mult prea puţin la prevenirea acestora, aceiaşi medici şi acelaşi personal de suport activ astăzi în spitalele de stat, lucrează la polul opus în sistemul privat. Deci revin: este criza medicilor sau criza managerilor? Cum întotdeauna adevărul se găseşte undeva la mijloc, răspunsul pare a fi: este criza managementului cu care medicii seniori interferează cu sau fără intenţie, încercând să soluţioneze problemele în favoarea lor pe fiecare feudă personală.

Secţia de obstetrică ginecologie a unui spital de stat din Bucureşti funcţionează foarte bine. Este renovată în întregime, începând cu pragul ce o desparte de restul secţiilor şi sfârşind cu legătură ei cu sterilizarea, loc pentru care nu s-au mai găsit bani, pentru simplul motiv că sterilizarea nu este dedicată secţiei, ci funcţionează pentru tot spitalul. În interior este o disciplină de fier, atât între medici, cât şi printre asistente, disciplină instituită de către şeful secţiei, aceeaşi persoană care, prin influenţă personală, a reuşit să atragă fonduri pentru dotări şi igienă. Sistemul de plată este hibrid, banii proveniţi de la asigurările de stat mergând la bugetul spitalului, asigurând salariile personalului din ce în ce mai generoase în ultimul timp. Plăţile informale, şi ele din ce în ce mai generoase, merg cu prioritate în buzunarele şefilor, o mică parte transformându-se în bonusuri informale, premiii, acordate pentru motivarea suplimentară a unor medici tineri sau personal de suport.

Integral pe RepublicaComentarii

Apel la luciditate Securistul Se Cur eanu managerul de la Malaxa estee cavaler Templier?

11 iulie 2017 20:42

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.