Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Hotărât lucru, PSD nu are noroc la Finanțe. Anterior îinvestirii noului guvern, o declarație făcută de viitorul ministru al Finanațelor Ionuț Mișa (legată de intenția noului Guvern de a desființa Pilonului II de pensii) a stârnit un imens scandal. Întrebat cum comentează declarația ministrului propus al Finanțelor, Liviu Dragnea a răspuns sec: „O prostie!”. Prostie sau nu, NAȚIONAL susține că este clar că nici programul de guvernare modificat nu a fost aprofundat așa cum trebuie de viitorii miniștri.

Noul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunțat joi la prânz că Pilonul II de pensii, care administrează active de circa 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, amintește COTIDIANUL. „Pilonul II se va desfiinţa și banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat.

Nu am stabilit un calendar foarte clar din acest punct de vedere, intenţionăm spre sfârşitul anului (...) Fondurile de pensii din Pilonul II administrează active de circa 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună", a spus Mişa după audierea sa în comisiile parlamentare de specialitate, declarație înregistrată video.

În replică, susține GÂNDUL, preşedintele PSD Liviu Dragnea l-a făcut practic prost pe proaspătul ministru de Finanţe propus de PSD, calificând anunţul drept „o prostie”. La scurt timp a reacţionat şi premierul desemnat, Mihai Tudose, care a subliniat faptul că nu se desfiinţează Pilonul II de pensii. ”Dumnezeule, de unde scoateţi?! Cum să spună aşa ceva, o să vorbesc cu el (n.r.: Ionuţ Mişa)", a mai spus Tudose.

ROMÂNIA LIBERĂ amintește că este exact măsura pe care NN Pensii o anunţa clienţilor săi în luna aprilie ca fiind discutată intens în mediul guvernamental şi cerea societăţii să ia atitudine. Gestul fără precedent al celui mai mare fond privat de pensii din România a fost sancţionat dur de ASF, directoarei fiindu-i retrasă autorizaţia de a conduce un fond de pensii, iar compania fiind amendată cu 1% din capital, adică 750.000 de lei, pe motiv că a lansat informaţii de natură să prejudicieze sistemul de pensii din România.

La câteva ore după anunţul-bombă, ministrul de Finanţe a părut să priceapă mesajul venit de la superiorii săi şi le-a aruncat ziariştilor din mers că Pilonul II „nu se desfiinţează, nu se naţionalizează”. După votul de învestire din Parlament ministrul de Finanțe și-a înghițit declarația. „Nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare”, a susţinut Ionuţ Mişa întrebat ce se întâmplă până la urmă cu Pilonul II de pensii.

Prea târziu însă, constată ADEVĂRUL. Spusele lui au a făcut ca mediul de afaceri să intre în panică, bursa să scadă abrupt, iar leul să se deprecieze. Pilonul II reprezintă sistemul de pensii obligatorii administrate privat. El a fost introdus în anul 2008 şi este obligatoriu pentru toate persoanele angajate în vârstă de până în 35 de ani şi facultativ pentru persoanele care au între 35 şi 45 de ani.

Aproape 6,8 milioane de români erau înscrişi la sfârşitul anului trecut în sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II). Valoarea activelor nete acumulate de fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) se ridica la 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creştere cu 34,14% faţă de nivelul de la 31 mai 2016. Activele reprezintă sumele acumulate din contribuţii şi din câştigurile din administrarea acestora.


Comentarii

Robert Negoita mircea, vino acum la RIN ca vreau neaparat sa te fut in cur. 0720777777

1 iulie 2017 11:50

Robert Homo Negoita Mircea esti agramat. Esti cumva membru psd in sect 3?

30 iunie 2017 21:38

mircea prin targ se vorbeste ca Trinomu:Iohannis;Tariceanu si Dragnea concep,gandesc(cam greu),pun pa papirus azi si publica in Monotorul Oficial,alaltaieri,doar sunt fuul taime(slugi) la servicii:SRI,STS,SPP,ICCJ,DNA si multe societati non profit, da la preanecinstitul Tudose cetire: nu se mai da spaga,ci numai se primeste-ANGRO.

30 iunie 2017 12:55

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.